Μας αρέσουν τα λαδερά και τα κοκκινιστά, οι πίτες και τα ζυμαρικά αλλά καλοκαίρι χωρίς ψαράκια και θαλασσινά δεν γίνεται. Αυτό το Σαββατοκύριακο λοιπόν θα φτιάξουμε Μπαρμπούνια σαβόρο με μάραθο και πορτοκάλι, Γαρίδες στον φούρνο με ντομάτες και κρεμμύδια, Πιπεριές κέρατο γεμιστές με γαρίδες & θαλασσινά, Scrambled eggs με σολομό πάνω σε τρίγωνα πιτάκια και Ψαροκεφτέδες με σκορδάτη παντζαροσαλάτα.
Το σαβόρο είναι μια σάλτσα με την οποία περιχύνουμε τα τηγανητά ψαράκια και βοηθά να διατηρηθούν εκτός ψυγείου για 2-3 ημέρες. Ο τρόπος αυτός ήταν διαδεδομένος τις εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία, αλλά η συνταγή παραμένει πολύ αγαπημένη γιατί κάνει εξαιρετικά νόστιμα τα ψάρια. Τα βασικά υλικά της σάλτσας είναι το ξίδι και οι σταφίδες. Oι σταφίδες μερικές φορές αντικαθίστανται με πετιμέζι, στην Πελοπόννησο αλλά και σε περιοχές της Κρήτης προστίθεται η ντομάτα, αλλά πολύ συχνά και το δεντρολίβανο. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα ψάρια για μερικές ημέρες, τα αραδιάζουμε σε ένα πήλινο δοχείο, τα καλύπτουμε με τη σάλτσα και τα αφήνουμε κατά προτίμηση στο ψυγείο. Τρώγονται κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου. Προτιμώνται τα μεσαίου μεγέθους ψάρια, με τα μπαρμπούνια να αποτελούν την κορυφαία επιλογή. Μπορεί όμως να είναι και κουτσομούρες, μεγάλες μαρίδες, γόπες, σαφρίδια κ.λπ.
Όσο για τους ψαροκεφτέδες, αρέσουν πολύ στα παιδιά -όπως και όλοι οι κεφτέδες – και είναι εξαιρετικός μεζές για τους μεγάλους, για να συνοδεύσουν το ούζο, το τσίπουρο και την μπίρα.
Και για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό από τα ψάρια και τα θαλασσινά, bonus Η τέλεια τυρόπιτα 4 τυριά έτοιμη σε 1 ώρα!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Φινετσάτες γεύσεις με ψάρια και θαλασσινά

Μας αρέσουν τα λαδερά και τα κοκκινιστά, οι πίτες και τα ζυμαρικά αλλά καλοκαίρι χωρίς ψαράκια και θαλασσινά δεν γίνεται. Αυτό το Σαββατοκύριακο λοιπόν θα φτιάξουμε Μπαρμπούνια σαβόρο με μάραθο και πορτοκάλι, Γαρίδες στον φούρνο με ντομάτες και κρεμμύδια, Πιπεριές κέρατο γεμιστές με γαρίδες & θαλασσινά, Scrambled eggs με σολομό πάνω σε τρίγωνα πιτάκια και Ψαροκεφτέδες με σκορδάτη παντζαροσαλάτα.
Το σαβόρο είναι μια σάλτσα με την οποία περιχύνουμε τα τηγανητά ψαράκια και βοηθά να διατηρηθούν εκτός ψυγείου για 2-3 ημέρες. Ο τρόπος αυτός ήταν διαδεδομένος τις εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία, αλλά η συνταγή παραμένει πολύ αγαπημένη γιατί κάνει εξαιρετικά νόστιμα τα ψάρια. Τα βασικά υλικά της σάλτσας είναι το ξίδι και οι σταφίδες. Oι σταφίδες μερικές φορές αντικαθίστανται με πετιμέζι, στην Πελοπόννησο αλλά και σε περιοχές της Κρήτης προστίθεται η ντομάτα, αλλά πολύ συχνά και το δεντρολίβανο. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα ψάρια για μερικές ημέρες, τα αραδιάζουμε σε ένα πήλινο δοχείο, τα καλύπτουμε με τη σάλτσα και τα αφήνουμε κατά προτίμηση στο ψυγείο. Τρώγονται κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου. Προτιμώνται τα μεσαίου μεγέθους ψάρια, με τα μπαρμπούνια να αποτελούν την κορυφαία επιλογή. Μπορεί όμως να είναι και κουτσομούρες, μεγάλες μαρίδες, γόπες, σαφρίδια κ.λπ.
Όσο για τους ψαροκεφτέδες, αρέσουν πολύ στα παιδιά -όπως και όλοι οι κεφτέδες – και είναι εξαιρετικός μεζές για τους μεγάλους, για να συνοδεύσουν το ούζο, το τσίπουρο και την μπίρα.
Και για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό από τα ψάρια και τα θαλασσινά, bonus Η τέλεια τυρόπιτα 4 τυριά έτοιμη σε 1 ώρα!