ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Pasta,Salad.,Fusilli,Pasta,-,Caprese,Salad,With,Tomato,,Mozzarella

Μαγειρεύουμε ελαφριά, νόστιμα και χορταστικά

Ο καιρός ζητά πιο ελαφρά πιάτα αλλά οι απαιτήσεις μας στη γεύση παραμένουν υψηλές. Για αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόν το μενού μας περιλαμβάνει Μπάρες ενέργειας µε γκρανόλα και ξηρούς καρπούς, Λαζάνια με πράσα, φρέσκο και καπνιστό σολομό, Σαλάτα με φρέσκο αρακά, γαλοτύρι και φιστίκια Αιγίνης, Overnight oats με ταχίνι και καρύδια, Μπάμιες με κοτοκεφτέδες στη γάστρα, Μακαρονοσαλάτα με ελιές Καλαμών, αντζούγιες και ψητή κόκκινη πιπεριά.

Νόστιμα πιάτα με έμπνευση από τα υλικά της εποχής και με δύο από τα πιο δημοφιλή trends των διατροφικών μας συνηθειών. Το ένα είναι οι μπάρες γκρανόλα, μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για πρωινό ή για σνακ, για το σχολείο αλλά και για τη δουλειά, εύγευστη και υγιεινή. Η γκρανόλα είναι ένα μείγμα δημητριακών με βάση τη βρώμη και τους ξηρούς καρπούς, στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε φιστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο, χουρμάδες, σταφίδες, κακάο, σοκολάτα, ταχίνι, μέλι, αλλά και τζίντζερ, κανέλα, γαρίφαλο, μαστίχα, ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού για έξτρα άρωμα και γεύση. Μια μικρή βόμβα ενέργειας.

Τα overnight oats είναι ένα μείγμα με βρώμη, γάλα ή γιαούρτι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, uperfoods, και ό,τι άλλο μας αρέσει, που ετοιμάζουμε από το βράδυ, το βάζουμε στο ψυγείο, και το πρωί έχουμε έτοιμο ένα θρεπτικότατο πρωινό. Δεν χρειάζεται ψήσιμο, και όταν έρθει η ώρα να το φάμε αρκεί να προσθέσουμε τα αγαπημένα μας φρούτα. Πιο εύκολο δεν γίνεται.

Πάμε λοιπόν να δοκιμάσουμε τα trends της εποχής και να μαγειρέψουμε νόστιμες και χορταστικές συνταγές που δεν θα μας βαρύνουν.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Μαγειρεύουμε ελαφριά, νόστιμα και χορταστικά

Ο καιρός ζητά πιο ελαφρά πιάτα αλλά οι απαιτήσεις μας στη γεύση παραμένουν υψηλές. Για αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόν το μενού μας περιλαμβάνει Μπάρες ενέργειας µε γκρανόλα και ξηρούς καρπούς, Λαζάνια με πράσα, φρέσκο και καπνιστό σολομό, Σαλάτα με φρέσκο αρακά, γαλοτύρι και φιστίκια Αιγίνης, Overnight oats με ταχίνι και καρύδια, Μπάμιες με κοτοκεφτέδες στη γάστρα, Μακαρονοσαλάτα με ελιές Καλαμών, αντζούγιες και ψητή κόκκινη πιπεριά.

Νόστιμα πιάτα με έμπνευση από τα υλικά της εποχής και με δύο από τα πιο δημοφιλή trends των διατροφικών μας συνηθειών. Το ένα είναι οι μπάρες γκρανόλα, μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για πρωινό ή για σνακ, για το σχολείο αλλά και για τη δουλειά, εύγευστη και υγιεινή. Η γκρανόλα είναι ένα μείγμα δημητριακών με βάση τη βρώμη και τους ξηρούς καρπούς, στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε φιστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο, χουρμάδες, σταφίδες, κακάο, σοκολάτα, ταχίνι, μέλι, αλλά και τζίντζερ, κανέλα, γαρίφαλο, μαστίχα, ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού για έξτρα άρωμα και γεύση. Μια μικρή βόμβα ενέργειας.

Τα overnight oats είναι ένα μείγμα με βρώμη, γάλα ή γιαούρτι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, uperfoods, και ό,τι άλλο μας αρέσει, που ετοιμάζουμε από το βράδυ, το βάζουμε στο ψυγείο, και το πρωί έχουμε έτοιμο ένα θρεπτικότατο πρωινό. Δεν χρειάζεται ψήσιμο, και όταν έρθει η ώρα να το φάμε αρκεί να προσθέσουμε τα αγαπημένα μας φρούτα. Πιο εύκολο δεν γίνεται.

Πάμε λοιπόν να δοκιμάσουμε τα trends της εποχής και να μαγειρέψουμε νόστιμες και χορταστικές συνταγές που δεν θα μας βαρύνουν.

Μπάρες ενέργειας µε γκρανόλα και ξηρούς καρπούς
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 4 κουτ. σούπας θυμαρίσιο μέλι Νήσων Αιγαίου, Νώμα
  • 75 γρ. ανάµεικτους ξηρούς καρπούς
  • 75 γρ. Alesto Selection cranberries
  • 75 γρ. αµύγδαλα, χοντροκοµµένα
  • 200 γρ. νιφάδες βρώµης
  • 75 γρ. σταγόνες σοκολάτας
  • 40 γρ. κόκκους ρυζιού
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Στρώνουµε ένα ρηχό ταψάκι 20x30 εκ. µε αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος. Σε ένα τηγάνι λιώνουµε το βούτυρο µε το µέλι σε µέτρια προς χαµηλή φωτιά.

  • 2.

    Ρίχνουµε όλα τα υλικά σε ένα µπολ και τα περιχύνουµε µε το λιωµένο βούτυρο και το µέλι. Ανακατεύουµε καλά µε µια σπάτουλα και αδειάζουµε το µείγµα στο ταψί. Με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού απλώνουµε καλά σε όλη την επιφάνεια του σκεύους.

  • 3.

    Ψήνουµε για 20΄ ή µέχρι να πάρουν σκούρο χρώµα οι άκρες. Αφήνουµε εκτός φούρνου µέχρι να κρυώσει. Ανασηκώνουµε τη λαδόκολλα και τη µεταφέρουµε στον πάγκο. Κόβουµε 10 µπάρες και σερβίρουµε ή τυλίγουµε σε µικρά κοµµάτια λαδόκολλας και τις διατηρούµε σε µεταλλικό κουτί που κλείνει αεροστεγώς.

Λαζάνια με πράσα, φρέσκο και καπνιστό σολομό
Υλικά
  • 12 λαζάνια πλατιά
  • 4 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος), ψιλοκομμένα
  • 350γρ. σολομό φρέσκο
  • 200γρ. φιλέτα σολομού Ατλαντικού Ocean Sea
  • 1 σφηνάκι βότκα
  • 3 αβγά
  • 250γρ. τυρί σεβρ, σε λεπτές ροδέλες
  • 250γρ. τυρί μασκαρπόνε ή άλλο τυρί κρέμα της επιλογής σας
  • 400ml κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά
  • 150γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης ή παρμεζάνα, τριμμένη
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνετε δύο κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα πράσα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το φρέσκο σολομό ψιλοκομμένο, τον ανακατεύετε για 1-2 λεπτά, σβήνετε με τη βότκα και αλατοπιπερώνετε.

  • 2.

    Ανακατεύετε σε μπολ τα αβγά με την κρέμα, το μασκαρπόνε, τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και προσθέτετε και τον καπνιστό σολομό κομμένο σε λωρίδες.

  • 3.

    Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος ρίχνετε το ⅓ περίπου του μίγματος των αβγών, στρώνετε από πάνω τα μισά λαζάνια και πάνω από αυτά, το μισό μίγμα των πράσων. Σκεπάζετε με τις ροδέλες του σεβρ, πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και ρίχνετε το μισό από το υπόλοιπο μίγμα των αβγών. Στρώνετε από πάνω μια δεύτερη στρώση λαζανιών και το υπόλοιπο μίγμα των πράσων. Τελειώνετε με το υπόλοιπο μίγμα των αβγών.

  • 4.

    Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά, μέχρι δηλαδή να ροδίσει η επιφάνεια.

Σαλάτα με φρέσκο αρακά, γαλοτύρι και φιστίκια Αιγίνης
Υλικά
  • Μία συσκευασία αρακά Vegeterra
  • 1 μαρούλι, χωρισμένο στα φύλλα του, ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 250γρ. γαλοτύρι
  • 60γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένα
  • Για το dressing
  • χυμό + ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας θυμαρίσιο μέλι Νήσων Αιγαίου, Νώμα
  • ½ ματσάκι άνηθο (μόνο τα φυλλαράκια), ψιλοκομμένο
  • 80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Καθαρίζετε τον αρακά. Σε μια κατσαρόλα βάζετε άφθονο αλατισμένο νερό να ζεσταθεί και μόλις πάρει βράση, βράζετε τον αρακά για 12-14 λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώνετε τον αρακά και τον ρίχνετε αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Τον αφήνετε εκεί για 5 λεπτά, για να παραμείνει τραγανός και με ζωηρό πράσινο χρώμα. Τον στραγγίζετε και τον σκουπίζετε καλά με μια βαμβακερή πετσέτα.

  • 2.

    Έπειτα, βάζετε το κομμένο μαρούλι σε μια μεγάλη σαλατιέρα και προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον κρύο αρακά και το γαλοτύρι. Ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα.

  • 3.

    Σε ένα μπολάκι χτυπάτε με το πιρούνι τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το μέλι, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε τη σαλάτα με το dressing που ετοιμάσατε, πασπαλίζετε με τα φιστίκια και σερβίρετε αμέσως.

Overnight oats με ταχίνι και καρύδια
Υλικά
  • 60 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 120 ml Vemondo βιολογικό ρόφημα αμυγδάλου
  • 1,5 γρ. κανέλα
  • 20 γρ. Alesto Selection καρύδια
  • 10 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 10 γρ. σπόρους chia
  • 20 γρ. βιολογικό ταχίνι Γλυκάνθη
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 7 γρ. μέλι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα βαζάκι χωρητικότητας 350 γρ. βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να μουσκέψει καλά η βρώμη.

  • 2.

    Κλείνουμε με το καπάκι ή με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο αποβραδίς ή για τουλάχιστον 6 ώρες. Το πρωί, αν δεν το θέλουμε πολύ πηχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα και γαρνίρουμε προαιρετικά με μπανάνα και καρύδια.

Μπάμιες με κοτοκεφτέδες στη γάστρα
Υλικά
  • 1 κιλό μπάμιες καθαρισμένες
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 400γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τους κοτοκεφτέδες
  • 500γρ. κιμά κοτόπουλου νωπό
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 4 κουτ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας χυμός τομάτας Baressa
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • λίγο καρδάμωμο (κοπανισμένο)
  • 4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας κρασί λευκό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το σκόρδο και το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτετε την ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, το ξίδι, τη ζάχαρη και ανάλογο αλατοπίπερο. Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μια δυο βράσεις.

  • 2.

    Στρώνετε τις μπάμιες σε γάστρα και τις περιχύνετε με τη σάλτσα. Πασπαλίζετε με το ένα φλιτζάνι μαϊντανό, κουνάτε το σκεύος να ανακατευτούν οι μπάμιες με τη σάλτσα της ντομάτας, σκεπάζετε τη γάστρα και βάζετε το φαγητό στο φούρνο να ψήνεται.

  • 3.

    Στο μεταξύ ετοιμάζετε το μίγμα για τους κοτοκεφτέδες: σοτάρετε σε τηγάνι το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και το ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά. Προσθέτετε τον χυμό τομάτας, την πάπρικα, το καρδάμωμο, τη φρυγανιά, το κρασί, το μαϊντανό και ανάλογο αλατοπίπερο.

  • 4.

    Ζυμώνετε καλά το μίγμα και πλάθετε στρογγυλούς κεφτέδες μέτριους σε μέγεθος.

  • 5.

    Αφού ψηθούν οι μπάμιες για 40 λεπτά, βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο και μοιράζετε ενδιάμεσα τους κεφτέδες. Σκεπάζετε ξανά και συνεχίζετε το ψήσιμο για μισή ώρα ακόμα. Ύστερα ελέγχετε τα υγρά του φαγητού, ξεσκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε για λίγο επιπλέον μέχρι να ροδίσουν όμορφα οι κεφτέδες και να δέσει η σάλτσα του φαγητού. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα, πασπαλίζοντας με επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μακαρονοσαλάτα με ελιές Καλαμών, αντζούγιες και ψητή κόκκινη πιπεριά
Υλικά
  • 400γρ. τριβελάκι Combino
  • 1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
  • 8 φιλετάκια αντζούγιας, σε καρεδάκια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές, σε καρεδάκια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4-5 ντοματάκια μικρά για το γαρνίρισμα
  • Αλάτι ψιλό Kania
  • πιπέρι
  • Για το dressing
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας μηλόξυδο
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
Διαδικασία
  • 1.

    Βράζετε τα ζυμαρικά για 7-10 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν al dente και τα στραγγίζετε. Τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα στραγγίζετε ξανά. Τα βάζετε σε μεγάλο μπολ, τα περιχύνετε με το λάδι και τα ανακατεύετε για να μην κολλήσουν.

  • 2.

    Προσθέτετε τις ελιές, τις αντζούγιες, τις πιπεριές, τα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.

  • 3.

    Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για το dressing, ανακατεύετε καλά και το προσθέτετε στην σαλάτα. Ανακατεύετε καλά και βάζετε την σαλάτα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα για να κρυώσει. Γαρνίρετε τη σαλάτα με τα ντοματάκια τα οποία κόβετε προηγουμένως στη μέση και σερβίρετε.