ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Cabbage,Rolls,Stuffed,With,Ground,Beef,And,Rice,And,Cooked

Χόρτα, πράσα και λάχανα για σαλάτες, μαγειρευτά και πίτες

Τα χόρτα του χειμώνα, τα πράσα και τα λάχανα, είναι στα καλύτερά τους για να φτιάξουμε χορταστικές σαλάτες, λαχταριστά μαγειρευτά και νόστιμες πίτες. Ραδίκια, αντίδια, λάπαθα, σέσκουλα, σπανάκι, μυρώνια, ζωχοί, βρούβες και σταμναγκάθι είναι τα πιο γνωστά ελληνικά χόρτα που γεμίζουν το τραπέζι μας με νοστιμιά και διατροφικά οφέλη. Η προετοιμασία τους είναι εύκολη, αρκεί να αφαιρέσουμε τα φυλλαράκια που έχουν κιτρινίσει, μαυρίσει ή δεν έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα, να τα πλύνουμε πολύ καλά, και να τα χρησιμοποιήσουμε σε πλήθος συνταγών.

Τα λάχανα, από την άλλη, προσφέρονται για κλασικά αγαπημένα πιάτα. Οι λαχανοντολμάδες με αβγολέμονο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς χειμωνιάτικες συνταγές στην ελληνική κουζίνα, η πολίτικη λαχανοσαλάτα – η πιο διάσημη λαχανοσαλάτα – είναι πλούσια σε γεύση και αρώματα, και η ηπειρώτικη λαχανόπιτα είναι γευστικότατη και πολύ χορταστική. Οι ποικιλίες του λάχανου είναι αρκετές με πιο γνωστές το σφιχτό, σκληρό Άσπρο λάχανο που προτιμάμε για τις σαλάτες και τα τουρσιά και το Αφράτο (ή Κοζανίτικο ή βερτζότο) για τους ντολμάδες. Ακολουθεί το Κόκκινο με τα βαθυκόκκινα ή μοβ σκληρά φύλλα, ιδανικό για σαλάτες και για μαγειρέματα με κόκκινο κρέας, το Κατσαρό (του Μιλάνου ή της Σαβοΐας) με σκούρα πράσινα, σγουρά φύλλα, τα οποία είναι ότι πρέπει για λαχανοντολμάδες και για μαγειρέματα με κρέας και λουκάνικα, και τα λαχανάκια των Βρυξελλώνπου χρησιμοποιούμε συνήθως ως γαρνιτούρα σε πιάτα με ψάρι, πουλερικά ή κρέας.

Όσο για τα πράσα, στην Ελλάδα καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες με κυριότερες τα πράσα Άργους, Αρτάκης και τα Καλέμια. Κάνουν καλή παρέα με το χοιρινό και το σέλινο, και μπαίνουν σε πίτες, σούπες, γιαχνί και τάρτες.

Και όλα, μας ανοίγουν την όρεξη!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Χόρτα, πράσα και λάχανα για σαλάτες, μαγειρευτά και πίτες

Τα χόρτα του χειμώνα, τα πράσα και τα λάχανα, είναι στα καλύτερά τους για να φτιάξουμε χορταστικές σαλάτες, λαχταριστά μαγειρευτά και νόστιμες πίτες. Ραδίκια, αντίδια, λάπαθα, σέσκουλα, σπανάκι, μυρώνια, ζωχοί, βρούβες και σταμναγκάθι είναι τα πιο γνωστά ελληνικά χόρτα που γεμίζουν το τραπέζι μας με νοστιμιά και διατροφικά οφέλη. Η προετοιμασία τους είναι εύκολη, αρκεί να αφαιρέσουμε τα φυλλαράκια που έχουν κιτρινίσει, μαυρίσει ή δεν έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα, να τα πλύνουμε πολύ καλά, και να τα χρησιμοποιήσουμε σε πλήθος συνταγών.

Τα λάχανα, από την άλλη, προσφέρονται για κλασικά αγαπημένα πιάτα. Οι λαχανοντολμάδες με αβγολέμονο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς χειμωνιάτικες συνταγές στην ελληνική κουζίνα, η πολίτικη λαχανοσαλάτα – η πιο διάσημη λαχανοσαλάτα – είναι πλούσια σε γεύση και αρώματα, και η ηπειρώτικη λαχανόπιτα είναι γευστικότατη και πολύ χορταστική. Οι ποικιλίες του λάχανου είναι αρκετές με πιο γνωστές το σφιχτό, σκληρό Άσπρο λάχανο που προτιμάμε για τις σαλάτες και τα τουρσιά και το Αφράτο (ή Κοζανίτικο ή βερτζότο) για τους ντολμάδες. Ακολουθεί το Κόκκινο με τα βαθυκόκκινα ή μοβ σκληρά φύλλα, ιδανικό για σαλάτες και για μαγειρέματα με κόκκινο κρέας, το Κατσαρό (του Μιλάνου ή της Σαβοΐας) με σκούρα πράσινα, σγουρά φύλλα, τα οποία είναι ότι πρέπει για λαχανοντολμάδες και για μαγειρέματα με κρέας και λουκάνικα, και τα λαχανάκια των Βρυξελλώνπου χρησιμοποιούμε συνήθως ως γαρνιτούρα σε πιάτα με ψάρι, πουλερικά ή κρέας.

Όσο για τα πράσα, στην Ελλάδα καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες με κυριότερες τα πράσα Άργους, Αρτάκης και τα Καλέμια. Κάνουν καλή παρέα με το χοιρινό και το σέλινο, και μπαίνουν σε πίτες, σούπες, γιαχνί και τάρτες.

Και όλα, μας ανοίγουν την όρεξη!

Κις με κιμά και πράσο
Υλικά
  • 3 κουτ. γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 πιπεριά κίτρινη, ψιλοκομμένη
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 150γρ. Αγροικία μπέικον καπνιστό σε φέτες
  • 250γρ. χοιρινός κιμάς
  • 3 αβγά
  • 300γρ. κρέμα γάλακτος
  • 70γρ. Γάλπο τυροκομείο γραβιέρα αιγοπρόβεια, τριμμένη
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Βάζετε ένα τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε την πιπεριά και το πράσο για 1 λεπτό.

  • 2.

    Προσθέτετε το μπέικον και τον κιμά, αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και σοτάρετε ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς, τα υλικά να βγάλουν όλα τα υγρά τους και στη συνέχεια να εξατμιστούν.

  • 3.

    Σε ένα μπολ χτυπάτε με έναν αβγοδάρτη τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τυρί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνετε το μίγμα ελαφρά και ανακατεύετε.

  • 4.

    Αλείφετε το εσωτερικό μιας στρογγυλής ταρτιέρας διαμέτρου 22εκ. με λίγο ελαιόλαδο και στρώνετε τη βάση και τα πλαϊνά με το φύλλο σφολιάτας. Απλώνετε μέσα το μίγμα του κιμά και από πάνω το μίγμα της κρέμας, ισιώνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Ψήνετε την κις στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η σφολιάτα να ροδίσει καλά και να ψηθεί η γέμιση. Σερβίρετε την κις χλιαρή, κόβοντας σε κομμάτια.

Σουπιές με χόρτα και λευκό κρασί
Υλικά
  • 1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι σέσκουλα
  • 300γρ. σπανάκι φρέσκο
  • 1 κρασοπότηρο λευκό οίνο επετειακό 25 χρόνια Lidl Hellas
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Πλένετε και καθαρίζετε τα χορταρικά σας. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και μόλις κάψει, σοτάρετε σε αυτό τις σουπιές.

  • 2.

    Ρίχνετε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά μαζί με το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί.

  • 3.

    Χαμηλώνετε τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νεράκι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 30 περίπου λεπτά.

  • 4.

    Λίγο πριν από το τέλος, σβήνετε με τον χυμό του λεμονιού. Φροντίζετε να μην παραψήσετε τις σουπιές, για να κρατήσουν την τραγανότητά τους. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.

Ζεστή πρασοσαλάτα με ρεβίθια και κόκκινες πιπεριές
Υλικά
  • 300γρ. ρεβίθια χονδρά Επιλογής, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 8-10 πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε κομμάτια των 4-5 εκ.
  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης, σε λωρίδες πάχους 1 εκ.
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 150γρ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 2 κουτ. σούπας απαλή μουστάρδα Kania
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • ½ ματσάκι άνηθο (χωρίς τους μίσχους), ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό βάζετε τα μουλιασμένα ρεβίθια και το φύλλο δάφνης και τα βράζετε για 1 ώρα. Στραγγίζετε τα ρεβίθια σε σουρωτήρι, πετάτε τη δάφνη και τα αφήνετε στην άκρη.

  • 2.

    Χαράζετε ελαφρώς τα πράσα κατά μήκος και τα ξεπλένετε με νερό. Βάζετε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό στη φωτιά και, μόλις κοχλάσει, ρίχνετε τα κομμένα πράσα. Τα βράζετε για 20 λεπτά και τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν.

  • 3.

    Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τις πιπεριές και σοτάρετε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά επιπλέον. Ρίχνετε τα βρασμένα ρεβίθια, τα πράσα και τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύετε.

  • 4.

    Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το ξίδι, τον άνηθο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνετε το μίγμα στο τηγάνι και ανακινείτε καλά το σκεύος για να ενωθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρετε τη σαλάτα σε πιατέλα και σερβίρετε αμέσως.

Λαχανόπιτα ηπειρώτικη
Υλικά
  • 9-10 φύλλα Φύλλο κρούστας Καρδίς
  • 1½ κιλό λάχανο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ρύζι νυχάκι Θεσσαλονίκης Νώμα
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζετε τη γέμιση: Αλατίζετε το λάχανο, το καρότο και το μαϊντανό και τα τρίβετε με τα δάχτυλα μέχρι να μαραθούν.

  • 2.

    Τα στραγγίζετε καλά και τα αναμιγνύετε με το ρύζι, το σκόρδο, το λεμόνι και πιπέρι. Δοκιμάζετε για αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο.

  • 3.

    Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί με διάμετρο 32 εκ. και στρώνετε μέσα 1-2 φύλλα. Φροντίζετε τα φύλλα να καλύπτουν τα πλαϊνά του ταψιού και οι άκρες τους να εξέχουν.

  • 4.

    Αλείφετε τα πρώτα φύλλα με λάδι. Στρώνετε άλλα δύο από πάνω και λαδώνετε ανάμεσα. Στρώνετε πάνω στα φύλλα τη μισή γέμιση και σκεπάζετε με άλλα 3 φύλλα αλειμμένα ενδιάμεσα με λάδι. Στρώνετε την υπόλοιπη γέμιση πάνω στα φύλλα και τη σκεπάζετε με ένα ακόμη φύλλο. Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν από το ταψί και σκεπάζετε την πίτα γύρω γύρω. Ραντίζετε τα φύλλα με λίγο νερό. Στρώνετε ένα τελευταίο φύλλο από πάνω, αλείφετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο λάδι και χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, χωρίς όμως να φτάνετε μέχρι τον πάτο του ταψιού. Ραντίζετε την πίτα με λίγο νερό και την ψήνετε στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Χοιρινό με χόρτα αβγολέμονο
Υλικά
  • 1½ κιλό χοιρινό κρέας νωπό, κομμένο σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε ροδέλες
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες
  • 1½ κιλό μίγμα χορταρικών (σέσκουλα, λάπαθα, μάραθο, σπανάκι, ραδίκια)
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 αβγά
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Καθαρίζετε, πλένετε, στεγνώνετε και χοντροκόβετε τα χορταρικά.

  • 2.

    Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το κρέας. Μόλις το κρέας ροδίσει από όλες τις πλευρές το βγάζετε από την κατσαρόλα και το κρατάτε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα βάζετε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια χωρίς το φύλλωμα. Τα αφήνετε να μαλακώσουν για 3-4 λεπτά.

  • 3.

    Τα αποσύρετε από την κατσαρόλα και τα κρατάτε στην άκρη. Βάζετε στην κατσαρόλα πάλι το κρέας, το αλατοπιπερώνετε και το σκεπάζετε με κρύο νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε το κρέας για 1½ ώρα σε σιγανή φωτιά. Σε αυτό το στάδιο της συνταγής θα πρέπει να προσέχετε και να ξαφρίζετε το κρέας όσες φορές χρειαστεί.

  • 4.

    Μετά τη 1½ ώρα προσθέτετε στο φαγητό τα χορταρικά και το φύλλωμα από τα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα. Συνεχίζετε το μαγείρεμα για μισή ώρα ακόμη.
    Ελέγχετε το αλατοπίπερο και προσθέτετε επιπλέον αν χρειαστεί. Αν το νερό δεν είναι αρκετό στην κατσαρόλα, τότε θα προσθέσετε λίγο ζεστό νερό. Πρέπει να υπολογίσετε ότι θα χρειαστείτε υγρό για να αβγοκόψετε. Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά.

  • 5.

    Χωρίζετε τα ασπράδια από τους κόκκους με ένα πιρούνι. Χτυπάτε τα ασπράδια με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν αφρός. Σε ένα άλλο σκεύος χτυπάτε τους κρόκους και το χυμό λεμονιού. Ενώνετε τα 2 μίγματα.
    Παίρνετε μια μεγάλη κουτάλα από το ζωμό της κατσαρόλας και τη ρίχνετε στο μίγμα του αβγού. Προσοχή : Θα προσθέσετε το ζεστό ζωμό σε συνεχή και αργή ροή ενώ χτυπάτε το μίγμα με ένα πιρούνι για να ενώσετε το ζωμό.

  • 6.

    Ρίχνετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα. Κουνάτε την κατσαρόλα για να πάει η σάλτσα παντού.

  • Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή
Κοτόπουλο με πράσα στον φούρνο
Υλικά
  • 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 500 γρ. κοτόπουλο μπούτι νωπό
  • 2 πράσα, ψιλοκομμένα
  • 4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φυλλαράκια
  • 1 κουτ. σούπας απαλή μουστάρδα Kania
  • 350 γρ. έτοιμη σάλτσα τυριού (στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 50 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
  • 100 γρ. ψίχουλα ψωμιού από μπαγιάτικο ψωμί, ψιλοτριμμένα
  • πιπέρι
  • Αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ζεσταίνουμε καλά 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα τηγανίζουμε μαζί με το μπέικον και από τις δύο πλευρές για 3΄-4΄ μέχρι να ροδίσουν. Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί 20x30 εκ. Αδειάζουμε και τα πράσα στο τηγάνι, τα αλατίζουμε με μια πρέζα αλάτι και τα σοτάρουμε για 10΄ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το θυμάρι, τη μουστάρδα, τη σάλτσα τυριού και 50 ml νερό ανακατεύοντας καλά με σπάτουλα σιλικόνης.

  • 2.

    Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ανακατεύουμε ξανά.

  • 3.

    Αναμειγνύουμε το τριμμένο τσένταρ με τα ψίχουλα του ψωμιού και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 3΄-35΄ ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του φαγητού και το τυρί να κάνει φουσκάλες.

  • 4.

    Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα στο πλάι αν θέλουμε.