Τα χόρτα του χειμώνα, τα πράσα και τα λάχανα, είναι στα καλύτερά τους για να φτιάξουμε χορταστικές σαλάτες, λαχταριστά μαγειρευτά και νόστιμες πίτες. Ραδίκια, αντίδια, λάπαθα, σέσκουλα, σπανάκι, μυρώνια, ζωχοί, βρούβες και σταμναγκάθι είναι τα πιο γνωστά ελληνικά χόρτα που γεμίζουν το τραπέζι μας με νοστιμιά και διατροφικά οφέλη. Η προετοιμασία τους είναι εύκολη, αρκεί να αφαιρέσουμε τα φυλλαράκια που έχουν κιτρινίσει, μαυρίσει ή δεν έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα, να τα πλύνουμε πολύ καλά, και να τα χρησιμοποιήσουμε σε πλήθος συνταγών.
Τα λάχανα, από την άλλη, προσφέρονται για κλασικά αγαπημένα πιάτα. Οι λαχανοντολμάδες με αβγολέμονο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς χειμωνιάτικες συνταγές στην ελληνική κουζίνα, η πολίτικη λαχανοσαλάτα – η πιο διάσημη λαχανοσαλάτα – είναι πλούσια σε γεύση και αρώματα, και η ηπειρώτικη λαχανόπιτα είναι γευστικότατη και πολύ χορταστική. Οι ποικιλίες του λάχανου είναι αρκετές με πιο γνωστές το σφιχτό, σκληρό Άσπρο λάχανο που προτιμάμε για τις σαλάτες και τα τουρσιά και το Αφράτο (ή Κοζανίτικο ή βερτζότο) για τους ντολμάδες. Ακολουθεί το Κόκκινο με τα βαθυκόκκινα ή μοβ σκληρά φύλλα, ιδανικό για σαλάτες και για μαγειρέματα με κόκκινο κρέας, το Κατσαρό (του Μιλάνου ή της Σαβοΐας) με σκούρα πράσινα, σγουρά φύλλα, τα οποία είναι ότι πρέπει για λαχανοντολμάδες και για μαγειρέματα με κρέας και λουκάνικα, και τα λαχανάκια των Βρυξελλών, που χρησιμοποιούμε συνήθως ως γαρνιτούρα σε πιάτα με ψάρι, πουλερικά ή κρέας.
Όσο για τα πράσα, στην Ελλάδα καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες με κυριότερες τα πράσα Άργους, Αρτάκης και τα Καλέμια. Κάνουν καλή παρέα με το χοιρινό και το σέλινο, και μπαίνουν σε πίτες, σούπες, γιαχνί και τάρτες.
Και όλα, μας ανοίγουν την όρεξη!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Χόρτα, πράσα και λάχανα για σαλάτες, μαγειρευτά και πίτες
Τα χόρτα του χειμώνα, τα πράσα και τα λάχανα, είναι στα καλύτερά τους για να φτιάξουμε χορταστικές σαλάτες, λαχταριστά μαγειρευτά και νόστιμες πίτες. Ραδίκια, αντίδια, λάπαθα, σέσκουλα, σπανάκι, μυρώνια, ζωχοί, βρούβες και σταμναγκάθι είναι τα πιο γνωστά ελληνικά χόρτα που γεμίζουν το τραπέζι μας με νοστιμιά και διατροφικά οφέλη. Η προετοιμασία τους είναι εύκολη, αρκεί να αφαιρέσουμε τα φυλλαράκια που έχουν κιτρινίσει, μαυρίσει ή δεν έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα, να τα πλύνουμε πολύ καλά, και να τα χρησιμοποιήσουμε σε πλήθος συνταγών.
Τα λάχανα, από την άλλη, προσφέρονται για κλασικά αγαπημένα πιάτα. Οι λαχανοντολμάδες με αβγολέμονο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς χειμωνιάτικες συνταγές στην ελληνική κουζίνα, η πολίτικη λαχανοσαλάτα – η πιο διάσημη λαχανοσαλάτα – είναι πλούσια σε γεύση και αρώματα, και η ηπειρώτικη λαχανόπιτα είναι γευστικότατη και πολύ χορταστική. Οι ποικιλίες του λάχανου είναι αρκετές με πιο γνωστές το σφιχτό, σκληρό Άσπρο λάχανο που προτιμάμε για τις σαλάτες και τα τουρσιά και το Αφράτο (ή Κοζανίτικο ή βερτζότο) για τους ντολμάδες. Ακολουθεί το Κόκκινο με τα βαθυκόκκινα ή μοβ σκληρά φύλλα, ιδανικό για σαλάτες και για μαγειρέματα με κόκκινο κρέας, το Κατσαρό (του Μιλάνου ή της Σαβοΐας) με σκούρα πράσινα, σγουρά φύλλα, τα οποία είναι ότι πρέπει για λαχανοντολμάδες και για μαγειρέματα με κρέας και λουκάνικα, και τα λαχανάκια των Βρυξελλών, που χρησιμοποιούμε συνήθως ως γαρνιτούρα σε πιάτα με ψάρι, πουλερικά ή κρέας.
Όσο για τα πράσα, στην Ελλάδα καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες με κυριότερες τα πράσα Άργους, Αρτάκης και τα Καλέμια. Κάνουν καλή παρέα με το χοιρινό και το σέλινο, και μπαίνουν σε πίτες, σούπες, γιαχνί και τάρτες.
Και όλα, μας ανοίγουν την όρεξη!