Σε ποιον δεν αρέσουν οι σούπες και οι πίτες, τα κατεξοχήν πιάτα της θαλπωρής και της απόλαυσης; Φτιάχνονται σχεδόν με τα πάντα και γίνονται κατά κανόνα εύκολα με υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι.
Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τις πίτες και κάθε τόπος έχει τις δικές του που γίνονται σε ταψί ή σε τηγάνι, σε μικρό ή μεγάλο μέγεθος. Από τις πιο γνωστές είναι τα μελετίνια στη Σαντορίνη που μοιάζουν με μικρές τάρτες και φτιάχνονται με χλωρό τυρί και θυμαρίσιο μέλι, τα τσιμπητά της Τήνου που θυμίζουν ανοιχτά πουγκιά, η μελόπιτα της Μυκόνου και της Σίφνου, και τα περίφημα κρητικά λυχναράκια και τα καλιτσούνια.
Στη Σκόπελο και γενικά στις Βόρειες Σποράδες βρίσκουμε τη στριφτή τυρόπιτα (σκοπελίτικη). Στη Μακεδονία η στριφτή τυρόπιτα είναι γνωστή και ως κοζανίτικο «κιχί» και ψήνεται στον φούρνο. Στο βασίλειο της πίτας υπάρχει ακόμη η κουρού με φύλλο που τρίβεται σαν μπισκότο, η μαμαλίγκα που είναι φτιαγμένη με χυλό και φέτα, τα γκιουβρέκια της Φλώρινας που είναι τετράγωνες διπλωμένες τυρόπιτες, τα ποντιακά περέκ που φτιάχνονται με ξερά φύλλα και πολλά ακόμη.
Με τυρί, κρέας, λαχανικά, ροδοψημένες, αφράτες ή λεπτές, γλυκιές ή αλμυρές, οι πίτες είναι εύκολες στη μεταφορά, μας ακολουθούν στη δουλειά και το σχολείο, είναι ταυτόχρονα ψωμί και γεύμα σε ένα. Βρίσκονται στην καθημερινότητά μας και είναι η λιχουδιά που τρώγαμε πάντα. Πάμε να τις φτιάξουμε λοιπόν και να τις συνοδεύσουμε με αχνιστές σούπες!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Φτιάχνουμε τις πιο νόστιμες χειμωνιάτικες πίτες και σούπες
Σε ποιον δεν αρέσουν οι σούπες και οι πίτες, τα κατεξοχήν πιάτα της θαλπωρής και της απόλαυσης; Φτιάχνονται σχεδόν με τα πάντα και γίνονται κατά κανόνα εύκολα με υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι.
Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τις πίτες και κάθε τόπος έχει τις δικές του που γίνονται σε ταψί ή σε τηγάνι, σε μικρό ή μεγάλο μέγεθος. Από τις πιο γνωστές είναι τα μελετίνια στη Σαντορίνη που μοιάζουν με μικρές τάρτες και φτιάχνονται με χλωρό τυρί και θυμαρίσιο μέλι, τα τσιμπητά της Τήνου που θυμίζουν ανοιχτά πουγκιά, η μελόπιτα της Μυκόνου και της Σίφνου, και τα περίφημα κρητικά λυχναράκια και τα καλιτσούνια.
Στη Σκόπελο και γενικά στις Βόρειες Σποράδες βρίσκουμε τη στριφτή τυρόπιτα (σκοπελίτικη). Στη Μακεδονία η στριφτή τυρόπιτα είναι γνωστή και ως κοζανίτικο «κιχί» και ψήνεται στον φούρνο. Στο βασίλειο της πίτας υπάρχει ακόμη η κουρού με φύλλο που τρίβεται σαν μπισκότο, η μαμαλίγκα που είναι φτιαγμένη με χυλό και φέτα, τα γκιουβρέκια της Φλώρινας που είναι τετράγωνες διπλωμένες τυρόπιτες, τα ποντιακά περέκ που φτιάχνονται με ξερά φύλλα και πολλά ακόμη.
Με τυρί, κρέας, λαχανικά, ροδοψημένες, αφράτες ή λεπτές, γλυκιές ή αλμυρές, οι πίτες είναι εύκολες στη μεταφορά, μας ακολουθούν στη δουλειά και το σχολείο, είναι ταυτόχρονα ψωμί και γεύμα σε ένα. Βρίσκονται στην καθημερινότητά μας και είναι η λιχουδιά που τρώγαμε πάντα. Πάμε να τις φτιάξουμε λοιπόν και να τις συνοδεύσουμε με αχνιστές σούπες!