ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Spaghetti,Alle,Vongole,,Seafood,Pasta,With,Clams,In,A,Black

Φινετσάτες γεύσεις με ψάρια και θαλασσινά

Μας αρέσουν τα λαδερά και τα κοκκινιστά, οι πίτες και τα ζυμαρικά αλλά καλοκαίρι χωρίς ψαράκια και θαλασσινά δεν γίνεται. Αυτό το Σαββατοκύριακο λοιπόν θα φτιάξουμε Μπαρμπούνια σαβόρο με μάραθο και πορτοκάλι, Γαρίδες στον φούρνο με ντομάτες και κρεμμύδια, Πιπεριές κέρατο γεμιστές με γαρίδες & θαλασσινά, Scrambled eggs με σολομό πάνω σε τρίγωνα πιτάκια και Ψαροκεφτέδες με σκορδάτη παντζαροσαλάτα.

Το σαβόρο είναι μια σάλτσα με την οποία περιχύνουμε τα τηγανητά ψαράκια και βοηθά να διατηρηθούν εκτός ψυγείου για 2-3 ημέρες. Ο τρόπος αυτός ήταν διαδεδομένος τις εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία, αλλά η συνταγή παραμένει πολύ αγαπημένη γιατί κάνει εξαιρετικά νόστιμα τα ψάρια. Τα βασικά υλικά της σάλτσας είναι το ξίδι και οι σταφίδες. Oι σταφίδες μερικές φορές αντικαθίστανται με πετιμέζι, στην Πελοπόννησο αλλά και σε περιοχές της Κρήτης προστίθεται η ντομάτα, αλλά πολύ συχνά και το δεντρολίβανο. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα ψάρια για μερικές ημέρες, τα αραδιάζουμε σε ένα πήλινο δοχείο, τα καλύπτουμε με τη σάλτσα και τα αφήνουμε κατά προτίμηση στο ψυγείο. Τρώγονται κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου. Προτιμώνται τα μεσαίου μεγέθους ψάρια, με τα μπαρμπούνια να αποτελούν την κορυφαία επιλογή. Μπορεί όμως να είναι και κουτσομούρες, μεγάλες μαρίδες, γόπες, σαφρίδια κ.λπ.

Όσο για τους ψαροκεφτέδες, αρέσουν πολύ στα παιδιά -όπως και όλοι οι κεφτέδες – και είναι εξαιρετικός μεζές για τους μεγάλους, για να συνοδεύσουν το ούζο, το τσίπουρο και την μπίρα.

Και για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό από τα ψάρια και τα θαλασσινά, bonus Η τέλεια τυρόπιτα 4 τυριά έτοιμη σε 1 ώρα!

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Φινετσάτες γεύσεις με ψάρια και θαλασσινά

Μας αρέσουν τα λαδερά και τα κοκκινιστά, οι πίτες και τα ζυμαρικά αλλά καλοκαίρι χωρίς ψαράκια και θαλασσινά δεν γίνεται. Αυτό το Σαββατοκύριακο λοιπόν θα φτιάξουμε Μπαρμπούνια σαβόρο με μάραθο και πορτοκάλι, Γαρίδες στον φούρνο με ντομάτες και κρεμμύδια, Πιπεριές κέρατο γεμιστές με γαρίδες & θαλασσινά, Scrambled eggs με σολομό πάνω σε τρίγωνα πιτάκια και Ψαροκεφτέδες με σκορδάτη παντζαροσαλάτα.

Το σαβόρο είναι μια σάλτσα με την οποία περιχύνουμε τα τηγανητά ψαράκια και βοηθά να διατηρηθούν εκτός ψυγείου για 2-3 ημέρες. Ο τρόπος αυτός ήταν διαδεδομένος τις εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία, αλλά η συνταγή παραμένει πολύ αγαπημένη γιατί κάνει εξαιρετικά νόστιμα τα ψάρια. Τα βασικά υλικά της σάλτσας είναι το ξίδι και οι σταφίδες. Oι σταφίδες μερικές φορές αντικαθίστανται με πετιμέζι, στην Πελοπόννησο αλλά και σε περιοχές της Κρήτης προστίθεται η ντομάτα, αλλά πολύ συχνά και το δεντρολίβανο. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα ψάρια για μερικές ημέρες, τα αραδιάζουμε σε ένα πήλινο δοχείο, τα καλύπτουμε με τη σάλτσα και τα αφήνουμε κατά προτίμηση στο ψυγείο. Τρώγονται κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου. Προτιμώνται τα μεσαίου μεγέθους ψάρια, με τα μπαρμπούνια να αποτελούν την κορυφαία επιλογή. Μπορεί όμως να είναι και κουτσομούρες, μεγάλες μαρίδες, γόπες, σαφρίδια κ.λπ.

Όσο για τους ψαροκεφτέδες, αρέσουν πολύ στα παιδιά -όπως και όλοι οι κεφτέδες – και είναι εξαιρετικός μεζές για τους μεγάλους, για να συνοδεύσουν το ούζο, το τσίπουρο και την μπίρα.

Και για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό από τα ψάρια και τα θαλασσινά, bonus Η τέλεια τυρόπιτα 4 τυριά έτοιμη σε 1 ώρα!

 

Scrambled eggs με σολομό πάνω σε τρίγωνα πιτάκια
Υλικά
  • 1 συσκευασία έτοιμη ζύμη για κρουασάν
  • 6 αβγά μεγάλα
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος Milbona
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • 200 γρ. καπνιστά φιλέτα σολομού Nautica
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανοίγετε τη συσκευασία της ζύμης και τη χωρίζετε σε έξι τρίγωνα τα οποία κόβετε στη μέση έτσι ώστε να πάρετε δώδεκα τρίγωνα συνολικά. Τα αραδιάζετε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

  • 2.

    Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα αβγά: Βάζετε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει και ρίχνετε το βούτυρο. Χτυπάτε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνετε ανάλογα. Ρίχνετε το μίγμα στο τηγάνι με το καυτό βούτυρο και αφήνετε τα αβγά ακίνητα για 20 δευτερόλεπτα.

  • 3.

    Στη συνέχεια παίρνετε ξύλινη κουτάλα και αρχίζετε να ξύνετε το περιεχόμενο του τηγανιού από κάτω προς τα πάνω και να ανακατεύετε μέχρι να ψηθούν τα αβγά.

  • 4.

    Αραδιάζετε τα πιτάκια σε πιατέλα και πάνω στο κάθε τρίγωνο τοποθετείτε από μια γενναία κουταλιά scrambled eggs και κομματάκια από καπνιστό σολομό. Πασπαλίζετε με ξύσμα και μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού, ψιλοκομμένο άνηθο και πιπέρι. Σερβίρετε αμέσως.

Μπαρμπούνια σαβόρο με μάραθο και πορτοκάλι
Υλικά
    Μερίδες:4
  • 1 κιλό μπαρμπούνια, καθαρισμένα
  • 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι γ.ό.χ. Χρυσός Μύλος.
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 50 ml ξίδι από λευκό κρασί
  • 150 ml χυμό πορτοκάλι
  • 300 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι ψιλό Kania
  • μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα πολύ μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη αλατοπιπερώνουμε καλά τα μπαρμπούνια και τα πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το ζεσταίνουμε καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τινάζουμε τα ψάρια να φύγει το περιττό σιμιγδάλι. Τηγανίζουμε τα μπαρμπούνια και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα, αλλά να μην παραψηθούν.

  • 2.

    Μεταφέρουμε τα ψάρια σε ένα ταψάκι που να τα χωράει σε μονή στρώση και τα ασπαλίζουμε με τον μάραθο. Ρίχνουμε στο τηγάνι όπου τηγανίσαμε τα ψάρια το σκόρδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 1΄-2΄ να μαραθούν και να βγάλουν το άρωμά τους, χωρίς να καεί το σκόρδο. Ρίχνουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και να αλλάξει χρώμα. Κατόπιν, προσθέτουμε το μπούκοβο, το ξίδι και τον χυμό πορτοκάλι.

  • 3.

    Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Περιχύνουμε τα μπαρμπούνια με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε έτσι ώστε να καλυφθούν καλά. Αφήνουμε για 10΄ να δέσουν τα αρώματα των υλικών, γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μάραθο επιπλέον αν θέλουμε, πασπαλίζουμε επίσης με λίγο επιπλέον φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα.

Γαρίδες στον φούρνο με ντομάτες και κρεμμύδια
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 750 γρ. γαρίδες No 2
  • 2 μεγάλες ντομάτες, σε φέτες
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο σε λεπτές φέτες
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • Για τη μαρινάδα
  • 80 γρ. πάστα ντομάτας
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 60 γρ. μέλι νήσων Αιγαίου θυμαρίσιο Νώμα
  • 25 γρ. ξίδι βαλσαμικό
  • 1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη κρατώντας στο σώμα το κεφάλι. Βγάζουμε το μικρό εντεράκι από τη ράχη. Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ.

  • 2.

    Σε ένα ταψί στρώνουμε τις φέτες ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο θυμάρι και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με 1 κουτ. σούπας από τη μαρινάδα, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και λίγο θυμάρι και απλώνουμε στο ταψί.

  • 3.

    Ανακατεύουμε τις γαρίδες με την υπόλοιπη μαρινάδα, τις στρώνουμε στο ταψί και ραντίζουμε πάλι με ελαιόλαδο και ρίχνουμε θυμάρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15΄-20΄.

     

Η τέλεια τυρόπιτα 4 τυριά έτοιμη σε 1 ώρα!
Υλικά
  • 150 γρ. φέτα βιολογική σε άλμη ΓΑΛΠΟ
  • 500 γρ. ανθότυρο
  • 200 γρ. γραβιέρα ΓΑΛΠΟ
  • 150 γρ. μανούρι
  • 4 αβγά
  • 5-6 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο ή φύλλο σφολιάτας
  • 150 ml γάλα φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβετε τη φέτα και το ανθότυρο, τη γραβιέρα και το μανούρι. Προσθέτετε τα δύο αβγά, τον δυόσμο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε με ένα πιρούνι.

  • 2.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC-180oC. Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώνετε τα φύλλα ένα-ένα, λαδώνοντας τα και αφήνοντας να προεξέχουν από τα πλαϊνά τους σκεύους. Απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα και φέρνετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν.

  • 3.

    Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα ένα-ένα με ελαιόλαδο και κλείνετε την πίτα γυρίζοντας τα φύλλα προς τα μέσα, ώστε να δημιουργηθεί ο κλασικός κόθρος.

  • 4.

    Χτυπάτε το γάλα με τα υπόλοιπα αυγά και περιχύνετε στην πίτα. Αφήνετε για 10 λεπτά να απορροφηθεί το μίγμα και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή.

Πιπεριές κέρατο γεμιστές με γαρίδες και θαλασσινά
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης
  • 4 πιπεριές πράσινες κέρατο
  • 12 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 120 γρ. ντοματίνια
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 300 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 1/2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα Σερρών Νώμα
  • 500 γρ. γαρίδες 80/120 Ocean Sea, αποφλοιωμένες και προβρασμένες
  • 200 γρ. μύδια, ψίχα
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

  • 2.

    Πλένουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε από τους σπόρους, τις χαράζουμε µε ένα μαχαίρι και κόβουμε ελαφρά να σχηματιστεί µια τσεπούλα. Κρατάμε τα κομματάκια της πιπεριάς που περισσεύουν, τα κόβουμε κυβάκια και τα αφήνουμε στην άκρη. Ψήνουμε τις πιπεριές για 10', αφού πρώτα τις αλείψουμε µε λίγο ελαιόλαδο.

  • 3.

    Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1', προσθέτουμε τα ντοµατίνια, τον μαϊντανό, τον κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 5΄. Ρίχνουμε το ρύζι, αφήνουμε για 3΄ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε γαρίδες και μύδια και αφήνουμε να αναδειχθούν οι γεύσεις. Ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό και βράζουμε το ρύζι για 10΄.

  • 4.

    Μόλις έχει χυλώσει το ρύζι, γεμίζουμε τις πιπεριές και ψήνουμε για άλλα 10΄ στον φούρνο. Σερβίρονται χλιαρές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

     

Ψαροκεφτέδες με σκορδάτη παντζαροσαλάτα
Υλικά
    Για τους κεφτέδες
  • 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου pollock, Ocean Sea
  • ½ κιλό πατάτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 4 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
  • 2 αβγά
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι περίπου (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σαλάτα
  • 3 παντζάρια βρασμένα ή ψημένα στο φούρνο και καθαρισμένα, σε κύβους
  • 6 πατάτες μέτριες, σε κύβους
  • ρόκα και βαλεριάνα ή άλλη πράσινη σαλάτα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 6 κουτ. σούπας καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • Για τη σάλτσα
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1½ κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζετε σε κατσαρόλα με νερό το ψάρι της επιλογής σας. Μόλις πάρει βράση, σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το ψάρι να μείνει στο νερό για 15 λεπτά. Σουρώνετε το ψάρι και το κάνετε κομματάκια. Αν είναι απαραίτητο το καθαρίζετε από τα κόκαλα και το δέρμα.

  • 2.

    Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα, τις καθαρίζετε και τις πολτοποιείτε. Τις ανακατεύετε με το ψάρι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τον άνηθο, το θυμάρι, την πάπρικα, τα αβγά, αλάτι και πιπέρι. Αν το μίγμα δεν πλάθεται εύκολα, ανακατεύετε μέσα το αλεύρι. Αφήνετε το μίγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο.

  • 3.

    Κατόπιν, ζεσταίνετε καλά το λάδι, πλάθετε με το μίγμα στρογγυλά ή πιο πλακουτσωτά κεφτεδάκια και τα τηγανίζετε για μερικά λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Μεταφέρετε τις κροκέτες σε χαρτί κουζίνας.

  • 4.

    Πλένετε καλά τα σαλατικά και τα στεγνώνετε. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το σκόρδο με αλάτι και πιπέρι και το μαϊντανό για μερικά λεπτά. Χτυπάτε τα υλικά της σάλτσας όλα μαζί.

  • 5.

    Ανακατεύετε σε πιατέλα τα σαλατικά με τις πατάτες και τα παντζάρια, περιχύνετε με τη σάλτσα και το μίγμα του σκόρδου και πασπαλίζετε με τα καρύδια. Συνοδεύετε το φαγητό με την παντζαροσαλάτα.