ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Lentil,Salad,With,Mix,Vegetables,In,Bowl.,Grey,Background.,Close

Χορταστικά και ελαφρά σαλατογεύματα

Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, είμαστε σε mood διακοπών και προτιμάμε ελαφρά γεύματα που δεν θα μας βαρύνουν αλλά θα είναι χορταστικά. Τι πιο κατάλληλο λοιπόν από τα σαλατογεύματα.

Η σαλάτα αποτελεί ένα εύκολο και υγιεινό πιάτο, στο οποίο μπορούμε πολύ εύκολα να προσθέσουμε περισσότερη πρωτεΐνη που βοηθάει να αισθανθούμε αίσθημα πληρότητας.

Η πιο εύκολη και πρακτική λύση για να το πετύχουμε αυτό είναι το ψητό κοτόπουλο, κάποιο τυρί, ο τόνος σε κονσέρβα και τα βραστά αυγά. Ακολουθούν τα όσπρια που αν μας φαίνεται δύσκολο και χρονοβόρο να τα μουλιάσουμε και να τα βράσουμε θα τα πάρουμε έτοιμα μαγειρεμένα σε σακουλάκια ή σε κονσέρβα. Τα ρεβίθια προπαντός δίνουν πολύ ωραία γεύση στις σαλάτες μας και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η κινόα. Κάθε φλιτζάνι περιέχει περίπου 8 γρ. πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα να μας προκαλεί εύκολα αίσθημα κορεσμού. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες συντελώντας έτσι στην υγεία του πεπτικού συστήματος.

Για να προσθέσουμε ένα πιο τραγανό στοιχείο, μπορούμε αντί για κρουτόν ή παξιμάδια, να χρησιμοποιήσουμε κάποιον ξηρό καρπό. Για παράδειγμα, μια χούφτα από καρύδια περιέχει 4 γραμμάρια φυτικές πρωτεΐνες ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Και ταιριάζουν πολύ ωραία σε πράσινες σαλάτες, σε βραστά λαχανικά, αλλά και σε ζυμαρικά.

Αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόν ετοιμάζουμε πιάτα γεμάτα νοστιμιά, ελαφρά και χορταστικάΚεκάκια βανίλιας με σοκολάτα, κράμπερις και νιφάδες βρώμης, Σαλάτα με κοτόπουλο, ρύζι, σταφίδες και μυρωδικά, Πατατοτονοσαλάτα με βραστά αβγά και ελιές, Αλμυρό μιλφέιγ με κρέμα από κατσικίσιο τυρί και σος ντομάτας, Σουβλάκια κοτόπουλου με σαλάτα μάνγκο, Ρεβιθοσαλάτα με ψητά κολοκυθάκια.

Ξεκινάμε!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Χορταστικά και ελαφρά σαλατογεύματα

Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, είμαστε σε mood διακοπών και προτιμάμε ελαφρά γεύματα που δεν θα μας βαρύνουν αλλά θα είναι χορταστικά. Τι πιο κατάλληλο λοιπόν από τα σαλατογεύματα.

Η σαλάτα αποτελεί ένα εύκολο και υγιεινό πιάτο, στο οποίο μπορούμε πολύ εύκολα να προσθέσουμε περισσότερη πρωτεΐνη που βοηθάει να αισθανθούμε αίσθημα πληρότητας.

Η πιο εύκολη και πρακτική λύση για να το πετύχουμε αυτό είναι το ψητό κοτόπουλο, κάποιο τυρί, ο τόνος σε κονσέρβα και τα βραστά αυγά. Ακολουθούν τα όσπρια που αν μας φαίνεται δύσκολο και χρονοβόρο να τα μουλιάσουμε και να τα βράσουμε θα τα πάρουμε έτοιμα μαγειρεμένα σε σακουλάκια ή σε κονσέρβα. Τα ρεβίθια προπαντός δίνουν πολύ ωραία γεύση στις σαλάτες μας και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η κινόα. Κάθε φλιτζάνι περιέχει περίπου 8 γρ. πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα να μας προκαλεί εύκολα αίσθημα κορεσμού. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες συντελώντας έτσι στην υγεία του πεπτικού συστήματος.

Για να προσθέσουμε ένα πιο τραγανό στοιχείο, μπορούμε αντί για κρουτόν ή παξιμάδια, να χρησιμοποιήσουμε κάποιον ξηρό καρπό. Για παράδειγμα, μια χούφτα από καρύδια περιέχει 4 γραμμάρια φυτικές πρωτεΐνες ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Και ταιριάζουν πολύ ωραία σε πράσινες σαλάτες, σε βραστά λαχανικά, αλλά και σε ζυμαρικά.

Αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόν ετοιμάζουμε πιάτα γεμάτα νοστιμιά, ελαφρά και χορταστικάΚεκάκια βανίλιας με σοκολάτα, κράμπερις και νιφάδες βρώμης, Σαλάτα με κοτόπουλο, ρύζι, σταφίδες και μυρωδικά, Πατατοτονοσαλάτα με βραστά αβγά και ελιές, Αλμυρό μιλφέιγ με κρέμα από κατσικίσιο τυρί και σος ντομάτας, Σουβλάκια κοτόπουλου με σαλάτα μάνγκο, Ρεβιθοσαλάτα με ψητά κολοκυθάκια.

Ξεκινάμε!

Κεκάκια βανίλιας με σοκολάτα, κράμπερις και νιφάδες βρώμης
Υλικά
  • 225γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος που φουσκώνει μόνο του
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη ή ξυσμένα τα σποράκια από 1 στικ βανίλιας
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 200γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 3 αβγά μεγάλα ή 4 μέτρια
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 100ml ΓΑΛΠΟ γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό 0%
  • 100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες
  • Για την επικάλυψη
  • 12 κουτ. γλυκού νιφάδες βρώμης
  • 12 κουτ. γλυκού κράνμπερις
  • 50γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα και τοποθετουμε από ένα χαρτάκι για muffin στις δώδεκα υποδοχές μιας φόρμας για muffins.

  • 2.

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και τις βανίλιες. Σε ένα δεύτερο πιο ευρύχωρο μπολ ανακατεύουμε με μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αυτό το μίγμα στο αλεύρι και χτυπάμε για λίγο ακόμη να ενωθούν τα δύο μίγματα.

  • 3.

    Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ανακατεύουμε τις σταγόνες σοκολάτας στο τελικό μίγμα. Μοιράζουμε το μίγμα στα δώδεκα χαρτάκια.

  • 4.

    Για την επικάλυψη: Ανακατεύουμε τα κράνμπερις με τις νιφάδες βρώμης και τις σταγόνες σοκολάτας και μοιράζουμε το μίγμα από πάνω, πιέζοντας με την ανάποδη ενός κουταλιού για να κολλήσει η επικάλυψη στο μίγμα του κέικ.

  • 5.

    Ψήνουμε τα κεκάκια στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μπήγουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους και να βγαίνει καθαρή. Ξεφορμάρουμε τα κεκάκια μαζί με τα χαρτάκια τους και, αφού κρυώσουν, τα σερβίρουμε με καφέ ή τσάι.

Σαλάτα με κοτόπουλο, ρύζι, σταφίδες και μυρωδικά
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • 300 γρ. βρασμένο ρύζι, κρύο
  • 250 γρ. φιλέτο κοτόπουλο νωπό  (ψητό ή βραστό)
  • 1 κουτ. σούπας μαύρη σταφίδα
  • 1 κουτ. σούπας αμύγδαλο φιλέ ή κάσιους ψιλοκομμένα
  • Για το dressing
  • 1 κουτ. γλυκού κάρυ ή 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό
  • 2 κουτ. σούπας κόλιανδρο
  • 4-5 φύλλα βασιλικού
  • 5 φύλλα δυόσμου
  • 40 ml ε.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • χυμό από 1 λάιμ ή από ½ λεμόνι
  • αλάτι ψιλό Kania
  • μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Dressing: Ρίχνουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε στην άκρη.

  • 2.

    Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρές μπουκιές. Σε μια σαλατιέρα αναμειγνύουμε το ρύζι, το κοτόπουλο, τις σταφίδες και το αμύγδαλο φιλέ, περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε καλά.

  • 3.

    Σερβίρουμε τη σαλάτα δροσερή.

Πατατοτονοσαλάτα με βραστά αβγά και ελιές
Υλικά
  • 1 κιλό πατατούλες μικρές, στρογγυλές
  • 200γρ. φιλέτα τόνου σε φυσικό ζωμό NIXE, στραγγισμένα
  • 4 Νώμα αυγά αχυρώνα
  • 100γρ. ελιές Θάσου
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 4 φιλέτα αντσούγιας
  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Πλένετε καλά τις πατάτες και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και να τσιμπιούνται με το πιρούνι. Τις στραγγίζετε και τις ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας.

  • 2.

    Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις ελιές, τον τόνο και το βασιλικό. Καθαρίζετε τα αβγά, τα κόβετε στα τέσσερα και τα ρίχνετε στο μπολ.

  • 3.

    Χτυπάτε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο με το λεμόνι και τις αντσούγιες και, όταν αναμιχθούν καλά, περιχύνετε τη σαλάτα. Ανακατεύετε απαλά και πασπαλίζετε με μπόλικο μαύρο πιπέρι πριν σερβίρετε.

Αλμυρό μιλφέιγ με κρέμα από κατσικίσιο τυρί και σος ντομάτας
Υλικά
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 950 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα, κονσέρβα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 300 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί
  • 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος Milbona
  • 1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • λίγα φύλλα μέντας
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210οC στον αέρα. Τοποθετούμε τις σφολιάτες ανάμεσα σε δύο πλάκες ψησίματος στρωμένες με λαδόκολλα και τις ψήνουμε για 25΄. Μόλις κρυώσουν εκτός φούρνου, τις κόβουμε σε 12 ορθογώνια παραλληλόγραμμα ίδιου σχήματος και μήκους.

  • 2.

    Στραγγίζουμε καλά τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να συμπυκνωθεί και να στεγνώσει από τα υγρά της.

  • 3.

    Πολτοποιούμε στο μίξερ το κατσικίσιο τυρί με την κρέμα γάλακτος και τον χυμό λεμονιού για περίπου 1΄. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το σχοινόπρασο, μεταφέρουμε σε κορνέ και διατηρούμε στο ψυγείο.

  • 4.

    Βάζουμε τις μισές σφολιάτες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Τις αλείφουμε με τη μισή συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας. Με τη μισή κρέμα τυριού δημιουργούμε με το κορνέ μικρές μπαλίτσες σε κάθε σφολιάτα. Από πάνω τοποθετούμε άλλο ένα κομμάτι σφολιάτας και επαναλαμβάνουμε ξανά με τη σάλτσα και το τυρί. Τέλος, ψιλοκόβουμε τη μέντα και γαρνίρουμε πάνω από την κρέμα. Σερβίρουμε αμέσως.

Σουβλάκια κοτόπουλου με σαλάτα μάνγκο
Υλικά
  • 2 στήθη κοτόπουλου νωπά, κομμένα σε μπουκίτσες
  • 1 κουτ. σούπας καρύκευμα καρίνο (μείγμα για κοτόπουλο)
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο και 1 κουτ. σούπας για τη σαλάτα
  • xυμό από 2 λάιμ
  • ½ κόκκινο κρεμμύδι
  • 1 χούφτα μπιζέλια
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 μαρούλι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 1 μάνγκο, κομμένο σε κύβους
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Ρίχνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα μπολ και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα. Προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών καρίνο, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τον χυμό από 1 λάιμ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Περνάμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε 4 μικρά μεταλλικά σουβλάκια.

  • 2.

    Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνουμε τα σουβλάκια για 5΄-6΄ από κάθε πλευρά, μέχρι να ψηθούν καλά. Εν τω μεταξύ, ρίχνουμε το κρεμμύδι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον χυμό από 1 λάιμ, 1 κουτ.σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τη σαλάτα σε 2 πιάτα και σερβίρουμε με τα σουβλάκια.

Ρεβιθοσαλάτα με ψητά κολοκυθάκια
Υλικά
  • 400 γρ. ρεβύθια χονδρά Επιλογής
  • 200 γρ. µικρά κολοκύθια
  • 50 ml ε.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • χυµό από 1 λεµόνι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • ½ µατσάκι µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
  • ½ µατσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκοµµένο
  • ανθό αλατιού
  • πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Μουλιάζουµε τα ρεβίθια αποβραδίς σε αρκετό νερό. Την επόμενη τα στραγγίζουµε και τα ρίχνουµε σε µια χύτρα ταχύτητος µαζί µε κρύο νερό (ή ζωµό λαχανικών). Μόλις πάρουν µια βράση χαµηλώνουµε τη φωτιά, κλείνουµε µε καπάκι και σιγοβράζουµε µέχρι να µαλακώσουν καλά, για περίπου 30'. Τα στραγγίζουµε καλά.

  • 2.

    Κόβουµε τα κολοκυθάκια σε πλάγιες ροδέλες των 2 εκ. Ζεσταίνουµε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουµε τα κολοκυθάκια και τα τηγανίζουµε µέχρι να πάρουν χρώµα και από τις δύο µεριές, για 3΄-5΄.

  • 3.

    Τα µεταφέρουµε σε ένα πιάτο στρωµένο µε χαρτί κουζίνας και τα αφήνουµε να στραγγίξουν και να κρυώσουν.

  • 4.

    Σε ένα µεγάλο µπολ ανακατεύουµε τα ρεβίθια µε τα κολοκυθάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουµε, ανακατεύουµε καλά και σερβίρουµε.