ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Salmon,And,Cheese,Quiche,With,Herbs,Freshly,Baked,For,Breakfast,

Cheese please! Γευστικές απολαύσεις με λευκά τυριά

Είμαστε ένας λαός που αγαπάει τα τυριάκαι κυρίως τα λευκά. Όλα τους, και κυρίως τα φρέσκα, συνοδεύουν το τσίπουρο και τη ρακή, ταιριάζουν με τα φρούτα και το μέλι, προστίθενται σε φρέσκες σαλάτες, γίνονται βασικό υλικό σε πίτες και τάρτες, και μπαίνουν σε σάλτσες ζυμαρικών.

Στη χώρα μας τα σκήπτρα των λευκών τυριών τα κρατά η φέτα, ένα τυρί που ενώ ωριμάζει για τουλάχιστον 3 μήνες καταφέρνει να διατηρεί τη φρεσκάδα του. Υπάρχουν όμως και πολλά ακόμη γεμάτα γεύσεις, αρώματα και μοναδικό χαρακτήρα. Από τα πιο γνωστά είναι το Καλαθάκι Λήμνου που στην ξηρή του μορφή είναι ιδανικό για μακαρονάδες, η πικάντικη μεσσηνιακή Σφέλα, και το φινετσάτο Μανούρι που φτιάχνεται κυρίως στη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.

Τα αλοιφώδη έχουν την υφή πηχτής κρέμας και απλώνονται εύκολα επάνω στο ψωμί και τα παξιμάδια. Σε αυτήν τη κατηγορία ανήκουν το Ανεβατό από την περιοχή της Κοζάνης και των Γρεβενών, το Γαλοτύρι από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, το Κατίκι Δομοκού, η Κοπανιστή από τις Κυκλάδες, το Πηχτόγαλο από τα Χανιά και η Ξινομυζήθρα από την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Δεν ξεχνάμε, βέβαια και τα δύο λευκά μαλακά τυριά που προκύπτουν από την τυροκόμηση άλλων τυριών: τη Μυζήθρα και τον Ανθότυρο.

Εκτός από τα ελληνικά λευκά έχουμε αδυναμία και σε εκείνα της γειτονικής μας Ιταλίας: Η Μοτσαρέλα με την κρεμώδη υφή είναι ένα από τα βασικά συστατικά της ιταλικής πίτσας, η Ρικότα με την ήπια γεύση της μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές, και το ιδιαίτερο Μασκαρπόνε πρωταγωνιστεί στο τιραμισού.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε πιάτα με λευκά τυριά αλλά και με αρακά και πολλά αρωματικά για να δώσουμε γεύση στην Άνοιξη!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Cheese please! Γευστικές απολαύσεις με λευκά τυριά

Είμαστε ένας λαός που αγαπάει τα τυριάκαι κυρίως τα λευκά. Όλα τους, και κυρίως τα φρέσκα, συνοδεύουν το τσίπουρο και τη ρακή, ταιριάζουν με τα φρούτα και το μέλι, προστίθενται σε φρέσκες σαλάτες, γίνονται βασικό υλικό σε πίτες και τάρτες, και μπαίνουν σε σάλτσες ζυμαρικών.

Στη χώρα μας τα σκήπτρα των λευκών τυριών τα κρατά η φέτα, ένα τυρί που ενώ ωριμάζει για τουλάχιστον 3 μήνες καταφέρνει να διατηρεί τη φρεσκάδα του. Υπάρχουν όμως και πολλά ακόμη γεμάτα γεύσεις, αρώματα και μοναδικό χαρακτήρα. Από τα πιο γνωστά είναι το Καλαθάκι Λήμνου που στην ξηρή του μορφή είναι ιδανικό για μακαρονάδες, η πικάντικη μεσσηνιακή Σφέλα, και το φινετσάτο Μανούρι που φτιάχνεται κυρίως στη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.

Τα αλοιφώδη έχουν την υφή πηχτής κρέμας και απλώνονται εύκολα επάνω στο ψωμί και τα παξιμάδια. Σε αυτήν τη κατηγορία ανήκουν το Ανεβατό από την περιοχή της Κοζάνης και των Γρεβενών, το Γαλοτύρι από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, το Κατίκι Δομοκού, η Κοπανιστή από τις Κυκλάδες, το Πηχτόγαλο από τα Χανιά και η Ξινομυζήθρα από την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Δεν ξεχνάμε, βέβαια και τα δύο λευκά μαλακά τυριά που προκύπτουν από την τυροκόμηση άλλων τυριών: τη Μυζήθρα και τον Ανθότυρο.

Εκτός από τα ελληνικά λευκά έχουμε αδυναμία και σε εκείνα της γειτονικής μας Ιταλίας: Η Μοτσαρέλα με την κρεμώδη υφή είναι ένα από τα βασικά συστατικά της ιταλικής πίτσας, η Ρικότα με την ήπια γεύση της μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές, και το ιδιαίτερο Μασκαρπόνε πρωταγωνιστεί στο τιραμισού.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε πιάτα με λευκά τυριά αλλά και με αρακά και πολλά αρωματικά για να δώσουμε γεύση στην Άνοιξη!

Μπουρεκάκια με κοπανιστή
Υλικά
  • 6 φύλλα κρούστας
  • 250γρ. κοπανιστή
  • 100γρ. ανθότυρο
  • πιπέρι άσπρο, φρεσκοτριμμένο
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας νερό
  • μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Αναμιγνύετε την κοπανιστή με το ανθότυρο και προσθέτετε λίγο άσπρο πιπέρι.

  • 2.

    Ανοίγετε τα φύλλα και τα κόβετε κατά πλάτος στα τρία. Στοιβάζετε τις λωρίδες και τις σκεπάζετε με μια νωπή πετσέτα για να μη ξεραθούν. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το λιωμένο βούτυρο.

  • 3.

    Παίρνετε μια λωρίδα φύλλου, την αλείφετε με το μίγμα λαδιού-βουτύρου και στρώνετε στην κάτω άκρη και κατά πλάτος μία κουταλιά σούπας από τη γέμιση τυριού. Τυλίγετε σε ρολό γυρίζοντας τις άκρες μέσα για να καλυφθεί η γέμιση. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.

  • 4.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε καλά ένα ταψί και τοποθετείτε μέσα τα μπουρεκάκια. Αλείφετε την επιφάνειά τους με κρόκο αβγού και πασπαλίζετε με το μαύρο σουσάμι.

  • 5.

    Ψήνετε τα μπουρεκάκια στο φούρνο για 15-20 λεπτά. Σερβίρετε τα μπουρεκάκια ζεστά.

Αρνίσια παϊδάκια με κύμινο, αρακά και σαλάτα με φακές
Υλικά
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 4 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι για σερβίρισμα
  • 1 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινου, θρυμματισμένους
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, θρυμματισμένη
  • 1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 8 αρνίσια παϊδάκια
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα σε ροδέλες
  • ½ λεμόνι, τον χυμό
  • 250 γρ. έτοιμες μαγειρεμένες φακές
  • 100 γρ. κατεψυγμένα μπιζέλια, αποψυγμένα
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινο τσίλι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
  • μια χούφτα δυόσμο, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Ανακατεύουμε μαζί τον πελτέ ντομάτας, το γιαούρτι, το κύμινο, την πάπρικα, το σκόρδο, το τζίντζερ και αλατοπιπερώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα αρνίσια παϊδάκια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καλυφθούν με τα υλικά. Αφήνουμε να μαριναριστούν για 5΄.

  • 2.

    Ανακατεύουμε μαζί τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον χυμό λεμονιού, τις φακές και τον αρακά, και αλατοπιπερώνουμε καλά.

  • 3.

    Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μεγάλη θερμοκρασία και μετά ψήνουμε τα παϊδάκια για 3΄ από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν καλά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το τσίλι και τον δυόσμο στις φακές με τον αρακά και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το αρνί με τον αρακά και τις φακές και προσθέτουμε γιαούρτι, αν επιθυμούμε.

Σπαγγέτι με ψητά παντζάρια, κατσικίσιο τυρί και φουντούκια
Υλικά
  • 500γρ. σπαγγέτι
  • ½ φλιτζάνι ξίδι βαλσαμικό
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 300γρ. παντζάρια ψημένα, σε λεπτές φέτες
  • 100γρ. σπανάκι
  • 100γρ. φουντούκια καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
  • 200γρ. κατσικίσιο τυρί
  • φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα
  • ξύσμα λεμονιού για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα σουρώνετε κρατώντας λίγο από το νερό τους. Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και κρατάτε στην άκρη.

  • 2.

    Βάζετε σε μια κατσαρόλα το ξίδι με το μέλι και βράζετε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μειωθεί ο όγκος των υγρών και να πάρετε ένα μίγμα σαν σιρόπι.

  • 3.

    Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια χαμηλή κατσαρόλα και ρίχνετε το σκόρδο, τα παντζάρια, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρετε για 2 λεπτά. Σβήνετε με το σιρόπι και ανακατεύετε να γλασαριστούν τα υλικά.

  • 4.

    Προσθέτετε τα μακαρόνια, το σπανάκι και ανακατεύετε. Προσθέτετε λίγο από το νερό των ζυμαρικών που κρατήσατε αν χρειάζεται. Τέλος ρίχνετε τα φουντούκια, το τυρί, ανακατεύετε και τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά.

  • 5.

    Σερβίρετε το σπαγγέτι γαρνίροντας με φύλλα βασιλικού, ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Cheesecake με κολοκυθάκια
Υλικά
    Για τη βάση
  • 125γρ. κρακεράκια τυριού (αλμυρά)
  • 60γρ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
  • 2 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
  • Για την κρέμα
  • 400γρ. ανθότυρο
  • 250γρ. φέτα μαλακή
  • 100γρ. τυρί κρέμα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 3 αβγά
  • 3-4 κολοκυθάκια μικρά, σε μικρούς κύβους
  • ½ φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης ολόκληρα, ανάλατα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το γαρνίρισμα
  • μερικά ντοματίνια ή αγγούρι ή ωμό κολοκυθάκι, σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • ελαιόλαδο
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζετε τη βάση: Αλέθετε στο μπλέντερ τα κρακεράκια με τα φιστίκια. Λιώνετε το βούτυρο σε τηγάνι, προσθέτετε τα τριμμένα κρακεράκια και ανακατεύετε μερικά λεπτά. Αδειάζετε το μίγμα στον πάτο μιας φόρμας με αποσπώμενο στεφάνι, με διάμετρο 20εκ. και ισιώνετε την επιφάνεια με κουτάλι για να κολλήσει. Βάζετε τη φόρμα για λίγο στο ψυγείο.

  • 2.

    Στο μεταξύ τρίβετε τη φέτα στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

  • 3.

    Χτυπάτε στο μίξερ το ανθότυρο, το τυρί κρέμα και τα αβγά. Προσθέτετε τα τρίμματα της φέτας, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τον άνηθο, τα κολοκυθάκια και τα φιστίκια. Δοκιμάζετε το αλάτι, ρίχνετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

  • 4.

    Ρίχνετε το μίγμα στη φόρμα πάνω από τη βάση και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά. Αφήνετε το cheesecake να μείνει μέσα στο φούρνο με μισάνοιχτη την πόρτα ακόμα και όταν τον σβήσετε, μέχρι να κρυώσει. Πριν σερβίρετε, κόβετε τα ντοματίνια οριζόντια στη μέση και καλύπτετε την επιφάνεια του cheesecake. Αλατίζετε και πασπαλίζετε αν θέλετε με λίγη ρίγανη. Περιχύνετε με ελαιόλαδο και σερβίρετε για πρώτο πιάτο με μια πράσινη σαλάτα.

Μοσχάρι λεμονάτο με αρακά
Υλικά
    Για το μοσχάρι
  • 500γρ. μοσχάρι (ποντίκι, χτένι ή σπαλομίτα), κομμένο σε μερίδες
  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 σφηνάκια κρασί λευκό ξηρό
  • ½ κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 1 λίτρο νερό ή ζωμό κρέατος, σπιτικό ή ψυγείου
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τον αρακά
  • 500γρ. αρακάς
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • χυμό από 1 λεμόνι
Διαδικασία
  • 1.

    Για το μοσχάρι: Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρέας για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τα λαχανικά, τα μπαχαρικά, λίγο πιπέρι και το νερό (ή ζωμό).

  • 2.

    Χαμηλώνετε τη φωτιά (από δυνατή σε χαμηλή), κλείνετε με το καπάκι και βράζετε για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ καλά.

  • 3.

    Για τον αρακά: Πολτοποιείτε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο στον πολυκόφτη. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα πολτοποιημένα λαχανικά για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε τον αρακά, αλάτι και τον ζωμό από το κρέας μέχρι να καλυφθεί ο αρακάς και αλατοπιπερώνετε. Βράζετε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς και να χυλώσει.

  • 4.

    Προσθέτετε το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια και μόλις πάρει μια βράση ρίχνετε τον χυμό λεμονιού. Στον πολυκόφτη πολτοποιείτε τα λαχανικά που βράσατε μαζί με το κρέας, τα προσθέτετε στο φαγητό και σερβίρετε.

Τάρτα τατέν με καραμελωμένα κρεμμυδάκια και κατσικίσιο τυρί
Υλικά
  • 1 φύλλο σφολιάτα, έτοιμη
  • 800γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 5 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 3 κλαράκια από θυμάρι φρέσκο (μόνο τα φυλλαράκια)
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το μίγμα του τυριού
  • 150γρ. κατσικίσιο τυρί (λιωμένο με πιρούνι)
  • 3-4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κλαράκι θυμάρι (τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα)
  • 1 κλαράκι βασιλικό (τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα)
  • 1 κλαράκι δυόσμο (τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα)
  • 1 κλαράκι μαντζουράνα (τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα) και μερικά επιπλέον για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Πρώτα ετοιμάζετε το μίγμα του τυριού: αναμιγνύετε στο μπλέντερ το λιωμένο τυρί με το γιαούρτι ή την κρέμα γάλακτος και, όταν ομογενοποιηθεί, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύετε.

  • 2.

    Αδειάζετε το μίγμα κατά μήκος πάνω σε ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης και ανασηκώνετε τις δύο απέναντι πλευρές δημιουργώντας έναν κύλινδρο με διάμετρο κύκλου περίπου 3εκ. Διπλώνετε τον κύλινδρο με την πλαστική μεμβράνη και τον αφήνετε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί καλά.

  • 3.

    Βάζετε τα κρεμμυδάκια σε λεκανίτσα και τα περιχύνετε με καυτό νερό. Τα αφήνετε να μείνουν για 10 λεπτά έτσι και στη συνέχεια τα στραγγίζετε και τα ξεφλουδίζετε. Τα αφήνετε πάνω σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν.

  • 4.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι μαζί με το βούτυρο. Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε περίπου για 15 λεπτά (χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά στη μεσαία θερμοκρασία) μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Τα σβήνετε με το ξίδι, προσθέτετε τα φυλλαράκια από το θυμάρι και πασπαλίζετε από πάνω με την καστανή ζάχαρη. Σιγομαγειρεύετε μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμυδάκια, οπότε τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και αλατοπιπερώνετε.

  • 5.

    Απλώνετε τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια σε ένα ταψάκι (όλο το περιεχόμενο του τηγανιού) και αφήνετε να κρυώσουν λίγο. Ύστερα κόβετε τη ζύμη της σφολιάτας σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε και σκεπάζετε με αυτή τα κρεμμυδάκια. Πιέζετε ελαφρά της άκρες της ζύμης από γύρω γύρω ώστε να κλείσει κατά κάποιο τρόπο μέσα της τη γέμιση.

  • 6.

    Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η σφολιάτα. Ξεφουρνίζετε την τάρτα και, αφού περάσουν μερικά λεπτά, την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

  • 7.

    Όσο είναι ζεστή η τάρτα, βγάζετε από το ψυγείο τον κύλινδρο με το αρωματικό μίγμα του τυριού και, αφού το ξετυλίξετε, το κόβετε σε φέτες πάχους 1εκ. και τοποθετείτε τους δίσκους σε διάφορα σημεία της τάρτας. Διακοσμείτε με ολόκληρα κλαράκια μαντζουράνας. Σερβίρετε αμέσως κόβοντας σε κομμάτια.