ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Pieces,Of,Tasty,Frittata,With,Spinach,On,Table

Φθινοπωρινά και νόστιμα με σπανάκι, κοτόπουλο, και φιστίκια Αιγίνης

Μπήκε ο Οκτώβριος, ο καιρός έχει δροσίσει, και είναι η κατάλληλη εποχή για γευστικές δημιουργίες με σπανάκι, φιστίκια Αιγίνης, αλλά και κοτόπουλο που ταιριάζει στην ελαφριά κουζίνα του φθινοπώρου.

Το σπανάκι μας δίνει δυνατότητες για πάρα πολλούς νόστιμους συνδυασμούς. Ωμό σε σαλάτες, σε πίτες, μαγειρευτά και ογκρατέν, συνδυασμένο με ζυμαρικά και όσπρια, είναι ένα λαχανικό πασπαρτού που θα δώσει έναν πικάντικο τόνο σε κάθε πιάτο.

Στην αγορά το βρίσκουμε συσκευασμένο σε σακούλες, χύμα, και κατεψυγμένο. Το φρέσκο το πλένουμε πολύ καλά βυθίζοντάς το 2-3 φορές σε λεκάνη με κρύο νερό. Στο baby σπανάκι δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε τον μίσχο, μπορούμε να το μαγειρέψουμε ολόκληρο. Είναι ιδανικό για σαλάτες και μπορούμε να το συνδυάσουμε με διαφορετικές γεύσεις και υφές άλλων φυλλωδών λαχανικών, όπως η ρόκα ή το μαρούλι, με αχλάδι, και με τυρί, ιδιαίτερα κατσικίσιο και blue cheese.

Η φίνα, γλυκιά και ταυτόχρονα αλμυρή γεύση του φιστικιού Αιγίνης και των υπόλοιπων κελυφωτών φιστικιών ταιριάζουν σε πολλά πιάτα, από σαλάτες και ζυμαρικά μέχρι γλυκά και παγωτάΜια καλή ιδέα είναι να αντικαταστήσουμε το κουκουνάρι στη συνταγή για πέστο τζενοβέζε με κελυφωτά φιστίκια, που θα του δώσουν έντονα ξηροκαρπάτο χαρακτήρα.

Υποδεχόμαστε λοιπόν το φθινόπωρο με Αβγοφέτες γεμιστές με σοκολάτα, αχλάδι και κρέμα φιστικιού, Κοτόπουλο με κάρι, κρέμα γάλακτος και τζίντζερ, Ρεβίθια λαδερά με ντομάτα, σπανάκι και φέτα, Σπανακόπιτα στρούντελ, Κοτόπουλο με λάχανο τουρσί, και υπέροχη Τούρτα κανταϊφιού με κρέμα και φιστίκια Αιγίνης. 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Φθινοπωρινά και νόστιμα με σπανάκι, κοτόπουλο, και φιστίκια Αιγίνης

Μπήκε ο Οκτώβριος, ο καιρός έχει δροσίσει, και είναι η κατάλληλη εποχή για γευστικές δημιουργίες με σπανάκι, φιστίκια Αιγίνης, αλλά και κοτόπουλο που ταιριάζει στην ελαφριά κουζίνα του φθινοπώρου.

Το σπανάκι μας δίνει δυνατότητες για πάρα πολλούς νόστιμους συνδυασμούς. Ωμό σε σαλάτες, σε πίτες, μαγειρευτά και ογκρατέν, συνδυασμένο με ζυμαρικά και όσπρια, είναι ένα λαχανικό πασπαρτού που θα δώσει έναν πικάντικο τόνο σε κάθε πιάτο.

Στην αγορά το βρίσκουμε συσκευασμένο σε σακούλες, χύμα, και κατεψυγμένο. Το φρέσκο το πλένουμε πολύ καλά βυθίζοντάς το 2-3 φορές σε λεκάνη με κρύο νερό. Στο baby σπανάκι δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε τον μίσχο, μπορούμε να το μαγειρέψουμε ολόκληρο. Είναι ιδανικό για σαλάτες και μπορούμε να το συνδυάσουμε με διαφορετικές γεύσεις και υφές άλλων φυλλωδών λαχανικών, όπως η ρόκα ή το μαρούλι, με αχλάδι, και με τυρί, ιδιαίτερα κατσικίσιο και blue cheese.

Η φίνα, γλυκιά και ταυτόχρονα αλμυρή γεύση του φιστικιού Αιγίνης και των υπόλοιπων κελυφωτών φιστικιών ταιριάζουν σε πολλά πιάτα, από σαλάτες και ζυμαρικά μέχρι γλυκά και παγωτάΜια καλή ιδέα είναι να αντικαταστήσουμε το κουκουνάρι στη συνταγή για πέστο τζενοβέζε με κελυφωτά φιστίκια, που θα του δώσουν έντονα ξηροκαρπάτο χαρακτήρα.

Υποδεχόμαστε λοιπόν το φθινόπωρο με Αβγοφέτες γεμιστές με σοκολάτα, αχλάδι και κρέμα φιστικιού, Κοτόπουλο με κάρι, κρέμα γάλακτος και τζίντζερ, Ρεβίθια λαδερά με ντομάτα, σπανάκι και φέτα, Σπανακόπιτα στρούντελ, Κοτόπουλο με λάχανο τουρσί, και υπέροχη Τούρτα κανταϊφιού με κρέμα και φιστίκια Αιγίνης. 

Αβγοφέτες γεμιστές με σοκολάτα, αχλάδι και κρέμα φιστικιού
Υλικά
    Για τις αβγοφέτες
  • 8 φέτες Ψωμί για τοστ σταρένιο Χρυσός Μύλος
  • 2 αχλάδια
  • 100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • λίγο βούτυρο για το τηγάνισμα
  • Για την κρέμα φιστικιού
  • 100γρ. φιστίκια Αιγίνης καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
  • 1 αβγό
  • 2 κουτ. σούπας Deluxe Βούτυρο με θαλασσινό αλάτι, μαλακό
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Για το κουρκούτι
  • 2 αβγά
  • 250ml Φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5%
  • 1½ κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή ή καστανή
  • Για το σερβίρισμα
  • λίγη ζάχαρη άχνη
  • λίγα φιστίκια Αιγίνης καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
Διαδικασία
  • 1.

    Για την κρέμα φιστικιού: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε πολύ καλά και κρατάτε την κρέμα στην άκρη.

  • 2.

    Για τις αβγοφέτες: Καθαρίζετε και κόβετε σε λεπτές φέτες τα αχλάδια. Απλώνετε σε μια επιφάνεια τις τέσσερις φέτες ψωμί, τις αλείφετε με τη μισή ποσότητα της κρέμας φιστικιού και στη συνέχεια τοποθετείτε πάνω τις φέτες αχλαδιού.

  • 3.

    Σπάτε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τα μοιράζετε πάνω από τα αχλάδια. Απλώνετε την υπόλοιπη κρέμα φιστικιού στις άλλες τέσσερις φέτες και σκεπάζετε με αυτές τις φέτες το αχλάδι και τη σοκολάτα, πιέζετε ελαφρώς για να κολλήσουν και τις αφήνετε στην άκρη.

  • 4.

    Βάζετε όλα τα υλικά για το κουρκούτι σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά. Βουτάτε μέσα κάθε τοστ για λίγα δευτερόλεπτα και τα βγάζετε.

  • 5.

    Βάζετε σε ένα τηγάνι λίγο από το βούτυρο να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά και ψήνετε ένα ένα τα τοστ για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα τοστ.

  • 6.

    Βγάζετε τα τοστ σε πιατέλα, τα κόβετε στη μέση, τα πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη, φιστίκια Αιγίνης και σερβίρετε. Τρώγονται ζεστά. Συνοδεύετε με όση κρέμα φιστικιού περίσεψε.

Κοτόπουλο με κάρι, κρέμα γάλακτος και τζίντζερ
Υλικά
  • 700 γρ. φιλέτο κοτόπουλο νωπό
  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά πράσινη, σε λωρίδες
  • 1 πιπεριά κόκκινη, σε λωρίδες
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 400 γρ. ζωμό λαχανικών
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος Milbona
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη μαρινάδα
  • 4 κουτ. σούπας γκαράμ μασάλα (ινδικό μείγμα μπαχαρικών)
  • 1 κουτ. γλυκού κάρι
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • ρύζι μπασμάτι για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Κόβουμε το κοτόπουλο σε τετράγωνα κομμάτια. Τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε καλά. Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.

  • 2.

    Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο.

  • 3.

    Παίρνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα βάζουμε στο τηγάνι και τοτσιγαρίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε τις πιπεριές, το φρέσκο τζίντζερ και σβήνουμε με τον ζωμό. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για 40΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.

  • 4.

    Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με αρωματικό ρύζι μπασμάτι.

Ρεβίθια λαδερά με ντομάτα, σπανάκι και φέτα
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 300 γρ. ρεβύθια χονδρά Επιλογής
  • 400 γρ. φύλλα σπανάκι, χοντροκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 τρυφερά πράσα, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια
  • 4 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 150 γρ. τριμμένες ντομάτες
  • 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 200 γρ. φέτα Π.Ο.Π. Γάλπο, σπασμένη σε χοντρά κομμάτια
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο και την πιπεριά, αλατίζουμε και σοτάρουμε για 5΄.

  • 2.

    Προσθέτουμε τα ρεβίθια, αφού τα έχουμε βάλει στον μούσκιο από την προηγούμενη και τα έχουμε βράσει, και τον ντοματοπελτέ, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 3΄ ακόμη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε 500 ml νερό, τις ντομάτες και μπόλικο μαύρο πιπέρι.

  • 3.

    Αφού μαγειρευτούν τα ρεβίθια προσθέτουμε το σπανάκι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε για 15΄ακόμη σε δυνατή φωτιά να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.

  • 4.

    Λίγο πριν αποσύρουμε προσθέτουμε τη φέτα και μόλις λιώσει, σερβίρουμε.

Σπανακόπιτα στρούντελ
Υλικά
  • 4 φύλλα χωριάτικα
  • ½ κιλό σπανάκι φρέσκο
  • 4 αυγά βιολογικής γεωργίας Νώμα
  • 250γρ. φέτα Π.Ο.Π. Γάλπο, χοντροκομμένη
  • 120γρ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι
  • αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι. Το κόβετε σε μικρά κομμάτια, το βάζετε σε μια λεκάνη. Το πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και το αφήνετε να στραγγίξει.

  • 2.

    Στύβετε το σπανάκι να βγάλει τα υγρά του και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα αρωματικά, τη φέτα, λίγο πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο. Χτυπάτε τα αβγά και τα προσθέτετε στο σπανάκι. Ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά.

  • 3.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καλύπτετε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα. Απλώνετε ένα χωριάτικο φύλλο, το λαδώνετε ελαφρά και στρώνετε ένα δεύτερο από πάνω. Τοποθετείτε στη μία άκρη του τη γέμιση (κατά μήκος) και κάνετε ένα μεγάλο ρολό. Το αλείφετε με λίγο λάδι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με την υπόλοιπη γέμιση και τα υπόλοιπα φύλλα.

  • 4.

    Πασπαλίζετε τα δύο στρούντελ με σουσάμι και τα ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Βγάζετε τα στρούντελ από το φούρνο και τα αφήνετε να «σταθούν» για 15-20 λεπτά πριν τα κόψετε σε ροδέλες για να τα σερβίρετε.

Κοτόπουλο με λάχανο τουρσί
Υλικά
  • 1 λάχανο τουρσί, σε λεπτές φέτες
  • 6 μπούτια κοτόπουλου, φιλεταρισμένα, νωπά
  • 50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 125γρ. ρύζι καρολίνα Σερρών Νώμα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, ακαθάριστες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο στη μέση
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 ματσάκια εστραγκόν (προαιρετικά) ή μάραθο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Τοποθετείτε τα μπούτια της κότας σε μια κατσαρόλα μαζί με το σκόρδο, το κρεμμύδι, το σέλινο, τη δάφνη, το θυμάρι και λίγο αλάτι. Σκεπάζετε με νερό και βράζετε για 30 λεπτά περίπου από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός, φροντίζοντας να ξαφρίζετε τακτικά.

  • 2.

    Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρετε σε σιγανή φωτιά το ρύζι με το ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά περίπου. Προσθέτετε την πάπρικα και τον πελτέ και σοτάρετε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτετε το λάχανο μαζί με τον ζωμό του από την άλλη κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά. Βράζετε το φαγητό για 5 λεπτά και απομακρύνετε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το εστραγκόν.

  • 3.

    Ανακατεύετε όλα τα υλικά και τα μεταφέρετε σε ένα ταψί. Τοποθετείτε από πάνω τα κοτόπουλα και ψήνετε στο φούρνο στους 180-190οC για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια. Το ρύζι μέχρι τότε θα έχει ψηθεί και τα υγρά θα έχουν απορροφηθεί. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος το λάχανο με το ρύζι σάς φανεί στεγνό, προσθέτετε λίγο νερό.

Τούρτα κανταϊφιού με κρέμα και φιστίκια Αιγίνης
Υλικά
    Για την τούρτα
  • 400γρ. φύλλο κανταΐφι
  • ¾ φλιτζανιού βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα, λιωμένο, καθαρισμένο
  • 500ml κρέμα γάλακτος
  • 3-4 κουτ. σούπας λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 2 κουτ. σούπας ροδόνερο
  • 250γρ. φιστίκια Αιγίνης καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα
  • Για το σιρόπι
  • 2½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Διαδικασία
  • 1.

    Ασχολείστε με το κανταΐφι: Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 160 βαθμούς. Βάζετε το λιωμένο βούτυρο σε ένα πιάτο και βουτώντας τα χέρια σας ξαίνετε το κανταΐφι, ώστε να διαποτιστούν τα νήματα και στο ψήσιμο να ροδίσουν ομοιόμορφα. Χωρίζετε το κανταΐφι στη μέση και το απλώνετε σε δύο βουτυρωμένα, ρηχά ταψάκια με διάμετρο 28εκ. Τα βάζετε να ψηθούν μέχρι να ροδίσουν.

  • 2.

    Ετοιμάζετε την κρέμα: Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε σαντιγί, προσθέτετε το ροδόνερο, χτυπάτε λίγο ακόμη και τη διατηρείτε στο ψυγείο.

  • 3.

    Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσει να δένει. Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και το αφήνετε να δέσει αρκετά, μέχρι να έχει την πυκνότητα ελαιόλαδου. Όταν κρυώσει το κανταΐφι, το σιροπιάζετε με καυτό το σιρόπι. Το αφήνετε μέσα στα ταψάκια μέχρι να σερβίρετε.

  • 4.

    Συναρμολογείτε το γλυκό: Βάζετε τον ένα δίσκο κανταϊφιού σε πιατέλα. Απλώνετε ομοιόμορφα από πάνω τη μισή ποσότητα της κρέμας και πασπαλίζετε με τα μισά φιστίκια. Τοποθετείτε από πάνω το δεύτερο δίσκο κανταϊφιού. Σκεπάζετε την επιφάνεια με την υπόλοιπη κρέμα (με κορνέ) και πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα φιστίκια. Σερβίρετε αμέσως.