ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Roasted,Chicken,With,Apples,,Red,Onions,And,Cranberries,In,A

Χριστούγεννα στα πιάτα μας

Σήμερα, όπως είναι και το αναμενόμενο, θα μιλήσουμε για τη γαλοπούλα. Υπάρχουν πολλές συνταγές για να την ψήσουμε αλλά κάποια γενικά tipς θα μας είναι πολύ χρήσιμα όπως και αν μαγειρέψουμε το παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων.

Καταρχάς, το βράδυ πριν από το μαγείρεμα βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο και τη ζυγίζουμε – για να υπολογίσουμε τον χρόνο ψησίματος την επομένη. Θα χρειαστούμε 20΄ ανά κιλό συν 1 ώρα επιπλέον. Άρα για 1 γαλοπούλα 2 κιλών υπολογίζουμε 1 ώρα και 40΄, ενώ για 1 γαλοπούλα 3 κιλών, 2 ώρες.

Οπωσδήποτε όμως, το σωστό ψήσιμο της γαλοπούλας απαιτεί τη χρήση θερμόμετρου κρέατος για φούρνο για να είμαστε απολύτως σίγουροι για το αποτέλεσμα.

Για να μην στεγνώσει το κρέας, κυρίως στην περιοχή του στήθους, μπορούμε να εμπλουτίσουμε με υγρά το πουλερικό πριν το ψήσιμο. Με μια μεγάλη ένεση θα εισάγουμε τα υγρά (ένα μείγμα από ελαιόλαδο και χυμό πορτοκαλιού) τα οποία θα αποτρέψουν το στέγνωμα αλλά θα προσθέσουν και νοστιμιά. Μπορούμε ακόμη να απλώσουμε πάνω στο στήθος της γαλοπούλας φέτες από μπέικον, που κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα λιπάνουν το κρέας.

Μια άλλη τεχνική για ζουμερό κρέας είναι να βάλουμε βούτυρο σε διάφορα σημεία κάτω από την πέτσα της γαλοπούλας, στο στήθος, στα μπούτια, αλλά στην πλάτη. Θα επιλέξουμε ένα καλό αγελαδινό βούτυρο που μπορούμε να το αρωματίσουμε με διάφορα βότανα και μπαχαρικά για ακόμη πιο νόστιμο αποτέλεσμα.

Και κάτι ακόμη: Δεν κόβουμε κατευθείαν το κρέας αφού βγει απ’ τον φούρνο. Πρέπει να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά, έτσι ώστε να μην αφήσει όλους τους χυμούς του στο ξύλο κοπής.

Καλές και νόστιμες γιορτές!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Χριστούγεννα στα πιάτα μας

Σήμερα, όπως είναι και το αναμενόμενο, θα μιλήσουμε για τη γαλοπούλα. Υπάρχουν πολλές συνταγές για να την ψήσουμε αλλά κάποια γενικά tipς θα μας είναι πολύ χρήσιμα όπως και αν μαγειρέψουμε το παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων.

Καταρχάς, το βράδυ πριν από το μαγείρεμα βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο και τη ζυγίζουμε – για να υπολογίσουμε τον χρόνο ψησίματος την επομένη. Θα χρειαστούμε 20΄ ανά κιλό συν 1 ώρα επιπλέον. Άρα για 1 γαλοπούλα 2 κιλών υπολογίζουμε 1 ώρα και 40΄, ενώ για 1 γαλοπούλα 3 κιλών, 2 ώρες.

Οπωσδήποτε όμως, το σωστό ψήσιμο της γαλοπούλας απαιτεί τη χρήση θερμόμετρου κρέατος για φούρνο για να είμαστε απολύτως σίγουροι για το αποτέλεσμα.

Για να μην στεγνώσει το κρέας, κυρίως στην περιοχή του στήθους, μπορούμε να εμπλουτίσουμε με υγρά το πουλερικό πριν το ψήσιμο. Με μια μεγάλη ένεση θα εισάγουμε τα υγρά (ένα μείγμα από ελαιόλαδο και χυμό πορτοκαλιού) τα οποία θα αποτρέψουν το στέγνωμα αλλά θα προσθέσουν και νοστιμιά. Μπορούμε ακόμη να απλώσουμε πάνω στο στήθος της γαλοπούλας φέτες από μπέικον, που κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα λιπάνουν το κρέας.

Μια άλλη τεχνική για ζουμερό κρέας είναι να βάλουμε βούτυρο σε διάφορα σημεία κάτω από την πέτσα της γαλοπούλας, στο στήθος, στα μπούτια, αλλά στην πλάτη. Θα επιλέξουμε ένα καλό αγελαδινό βούτυρο που μπορούμε να το αρωματίσουμε με διάφορα βότανα και μπαχαρικά για ακόμη πιο νόστιμο αποτέλεσμα.

Και κάτι ακόμη: Δεν κόβουμε κατευθείαν το κρέας αφού βγει απ’ τον φούρνο. Πρέπει να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά, έτσι ώστε να μην αφήσει όλους τους χυμούς του στο ξύλο κοπής.

Καλές και νόστιμες γιορτές!

Γιορτινοί λουκουμάδες με ζάχαρη και κανέλα
Υλικά
    Μερίδες: 6
    Για τους λουκουμάδες
  • 240 ml νερό
  • 40 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή Βelbake
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 135 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 φρέσκα αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • Για το τηγάνισμα
  • ελαφρύ ελαιόλαδο
  • Για την επικάλυψη
  • Ζάχαρη καστανή Βelbake
  • 1 λοβό βανίλια, κομμένο στη μέση
  • κανέλα
Διαδικασία
  • 1.

    Επικάλυψη: Από το προηγούμενο βράδυ σε ένα βάζο με καπάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη και τον λοβό βανίλιας.

  • 2.

    Λουκουμάδες: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Όταν λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε βροχηδόν το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι. Σε λίγα λεπτά θα έχουμε μια μπάλα ζύμης οπότε και αποσύρουμε.
    Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ τη ζύμη και τη ζυμώνουμε για 2΄. Κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, μέχρι να αφομοιωθεί εντελώς στη ζύμη και συνεχίζουμε με το επόμενο. Σταματάμε το ζύμωμα όταν η ζύμη είναι ελαστική και γυαλιστερή. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα του σερβιρίσματος.

  • 3.

    Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε κουταλιές ζύμης τηγανίζοντας τους λουκουμάδες μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Μεταφέρουμε σε πιάτο που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.

  • 4.

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την αρωματισμένη ζάχαρη και την κανέλα, ρίχνουμε σε δόσεις τους λουκουμάδες και τους επικαλύπτουμε. Σερβίρουμε τους λουκουμάδες σκέτους ή με παγωτό και με ένα ποτήρι Porto.

Ψητή γαλοπούλα με γλάσο και καρυκεύματα
Υλικά
    Για τη γαλοπούλα:
  • 1 Doux Γαλοπούλα
  • 2 κουτ. σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 2 κουτ. σούπας κόκκους ροζ πιπεριού
  • 2 κουτ. σούπας σκόρδο σε σκόνη
  • 3 κουτ. σούπας κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή Βelbake
  • 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  • ½ φλιτζάνι χοντρό αλάτι
  • Για το γλασάριμα:
  • 1 χούφτα μυρωδικά, όπως δενδρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο, φύλλα δάφνης
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 πορτοκάλια, το ξύσμα
  • 1/3 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 6 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Τοποθετούμε τη γαλοπούλα με το στήθος από πάνω σε επιφάνεια κοπής και τη στεγνώνουμε ταμποναριστά. Πιάνουμε τη 1 φτερούγα και την τραβάμε προς τα έξω, έτσι ώστε να δούμε σε ποιο σημείο ενώνεται με το σώμα. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε προς την άρθρωση,ώστε να χωριστεί η φτερούγα από το στήθος (αν φτάσετε κόκκαλο, σημαίνει ότι δεν το κάνετε σωστά, οπότε τραβήξτε τη φτερούγα ακόμη πιο έξω για να βρείτε το σωστό σημείο).Επαναλαμβάνουμε και στην άλλη φτερούγα.

  • 2.

    Τραβάμε ελαφρά το πόδι ώστε να απομακρυνθεί από το σώμα της γαλοπούλας και κόβουμε μέχρι το μαχαίρι να συναντήσει την άρθρωση. Πιέζουμε σταθερά το μαχαίρι μέχρι το πόδι να αποκολληθεί τελείως. Κάνουμε το ίδιο και με το άλλο. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα κάτω και το άνοιγμά της στραμμένο προς το μέρος μας. Χρησιμοποιώντας ψαλίδι κουζίνας, κόβουμε από τη μία πλευρά μέχρι να φτάσουμε κατά μήκος του λαιμού, τη γυρίζουμε 180 μοίρες και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να αφαιρεθεί εντελώς το κεντρικό κόκκαλο της πλάτης.

  • 3.

    Αλέθουμε σε μύλο τους μαύρους και τους ροζ κόκκους πιπεριού και τους βάζουμε σε 1 μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, σκόνη σκόρδου και κρεμμυδιού, καστανή ζάχαρη, πάπρικα και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε τα κομμάτια της γαλοπούλας με την πέτσα από πάνω και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με το αλάτι, ταμπονάροντας για να πάει παντού. Βάζουμε το κρέας στο ψυγείο χωρίς να το καλύπτουμε, τουλάχιστον για 24 ώρες ή 48 ώρες, το πολύ.

  • 4.

    Κατόπιν, βάζουμε τη γαλοπούλα με την πέτσα από πάνω και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μειώσουμε τον χρόνο μαγειρέματος. Εν τω μεταξύ, μαγειρεύουμε 10΄-12΄σε μέτρια φωτιά σε κατσαρολάκι τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκαλιού, την καστανή ζάχαρη και το ξίδι, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και το γλάσο να πήξει ελαφρώς (πρέπει απλώς να αφήνει αποτύπωμα στο κουτάλι). Αποσύρουμε από τη φωτιά.

  • 5.

    Βάζουμε 1 σχάρα στη μέση του φούρνου. Προθερμαίνουμε στους 210°C. Αλείφουμε το κρέας με λάδι και ρίχνουμε 1 φλιτζ. νερό μέσα στο χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε τη γαλοπούλα, γυρίζοντάς τη απ’ όλες τις πλευρές τραβώντας τις άκρες του χαρτιού, μέχρι να πάρει χρυσόκαφέ χρώμα, για 20΄-25΄. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο, βάζοντας γλάσο με πινέλο κάθε 20΄, προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται, ώστε να διατηρούμε το χαρτί υγρό. Το θερμόμετρο που βυθίζουμε στο πιο παχύ κομμάτι του στήθους πρέπει να δείχνει 65°C και 76°Cόταν μπει στο πιο χοντρό κομμάτι από μπούτι. Από αυτή τη στιγμή, χρειάζονται άλλα 50΄-70΄ ψησίματος (η συνολική παραμονή στον φούρνο είναι 1-1,5 ώρα). Η πέτσα πρέπει να είναι βαθύ χρυσαφί-καφέ και λαμπερό. Βγάζουμε από τον φούρνο, σκεπάζουμε ελαφρώς με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε να ξεκουραστεί 30΄-60΄και σερβίρουμε.

Μπούτι από αγριογούρουνο με κυδώνια και κάστανα
Υλικά
    Μερίδες: 4-6
    Για το κρέας
  • 1 μπούτι από αγριογούρουνο
  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 σελινόριζα
  • 1 καρότο
  • 1 πρέζα κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 2 κλαδάκια θυμάρι
  • 100 ml λευκό οίνο επετειακό 25 χρόνια Lidl Hellas
  • 250 ml χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα, μαύρο πιπέρι
  • Για τα κυδώνια
  • 2 μεγάλα κυδώνια
  • 1 κιλό κάστανα, καθαρισμένα
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 2 φακελάκια ζάχαρη καστανή
  • 250 ml χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας κινέζικο μείγμα 5 μπαχαρικών (five spice mix)
  • 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
  • Για την άλμη
  • 5 λίτρα νερό
  • 200 γρ. αλάτι
  • 100 γρ. ζάχαρη
Διαδικασία
  • 1.

    Άλμη: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί και αφού κρυώσει η άλμη, βουτάμε μέσα το μπούτι και το αφήνουμε εκεί για 14 ώρες, φροντίζοντας να παραμένει βυθισμένο μέσα στο υγρό. Την επομένη βγάζουμε το κρέας από την άλμη και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

  • 2.

    Κρέας: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα πυρίμαχη που μπαίνει και στον φούρνο βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το θωρακίζουμε από όλες τις πλευρές. Κατόπιν προσθέτουμε όλα τα λαχανικά χοντροκομμένα μαζί με τους κόκκους πιπεριού και το θυμάρι. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε λίγο νερό και δίνουμε μία δυνατή βράση.

  • 3.

    Κατόπιν, σκεπάζουμε με λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στον φούρνο να ψηθεί για 3 ώρες περίπου στους 190οC. Μετά τις 3 ώρες ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ροδίσει για 10΄-15΄ γλασάροντάς το με τους χυμούς του.

  • 4.

    Στη συνέχεια αφήνουμε το κρέας σε ζεστό μέρος και περνάμε τα γλάσα και τα λαχανικά του ψησίματος από μπλέντερ να γίνει μία ωραία κρεμώδης σάλτσα. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το ξίδι. Σουρώνουμε από ψιλή σήτα και σερβίρουμε μαζί με το κρέας.

  • 5.

    Κυδώνια: Ταυτόχρονα με το ψήσιμο του κρέατος κόβουμε τα κυδώνια σε κομμάτια αφαιρώντας τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι μαζί με τα κάστανα, προσθέτουμε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού, το κινέζικο μείγμα μπαχαρικών «five spices» και το δενδρολίβανο. Ψήνουμε στον φούρνο σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για 35΄ περίπου.

  • 6.

    Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμη 10΄ για να πάρουν ωραίο χρώμα. Σερβίρουμε το κρέας μαζί με τη σάλτσα και τα κυδώνια.

Γαλατένιο κέικ με σάλτσα από raspberry
Υλικά
    Για το γαλατένιο κέικ:
  • 420 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 90 ml γάλα υψηλής παστερίωσης Milbona 3,5%
  • 155 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • Για τη σάλτσα των 3 leches:
  • 300 ml γάλα εβαπορέ
  • 350 ml συμπυκνωμένο γάλα Milbona
  • 120 ml κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά
  • Για τη σάλτσα raspberries:]  
  • 500 γρ κατεψυγμένα rasberries  
  • Στη μύτη του κουταλιού σκόνη βανίλιας
  • 50 ml νερό
Διαδικασία
  • 1.

    Για το κέικ: Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο βαθύ ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους τους οποίους χτυπάμε με τα 3/4 της ζάχαρης μέχρι να αποκτήσουμε μια κρέμα, στην συνέχεια χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε το γάλα.

  • 2.

    Σε βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το baking powder και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στην κρέμα. Σε άλλο σκεύος χτυπάμε τα ασπράδια και την υπόλοιπη ζάχαρη και φτιάχνουμε μια μαρέγκα την οποία και προσθέτουμε στην κρέμα μας σιγά σιγά ανακατεύοντας ταυτόχρονα με ελαφρές κυκλικές κινήσεις με μαρίζ. Απλώνουμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά. Αφού κρυώσει ξεφορμάρουμε και κόβουμε με οδοντωτό μαχαίρι σε μπάρες 5 εκ *12 εκ και διατηρούμε σφραγισμένο σε δοχείο με layers λαδόκολλας ανά στρώση.

  • 3.

    Για τη σάλτσα των 3 leches ανακατεύουμε και διατηρούμε στο ψυγείο σε μπουκάλι.

  • 4.

    Για τη σάλτσα raspberries χτυπάμε σε μπλέντερ τα υλικά και διατηρούμε σε μεταλλικό σκεύος ή squeeze μπουκάλι.

  • 5.

    Σερβίρουμε την μπάρα του κέικ αφού την έχουμε «μουσκέψει» με την σάλτσα από τα γάλατα. Στην συνέχεια «ραντίζουμε» με κουτάλι την σάλτσα από τα raspberries.

Πορκέτα (πανσέτα ρολό) με σος πορτοκαλιού και πατάτες
Υλικά
    Για την πανσέτα
  • 1 κιλό χοιρινές πανσέτες
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. ρίγανη ξερή
  • 20 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 2 ποτήρια νερό αν χρειαστεί + 1 για το ψήσιμο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τις πατάτες
  • 1½ κιλό πατατούλες baby
  • 2 πορτοκάλια, τον χυμό
  • 2 λεμόνια, τον χυμό
  • 2 κ.γ. πολτό σκόρδου
  • έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. απαλή μουστάρδα Kania
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σος πορτοκαλιού
  • ½ φλιτζ. μέλι νήσων Αιγαίου θυμαρίσιο Νώμα
  • 4 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού
  • 4 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
Διαδικασία
  • 1.

    Για τις πατάτες: Ξεφλουδίζουμε, πλένουμε, κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, με τους χυμούς του πορτοκαλιού και του λεμονιού, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα.

  • 2.

    Για την πανσέτα: Ανοίγουμε με ένα μαχαίρι την πανσέτα σε ένα όσο μπορούμε πιο λεπτό φύλλο, αλλιώς ζητάμε από τον χασάπη μας να το κάνει για εμάς. Την αλατοπιπερώνουμε και την πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο σκόρδο και τη ρίγανη. Κατόπιν τυλίγουμε το κρέας σε μακρύ ρολό σαν φρατζόλα και το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής σε 3-4 σημεία.

  • 3.

    Το τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το περιχύνουμε με λάδι, βάζουμε γύρω-γύρω και τις πατάτες, ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό σε μια άκρη τους σκεύους, όχι πάνω στο κρέας ή τις πατάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί καλά η πανσέτα και μαλακώσουν οι πατάτες. Γυρνάμε το κρέας κατά διαστήματα να ροδίσει και να ψηθεί παντού και σε βάθος καθώς και τις πατάτες μία φορά. Επίσης τρυπάμε το κρέας κατά διαστήματα.

  • 4.

    Όταν ψηθεί η πανσέτα αφαιρούμε τους σπάγκους και την κόβουμε σε φέτες πάχους 1½ δάκτυλο και σερβίρουμε με τις πατάτες και τη σος πορτοκαλιού που ετοιμάζουμε στο μεταξύ.

  • 5.

    Για της σος πορτοκαλιού: Βάζουμε σε τηγάνι όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 20΄ μέχρι να μειωθεί ο όγκος της στο μισό και να δέσει ελαφρά.

Lemon pie με κουραμπιέ σε ποτήρι
Υλικά
    Για την κρέμα λεμονιού
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτα λεμόνια
  • 4 κρόκοι αυγών Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 1 κουτ. σούπας νερό
  • 150 ml χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 λοβό φυσική βανίλια
  • 100 γρ. βούτυρο, παγωμένο
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη μαρέγκα
  • 100 γρ. ασπράδια αυγών Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • 100 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού κρεμόριο
  • Επιπλέον θα χρειαστούμε
  • 12 Deluxe κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης, θρυμματισμένους
Διαδικασία
  • 1.

    Για την κρέμα λεμονιού
    Στο multi βάζουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα και αναδεύουμε για 1΄. Σε κατσαρολάκι με βαρύ πάτο ρίχνουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το νερό, ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς τα αυγά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια, το αλάτι, ανακατεύουμε και τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς για 6-7΄, αποσύρουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στην κρέμα. Μεταφέρουμε την κρέμα σε καθαρό μπολ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη.

  • 2.

    Για τη μαρέγκα
    Σε μπεν μαρί βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαρέγκα και ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν τα αυγά. Χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ για 2 λεπτά προσθέτοντας το κρεμόριο. Σε 6 ποτηράκια κάνουμε στρώσεις εναλλάξ με κουραμπιέδες και κρέμα μέχρι να φτάσουμε στο χείλος. Βάζουμε 1 γεμάτη κουτ. σούπας μαρέγκα και τοποθετούμε στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρουμε, καίμε με φλόγιστρο τη μαρέγκα να πάρει ωραίο χρώμα.