ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Traditional,Vegetable,Quiche,With,Broccoli,And,Cheese

Φτιάχνουμε τις πιο νόστιμες χειμωνιάτικες πίτες και σούπες

Σε ποιον δεν αρέσουν οι σούπες και οι πίτες, τα κατεξοχήν πιάτα της θαλπωρής και της απόλαυσης; Φτιάχνονται σχεδόν με τα πάντα και γίνονται κατά κανόνα εύκολα με υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι.

Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τις πίτες και κάθε τόπος έχει τις δικές του που γίνονται σε ταψί ή σε τηγάνι, σε μικρό ή μεγάλο μέγεθος. Από τις πιο γνωστές είναι τα μελετίνια στη Σαντορίνη που μοιάζουν με μικρές τάρτες και φτιάχνονται με χλωρό τυρί και θυμαρίσιο μέλι, τα τσιμπητά της Τήνου που θυμίζουν ανοιχτά πουγκιά, η μελόπιτα της Μυκόνου και της Σίφνου, και τα περίφημα κρητικά λυχναράκια και τα καλιτσούνια.

Στη Σκόπελο και γενικά στις Βόρειες Σποράδες βρίσκουμε τη στριφτή τυρόπιτα (σκοπελίτικη). Στη Μακεδονία η στριφτή τυρόπιτα είναι γνωστή και ως κοζανίτικο «κιχί» και ψήνεται στον φούρνο. Στο βασίλειο της πίτας υπάρχει ακόμη η κουρού με φύλλο που τρίβεται σαν μπισκότο, η μαμαλίγκα που είναι φτιαγμένη με χυλό και φέτα, τα γκιουβρέκια της Φλώρινας που είναι τετράγωνες διπλωμένες τυρόπιτες, τα ποντιακά περέκ που φτιάχνονται με ξερά φύλλα και πολλά ακόμη.

Με τυρί, κρέας, λαχανικά, ροδοψημένες, αφράτες ή λεπτές, γλυκιές ή αλμυρές, οι πίτες είναι εύκολες στη μεταφορά, μας ακολουθούν στη δουλειά και το σχολείο, είναι ταυτόχρονα ψωμί και γεύμα σε ένα. Βρίσκονται στην καθημερινότητά μας και είναι η λιχουδιά που τρώγαμε πάντα. Πάμε να τις φτιάξουμε λοιπόν και να τις συνοδεύσουμε με αχνιστές σούπες!

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Φτιάχνουμε τις πιο νόστιμες χειμωνιάτικες πίτες και σούπες

Σε ποιον δεν αρέσουν οι σούπες και οι πίτες, τα κατεξοχήν πιάτα της θαλπωρής και της απόλαυσης; Φτιάχνονται σχεδόν με τα πάντα και γίνονται κατά κανόνα εύκολα με υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι.

Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τις πίτες και κάθε τόπος έχει τις δικές του που γίνονται σε ταψί ή σε τηγάνι, σε μικρό ή μεγάλο μέγεθος. Από τις πιο γνωστές είναι τα μελετίνια στη Σαντορίνη που μοιάζουν με μικρές τάρτες και φτιάχνονται με χλωρό τυρί και θυμαρίσιο μέλι, τα τσιμπητά της Τήνου που θυμίζουν ανοιχτά πουγκιά, η μελόπιτα της Μυκόνου και της Σίφνου, και τα περίφημα κρητικά λυχναράκια και τα καλιτσούνια.

Στη Σκόπελο και γενικά στις Βόρειες Σποράδες βρίσκουμε τη στριφτή τυρόπιτα (σκοπελίτικη). Στη Μακεδονία η στριφτή τυρόπιτα είναι γνωστή και ως κοζανίτικο «κιχί» και ψήνεται στον φούρνο. Στο βασίλειο της πίτας υπάρχει ακόμη η κουρού με φύλλο που τρίβεται σαν μπισκότο, η μαμαλίγκα που είναι φτιαγμένη με χυλό και φέτα, τα γκιουβρέκια της Φλώρινας που είναι τετράγωνες διπλωμένες τυρόπιτες, τα ποντιακά περέκ που φτιάχνονται με ξερά φύλλα και πολλά ακόμη.

Με τυρί, κρέας, λαχανικά, ροδοψημένες, αφράτες ή λεπτές, γλυκιές ή αλμυρές, οι πίτες είναι εύκολες στη μεταφορά, μας ακολουθούν στη δουλειά και το σχολείο, είναι ταυτόχρονα ψωμί και γεύμα σε ένα. Βρίσκονται στην καθημερινότητά μας και είναι η λιχουδιά που τρώγαμε πάντα. Πάμε να τις φτιάξουμε λοιπόν και να τις συνοδεύσουμε με αχνιστές σούπες!

 

Ηπειρώτικη πλατσίντα
Υλικά
    Για ένα μεγάλο ταψί κουζίνας
  • 6 κούπες γεμάτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 4 κούπες χλιαρό νερό
  • 1 κύβο μαγιά μπίρας νωπή (50 γρ.)
  • 500 γρ. φέτα θρυμματισμένη ή ξινή μυζήθρα
  • 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα, λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή Βelbake
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζουμε σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα το νερό να χλιάνει σε μέτρια φωτιά.

  • 2.

    Παίρνουμε λίγο από το χλιαρό νερό και το βάζουμε σε ένα μπολ με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και η μαγιά.

  • 3.

    Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το χλιαρό νερό το αλάτι, το αλεύρι και τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύουμε με το χέρι ή με αυγοδάρτη ώσπου να δημιουργηθεί ένας πηχτός χυλός, λείος και χωρίς σβόλους. Αν ο χυλός βγει αραιός, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αν βγει πολύ πηχτός, προσθέτουμε λίγο ακόμα χλιαρό νερό.

  • 4.

    Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε σε μέρος ζεστό για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει ο χυλός.

  • 5.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο πολύ καλά το ταψί της κουζίνας και διατηρούμε το υπόλοιπο λιωμένο.

  • 6.

    Ανακατεύουμε, αδειάζουμε τον χυλό στο ταψί και τον απλώνουμε ομοιόμορφα. Σκορπίζουμε από πάνω τη θρυμματισμένη φέτα και ραντίζουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.

  • 7.

    Αφήνουμε το ταψί με τον χυλό σκεπασμένο με πετσέτα για 10΄-15΄. Οταν αρχίσει να φουσκώνει βάζουμε το ταψί στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα.

  • 8.

    Ψήνουμε για 30΄-40΄, ώσπου να πάρει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα και να τραγανίσει.

Τραχανάς σούπα με φέτα και μπέικον
Υλικά
  • 1 νεροπότηρο Νώμα τραχανά από το Μέτσοβο, ξινό
  • 150γρ. ΓΑΛΠΟ τυρί φέτα Π.Ο.Π.
  • 1½ λίτρο ζωμό από κοτόπουλο
  • 3 φέτες μπέικον
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 2 λεπτά μέχρι να μοσχομυρίσει, προσθέτετε τον τραχανά και συνεχίζετε το σοτάρισμα μαζί με το κρεμμυδάκι για 2-3 λεπτά ακόμα.

  • 2.

    Προσθέτετε το ζωμό χλιαρό και αφήνετε να πάρει σιγά σιγά βράση. Βράζετε τον τραχανά καλά μέχρι να χυλώσει. Όσο βράζει, ρίχνετε μέσα το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το χυμό λεμονιού. Αμέσως μετά ανακατεύετε καλά. Τέλος, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και διατηρείτε τη σούπα ζεστή.

  • 3.

    Σε ένα μπολ λιώνετε τη φέτα με ένα πιρούνι. Σε ένα άλλο μπολ ψιλοκόβετε το μπέικον σε κυβάκια και τα σοτάρετε σε ένα τηγανάκι χωρίς λάδι μέχρι να γίνουν τραγανά.

  • 4.

    Όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε τη σούπα σας, τη γαρνίρετε βάζοντας στο κέντρο κάθε πιάτου από μία κουταλιά λιωμένη φέτα και πασπαλίζετε γύρω γύρω με το ξεροψημένο μπέικον.

Στριφτή πίτα με κιμά, μανιτάρια και κουκουνάρι
Υλικά
  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας Καρδίς (10-11 φύλλα)
  • 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
  • 1 κιλό βόειος κιμά
  • 1 ντομάτα χωρίς φλούδα, τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 300γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, σε φέτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 150γρ. ΓΑΛΠΟ γραβιέρα αιγοπρόβεια, τριμμένη
  • 1 αβγό
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, ή μέχρι να αλλάξει χρώμα.

  • 2.

    Ρίχνετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, λίγο πιπέρι, τα μανιτάρια, την πιπεριά, το κουκουνάρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη σε μέτρια φωτιά.

  • 3.

    Ρίχνετε το νερό, κλείνετε με το καπάκι και βράζετε τον κιμά μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι του. Αφαιρείτε από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό, την κεφαλογραβιέρα και το αβγό.

  • 4.

    Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 35 εκ. Απλώνετε ένα φύλλο κρούστας μπροστά σας, λαδώνετε, τοποθετείτε κατά μήκος της μακριάς πλευράς το μείγμα του κιμά και τυλίγετε σε ρολό. Τοποθετείτε στο ταψί ξεκινώντας από τη μέση και τυλίγοντας γύρω γύρω σαν σαλιγκάρι. Λαδώνετε και ραντίζετε με νερό για να βγει η πίτα πιο τραγανή. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά
  • 3 λίτρα φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5%
  • 1½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
  • 1½ φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 6 φρέσκα αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο ή γάλακτος
  • Για το πασπάλισμα
  • Λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • κανέλα
Διαδικασία
  • 1.

    Βρέχετε μια κατσαρόλα με νερό. Μέσα σε αυτή βράζετε το γάλα με μισό φλιτζάνι από τη ζάχαρη μαζί με το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο.

  • 2.

    Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε σαν βροχή το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν αρχίσει να πήζει, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

  • 3.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις. Χτυπάτε τα αβγά μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια και προσθέτετε το μίγμα στη χλιαρή κρέμα. Ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα και ρίχνετε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί.

  • 4.

    Ψήνετε τη γαλατόπιτα στον φούρνο για 45-50 λεπτά. Τη σερβίρετε κρύα, πασπαλισμένη με ζάχαρη και κανέλα.

Κρεατόσουπα με σελινόριζα αβγολέμονο
Υλικά
  • 500γρ. μοσχαρίσιο ποντίκι
  • 3 φέτες από κότσι μοσχαρίσιο με το κρέας τους και το μεδούλι
  • 2 φρέσκα καρότα
  • 2 πατάτες μέτριες
  • 1 σελινόριζα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 2 κλαδάκια σέλερι
  • 3 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
  • ⅔ φλιτζανιού χυμό λεμονιού
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • 2 κρόκους φρέσκων αυγών αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • 2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • αγνό παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
  • 8-10 κόκκους πιπεριού
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Πλένετε το κρέας και το κότσι με κρύο νερό και λίγο ξίδι. Το βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα και τη γεμίζετε με χλιαρό νερό (2,5 λίτρα περίπου). Βράζετε σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα μέχρι να σταματήσει ο αφρός.

  • 2.

    Συμπληρώνετε αν χρειάζεται νερό ώστε το κρέας να είναι σκεπασμένο και συνεχίζετε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά. Μετά από 20 λεπτά ρίχνετε το κρασί, τους κόκκους του πιπεριού και συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.

  • 3.

    Στο μεταξύ καθαρίζετε και πλένετε τα λαχανικά και τα κόβετε ομοιόμορφα σε μικρούς κύβους και τα προσθέτετε στο κρέας που βράζει εδώ και 1 ώρα και 30 λεπτά. Αλατίζετε και βράζετε για 30 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν μυρωδικά και λαχανικά. Αφαιρείτε το κρέας και το κότσι με τρυπητή κουτάλα.

  • 4.

    Ψιλοκόβετε το ποντίκι και ό,τι κρέας έχουν τα κόκαλα. Αν το μεδούλι δεν έχει φύγει, το αφαιρείτε και το βάζετε μέσα στη σούπα καθώς και τα κομματάκια του κρέατος. Αν η κρεατόσουπα είναι πολύ πηχτή, την αραιώνετε με λίγο νεράκι που θα αφήσετε να πάρει μια δυο βράσεις.

  • 5.

    Ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού και ετοιμάζετε το αβγολέμονο: διαλύετε το κορνφλάουρ στο χυμό λεμονιού και τον ανακατεύετε με τους κρόκους. Προσθέτετε λίγο λίγο ένα φλιτζάνι από το ζεστό ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς και το ρίχνετε κατόπιν στην κατσαρόλα με την κρεατόσουπα. Αφήνετε να πάρει μια βράση ανακινώντας την κατσαρόλα. Περιχύνετε με ελαιόλαδο.

  • 6.

    Σερβίρετε αμέσως και πασπαλίζετε τη σούπα με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλετε, με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.

Κοτόπιτα με πράσο και πιπεριές
Υλικά
  • 1 Νώμα κοτόπουλο ολόκληρο Ιωαννίνων
  • 45 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 μεσαία πράσα, ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  • 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένή
  • 170 γρ. Νώμα τραχανά από το Μέτσοβο, ξινό
  • 200 γρ. φέτα
  • 3 αυγά
  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο ή χωριάτικο ολικής άλεσης
  • 240 γρ. ελαιόλαδο (για το φύλλο)
Διαδικασία
  • 1.

    Σιγοβράζουμε το κοτόπουλο σε μέτρια θερμοκρασία (5-6) για 35΄ με 45 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια, το ξεψαχνίζουμε και πετάμε τις πέτσες και τα κόκαλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C βαθμούς, στον αέρα με αντιστάσεις ή μόνο στις αντιστάσεις.

  • 2.

    Προθερμαίνουμε μια μεσαία ή μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (6-8) και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, για 4 – 5 λεπτά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις πιπεριές για άλλα 3 – 4 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το κοτόπουλο και τον τραχανά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα αυγά (αφού πρώτα έχουμε σιγουρευτεί ότι το μείγμα είναι χλιαρό) και ανακατεύουμε καλά.

  • 3.

    Λαδώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο. Συνεχίζουμε τοποθετώντας άλλο ένα φύλλο και λαδώνουμε το πάνω μέρος. Τοποθετούμε το τρίτο και το τέταρτο φύλλο σταυρωτά λαδώνοντας ενδιάμεσα. Προσθέτουμε τη γέμιση και πιέζουμε καλά για να βγάλουμε πιθανό αέρα που έχει εγκλωβιστεί ενδιάμεσα.

    Τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο πάνω από τη γέμιση, το οποίο έχουμε διπλώσει στη μέση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και τελειώνουμε με το τελευταίο φύλλο, το οποίο και τοποθετούμε κανονικά. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα, αφού πρώτα τις έχουμε λαδώσει (λαδώνουμε όλο το φύλλο).

  • 4.

    Χαράζουμε την πίτα, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 55 με 60 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.