ανοίξτε το μενού πλοήγησης
LiDL

Ελληνικά, παραδοσιακά και νόστιμα

Όσο και να μας αρέσει να δοκιμάζουμε έθνικ κουζίνες και να πειραματιζόμαστε με γεύσεις και υλικά, κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας νιώθουμε ότι επιστρέψαμε στο σπίτι μας. Για να απολαύσουμε λοιπόν τη νοστιμιά της γαστρονομικής μας παράδοσης, αυτό το Σαββατοκύριακο θα μαγειρέψουμε Σαρικόπιτες Κρήτης, Κόκκινη φασολάδα με λουκάνικο, Κόκορα κρασάτο με παραδοσιακά ζυμαρικά, Χορτόπιτες στο τηγάνι, Ζυγούρι με ρεβίθια στη γάστρα, και Πικάντικο φακόρυζο με σάλτσα από ταχίνι.

Από τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν τα όσπρια που τα εντάσσουμε στο τραπέζι μας με διάφορους τρόπους: Τα μαγειρεύουμε με δημητριακά, τα κάνουμε σούπες και πουρέδες, και τα βάζουμε σε πλούσιες σαλάτες με αλλαντικά ή παστά ψάρια.

Συνυφασμένες με την ελληνική παράδοση είναι όμως και οι πίτες. Από τα βουνά της Ηπείρου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου και από τη Μακεδονία μέχρι τη Ρούμελη, οι πίτες αντιπροσωπεύουν τον πολιτισμό και την τοπική δημιουργικότητα. Κάθε περιοχή αναδεικνύει τα δικά της υλικά και τις παραδοσιακές τεχνικές, δημιουργώντας μοναδικές συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά.

Πάμε λοιπόν να ζήσουμε μια ελληνική και πεντανόστιμη γαστρονομική εμπειρία με σπέσιαλ συνταγές.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Ελληνικά, παραδοσιακά και νόστιμα

LiDL

Όσο και να μας αρέσει να δοκιμάζουμε έθνικ κουζίνες και να πειραματιζόμαστε με γεύσεις και υλικά, κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας νιώθουμε ότι επιστρέψαμε στο σπίτι μας. Για να απολαύσουμε λοιπόν τη νοστιμιά της γαστρονομικής μας παράδοσης, αυτό το Σαββατοκύριακο θα μαγειρέψουμε Σαρικόπιτες Κρήτης, Κόκκινη φασολάδα με λουκάνικο, Κόκορα κρασάτο με παραδοσιακά ζυμαρικά, Χορτόπιτες στο τηγάνι, Ζυγούρι με ρεβίθια στη γάστρα, και Πικάντικο φακόρυζο με σάλτσα από ταχίνι.

Από τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν τα όσπρια που τα εντάσσουμε στο τραπέζι μας με διάφορους τρόπους: Τα μαγειρεύουμε με δημητριακά, τα κάνουμε σούπες και πουρέδες, και τα βάζουμε σε πλούσιες σαλάτες με αλλαντικά ή παστά ψάρια.

Συνυφασμένες με την ελληνική παράδοση είναι όμως και οι πίτες. Από τα βουνά της Ηπείρου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου και από τη Μακεδονία μέχρι τη Ρούμελη, οι πίτες αντιπροσωπεύουν τον πολιτισμό και την τοπική δημιουργικότητα. Κάθε περιοχή αναδεικνύει τα δικά της υλικά και τις παραδοσιακές τεχνικές, δημιουργώντας μοναδικές συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά.

Πάμε λοιπόν να ζήσουμε μια ελληνική και πεντανόστιμη γαστρονομική εμπειρία με σπέσιαλ συνταγές.

Σαρικόπιτες Κρήτης
Υλικά
  • 4 ποτήρια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 1 ποτήρι νερό περίπου
  • 3 κουτ. σούπας Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης Deluxe
  • 3 κουτ. σούπας ρακή
  • ελάχιστο αλάτι
  • ½ κιλό ξινομυζήθρα
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης Deluxe για το τηγάνισμα
  • Θυμαρίσιο μέλι Νήσων Αιγαίου Νώμα για να το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι, το νερό, τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τη ρακή, μέχρι να έχετε μια μέτρια ζύμη. Κάνετε τη ζύμη μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.

  • 2.

    Την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη (ή τη μηχανή των ζυμαρικών). Κόβετε τα φύλλα σε λωρίδες με πλάτος 10εκ. και μήκος 40-45εκ.

  • 3.

    Με κουταλάκι απλώνετε την ξινομυζήθρα σε όλο το μήκος κάθε λωρίδας. Βρέχετε τις άκρες με νερό και τη διπλώνετε στα δύο ώστε να σχηματιστεί κορδόνι. Αρχίζετε να τυλίγετε το κορδόνι ελικοειδώς από τη μια άκρη σαν σαρίκι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και τα υπόλοιπα φύλλα.

  • 4.

    Τηγανίζετε τις σαρικόπιτες σε μπόλικο καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τις τοποθετείτε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  • 5.

    Τις σερβίρετε ζεστές και την τελευταία στιγμή τις περιχύνετε με μέλι.

Κόκκινη φασολάδα
Υλικά
  • 500γρ. Φασόλια ξερά
  • 2 κρεμμύδια ξυσμένα στον τρίφτη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ντομάτα μέτρια ξυσμένη στον τρίφτη
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
  • 1 καρότο ξυσμένο
  • 1 κλαδάκι σέλερι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ Βιολογικό ρύζι καστανό Golden Sun
  • 250γρ. Λουκάνικο τύπου Τρικάλων Φλωρίδης
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Μουλιάζετε τα φασόλια αποβραδίς σε κρύο νεράκι. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με μπόλικο φρέσκο νερό.

  • 2.

    Αφού πάρουν μερικές βράσεις και μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια, προσθέτετε στην κατσαρόλα τα ξυσμένα κρεμμύδια, το σέλερι, την ντομάτα, την πιπεριά Φλωρίνης, το καρότο, τα φύλλα της δάφνης και αφήνετε τη φασολάδα να βράσει μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα φασόλια. Αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον νερό στο ενδιάμεσο.

  • 3.

    Ρίχνετε τότε στην κατσαρόλα το ρύζι, το ελαιόλαδο, την πάπρικα και πιπέρι και αφήνετε τη φασολάδα να βράσει μέχρι να χυλώσει.

  • 4.

    Στο μεταξύ ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και ψήνετε το λουκάνικο και από τις δύο πλευρές. Πετάτε το λίπος που έχει μείνει στο τηγάνι και ρίχνετε τα λουκάνικα στην κατσαρόλα να πάρουν μια βράση μαζί με τη φασολάδα. Τέλος, δοκιμάζετε το φαγητό και αλατίζετε ανάλογα, γιατί με το λουκάνικο μπορεί να σας βγει αλμυρούτσικο.

  • 5.

    Σερβίρετε τη φασολάδα σε πιάτα μαζί με φρέσκο ή φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί.

Κόκορας κρασάτος με παραδοσιακά ζυμαρικά
Υλικά
  • 1 Κόκορα Πιερίας Νώμα
  • 500γρ. παραδοσιακά ζυμαρικά
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια ντομάτες ώριμες, φρέσκιες, ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό
  • 1/3 φλιτζανιού Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ευ
  • 1 ξυλάκι κανέλας, μικρό
  • ΓΑΛΠΟ Tυροκομείο Κεφαλοτύρι αιγόπροβειο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Πλένετε τον κόκορα και τον κόβετε σε μερίδες. Τις στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και τις πασπαλίζετε με αλατοπίπερο.

  • 2.

    Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε τις μερίδες και τις σοτάρετε ελαφρά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τις αφήνετε στην άκρη.

  • 3.

    Ρίχνετε στο ίδιο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σοτάρετε. Βάζετε πάλι τις μερίδες του κόκορα στην κατσαρόλα και τις γυρίζετε για να αναμιχθούν με το κρεμμύδι.

  • 4.

    Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, την κανέλα και λίγο ακόμα αλατοπίπερο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό μέχρι να σκεπαστούν οι μερίδες. Τις σιγοβράζετε με την κατσαρόλα σκεπασμένη για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.

  • 5.

    Βγάζετε τον κόκορα από την κατσαρόλα. Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται και ρίχνετε τα ζυμαρικά για να βράσουν (για λίγα λεπτά, ανάλογα με τον τύπο).

  • 6.

    Ρίχνετε ξανά τον κόκορα στην κατσαρόλα και κρατάτε το φαγητό ζεστό. Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και σερβίρετε.

Σαΐτια με μάραθο και πράσο
Υλικά
    Μερίδες: 4-6
    Για τη ζύμη
  • 250 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος + 3-4 κουτ. σούπας για το άνοιγμα των φύλλων
  • 120 ml νερό
  • 25 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας Ξύδι από λευκό κρασί
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. πράσα, ψιλοκομμένα
  • 5 κουτ. σούπας μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού Πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για 5′, μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

  • 2.

    Γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα πράσα για 10′ σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν προσθέτοντας αλάτι. Ανακατεύουμε τακτικά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τον μάραθο και το πιπέρι.

    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια ίδιου βάρους. Σε αλευρωμένο πάγκο τα ανοίγουμε με πλάστη σε λεπτό φύλλο. Απλώνουμε στα 6 φύλλα τη γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα πιέζοντας πολύ καλά ώστε να μη μας ανοίξουν.

    Ψήνουμε σε μαντεμένιο ή αντικολλητικό καυτό τηγάνι, σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και από τις δύο πλευρές μέχρι να αποκτήσουν χρώμα και να ψηθούν.

Ζυγούρι με ρεβύθια στη γάστρα
Υλικά
    Μερίδες: 5-6
  • 2 κιλά ζυγούρι (κομμένο σε μερίδες)
  • 1/2 κιλό Ρεβύθια χονδρά Επιλογής
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κομμάτι φλούδα από νεράντζι
  • 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
  • 160 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • Πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Από την προηγούμενη ημέρα μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μεγάλο μπολ σε χλιαρό αλατισμένο νερό. Την επομένη, τα ξεπλένουμε καλά και τα τρίβουμε σε μία πετσέτα κουζίνας ώστε να φύγουν τα πολλά φλούδια.

  • 2.

    Βάζουμε το ζυγούρι και τα ρεβύθια σε μια πήλινη κατσαρόλα ή γάστρα με καπάκι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το νεράντζι, το δαφνόφυλλο, το δεντρολίβανο και αλατοπιπερώνουμε. Συμπληρώνουμε τόσο νερό ώστε να είναι 2 δάχτυλα πιο πάνω από τα ρεβύθια και κλείνουμε το καπάκι.

  • 3.

    Ψήνουμε στους 150°C για τουλάχιστον 3-3,5 ώρες και ενδιάμεσα ελέγχουμε το φαγητό μας εάν χρειάζεται να συμπληρώσουμε νερό. Όταν ψηθεί το φαγητό θα πρέπει να μείνει με το λάδι του. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Πικάντικο φακόρυζο με σάλτσα από ταχίνι
Υλικά
  • 1½ φλιτζάνι φακές καθαρισμένες, ξεπλυμένες
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1½ φλιτζάνι κίτρινο ρύζι (parboiled)
  • 1½ κουτ. σούπας κόλιανδρο τριμμένο
  • 1½ κουτ. σούπας κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό (ή ½ κουτ. γλυκού γλυκό + ½ κουτ. γλυκού καυτερό)
  • 6½ φλιτζάνια (περίπου) ζωμό λαχανικών
  • 1/3 φλιτζανιού Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα Πιπέρι
  • Για τη σάλτσα
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 4 κουτ. σούπας Βιολογικό ταχίνι Γλυκάνθη
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 4 κουτ. σούπας Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το κόλιανδρο και το κύμινο. Όταν τα μπαχαρικά αρχίσουν να βγάζουν το άρωμά τους προσθέτετε τις φακές και τις ανακατεύετε μέχρι να καλυφθούν με το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.

  • 2.

    Προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών και, όταν το φαγητό πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές αλλά να μη λιώσουν.

  • 3.

    Προσθέτετε το ρύζι, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 12-15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά να μένει σπυρωτό. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ή ζωμό κατά τη διάρκεια του βρασίματος.

  • 4.

    Σβήνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με πετσέτα και από πάνω βάζετε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήνετε την κατσαρόλα να σταθεί στη φωτιά για 10 λεπτά.

  • 5.

    Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της σάλτσας μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα και σερβίρετε μαζί με το φακόρυζο.