Σήμερα, όπως είναι και το αναμενόμενο, θα μιλήσουμε για τη γαλοπούλα. Υπάρχουν πολλές συνταγές για να την ψήσουμε αλλά κάποια γενικά tipς θα μας είναι πολύ χρήσιμα όπως και αν μαγειρέψουμε το παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων.
Καταρχάς, το βράδυ πριν από το μαγείρεμα βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο και τη ζυγίζουμε – για να υπολογίσουμε τον χρόνο ψησίματος την επομένη. Θα χρειαστούμε 20΄ ανά κιλό συν 1 ώρα επιπλέον. Άρα για 1 γαλοπούλα 2 κιλών υπολογίζουμε 1 ώρα και 40΄, ενώ για 1 γαλοπούλα 3 κιλών, 2 ώρες.
Οπωσδήποτε όμως, το σωστό ψήσιμο της γαλοπούλας απαιτεί τη χρήση θερμόμετρου κρέατος για φούρνο για να είμαστε απολύτως σίγουροι για το αποτέλεσμα.
Για να μην στεγνώσει το κρέας, κυρίως στην περιοχή του στήθους, μπορούμε να εμπλουτίσουμε με υγρά το πουλερικό πριν το ψήσιμο. Με μια μεγάλη ένεση θα εισάγουμε τα υγρά (ένα μείγμα από ελαιόλαδο και χυμό πορτοκαλιού) τα οποία θα αποτρέψουν το στέγνωμα αλλά θα προσθέσουν και νοστιμιά. Μπορούμε ακόμη να απλώσουμε πάνω στο στήθος της γαλοπούλας φέτες από μπέικον, που κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα λιπάνουν το κρέας.
Μια άλλη τεχνική για ζουμερό κρέας είναι να βάλουμε βούτυρο σε διάφορα σημεία κάτω από την πέτσα της γαλοπούλας, στο στήθος, στα μπούτια, αλλά στην πλάτη. Θα επιλέξουμε ένα καλό αγελαδινό βούτυρο που μπορούμε να το αρωματίσουμε με διάφορα βότανα και μπαχαρικά για ακόμη πιο νόστιμο αποτέλεσμα.
Και κάτι ακόμη: Δεν κόβουμε κατευθείαν το κρέας αφού βγει απ’ τον φούρνο. Πρέπει να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά, έτσι ώστε να μην αφήσει όλους τους χυμούς του στο ξύλο κοπής.
Καλές και νόστιμες γιορτές!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Χριστούγεννα στα πιάτα μας
Σήμερα, όπως είναι και το αναμενόμενο, θα μιλήσουμε για τη γαλοπούλα. Υπάρχουν πολλές συνταγές για να την ψήσουμε αλλά κάποια γενικά tipς θα μας είναι πολύ χρήσιμα όπως και αν μαγειρέψουμε το παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων.
Καταρχάς, το βράδυ πριν από το μαγείρεμα βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο και τη ζυγίζουμε – για να υπολογίσουμε τον χρόνο ψησίματος την επομένη. Θα χρειαστούμε 20΄ ανά κιλό συν 1 ώρα επιπλέον. Άρα για 1 γαλοπούλα 2 κιλών υπολογίζουμε 1 ώρα και 40΄, ενώ για 1 γαλοπούλα 3 κιλών, 2 ώρες.
Οπωσδήποτε όμως, το σωστό ψήσιμο της γαλοπούλας απαιτεί τη χρήση θερμόμετρου κρέατος για φούρνο για να είμαστε απολύτως σίγουροι για το αποτέλεσμα.
Για να μην στεγνώσει το κρέας, κυρίως στην περιοχή του στήθους, μπορούμε να εμπλουτίσουμε με υγρά το πουλερικό πριν το ψήσιμο. Με μια μεγάλη ένεση θα εισάγουμε τα υγρά (ένα μείγμα από ελαιόλαδο και χυμό πορτοκαλιού) τα οποία θα αποτρέψουν το στέγνωμα αλλά θα προσθέσουν και νοστιμιά. Μπορούμε ακόμη να απλώσουμε πάνω στο στήθος της γαλοπούλας φέτες από μπέικον, που κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα λιπάνουν το κρέας.
Μια άλλη τεχνική για ζουμερό κρέας είναι να βάλουμε βούτυρο σε διάφορα σημεία κάτω από την πέτσα της γαλοπούλας, στο στήθος, στα μπούτια, αλλά στην πλάτη. Θα επιλέξουμε ένα καλό αγελαδινό βούτυρο που μπορούμε να το αρωματίσουμε με διάφορα βότανα και μπαχαρικά για ακόμη πιο νόστιμο αποτέλεσμα.
Και κάτι ακόμη: Δεν κόβουμε κατευθείαν το κρέας αφού βγει απ’ τον φούρνο. Πρέπει να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά, έτσι ώστε να μην αφήσει όλους τους χυμούς του στο ξύλο κοπής.
Καλές και νόστιμες γιορτές!