ανοίξτε το μενού πλοήγησης

Απολαυστικές συνταγές, έτοιμες σε 60 λεπτά

Ετοιμαζόμαστε για ένα γαστρονομικό ταξίδι με ακαταμάχητες συνταγές που περιλαμβάνουν από λαχταριστούς λουκουμάδες γεμιστούς με σοκολάτα που λιώνουν στο στόμα, μέχρι τον αγαπημένο μπακαλιάρο σε κουρκούτι μπίρας με σκορδαλιά που φέρνει στο πιάτο μας την παράδοση με μια crispy πινελιά.

Ο παστός ή υγράλατος μπακαλιάρος συνηθίζεται να καταναλώνεται την Κυριακή των Βαΐων και το σωστό ξαλμύρισμά του είναι αναγκαίο. Χρειάζονται περίπου 24 ώρες για να είναι έτοιμος για μαγείρεμα. Μπορούμε να βρούμε παστό μπακαλιάρο είτε με κόκαλο είτε φιλεταρισμένο υγράλατο. Τα φύλλα πρέπει να είναι καλοσχηματισμένα και αρκετά χοντρά, με την επικάλυψη να είναι όσο πιο λευκή γίνεται.

Για να τον ξαλμυρίσουμε ξεπλένουμε αρχικά το φύλλο του μπακαλιάρου με άφθονο κρύο νερό, τον κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα σουρωτήρι και αυτό σε ένα μεγαλύτερο μπολ γεμάτο με νερό. Για κάθε κιλό ψαριού χρειαζόμαστε 3 με 4 κιλά νερού. Αλλάζουμε το νερό κάθε 4-5 ώρες, για ένα εικοσιτετράωρο και είναι έτοιμος μαγείρεμα.

Για τους λάτρεις της δημιουργικής κουζίνας έχουμε cheesecake φέτας με ντοματίνια και ελιές, ενώ η φουσκωτή ομελέτα με σπαράγγια και πατάτες υπόσχεται ένα απολαυστικό brunch γεμάτο ενέργεια. Τα κεφτεδάκια χωρίς τηγάνι γίνονται πιο ελαφριά και εξίσου νόστιμα, και για το τέλος, τι καλύτερο από μια τάρτα φράουλας. Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο χρώματα και αρώματα!

 

 

 

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Απολαυστικές συνταγές, έτοιμες σε 60 λεπτά

Ετοιμαζόμαστε για ένα γαστρονομικό ταξίδι με ακαταμάχητες συνταγές που περιλαμβάνουν από λαχταριστούς λουκουμάδες γεμιστούς με σοκολάτα που λιώνουν στο στόμα, μέχρι τον αγαπημένο μπακαλιάρο σε κουρκούτι μπίρας με σκορδαλιά που φέρνει στο πιάτο μας την παράδοση με μια crispy πινελιά.

Ο παστός ή υγράλατος μπακαλιάρος συνηθίζεται να καταναλώνεται την Κυριακή των Βαΐων και το σωστό ξαλμύρισμά του είναι αναγκαίο. Χρειάζονται περίπου 24 ώρες για να είναι έτοιμος για μαγείρεμα. Μπορούμε να βρούμε παστό μπακαλιάρο είτε με κόκαλο είτε φιλεταρισμένο υγράλατο. Τα φύλλα πρέπει να είναι καλοσχηματισμένα και αρκετά χοντρά, με την επικάλυψη να είναι όσο πιο λευκή γίνεται.

Για να τον ξαλμυρίσουμε ξεπλένουμε αρχικά το φύλλο του μπακαλιάρου με άφθονο κρύο νερό, τον κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα σουρωτήρι και αυτό σε ένα μεγαλύτερο μπολ γεμάτο με νερό. Για κάθε κιλό ψαριού χρειαζόμαστε 3 με 4 κιλά νερού. Αλλάζουμε το νερό κάθε 4-5 ώρες, για ένα εικοσιτετράωρο και είναι έτοιμος μαγείρεμα.

Για τους λάτρεις της δημιουργικής κουζίνας έχουμε cheesecake φέτας με ντοματίνια και ελιές, ενώ η φουσκωτή ομελέτα με σπαράγγια και πατάτες υπόσχεται ένα απολαυστικό brunch γεμάτο ενέργεια. Τα κεφτεδάκια χωρίς τηγάνι γίνονται πιο ελαφριά και εξίσου νόστιμα, και για το τέλος, τι καλύτερο από μια τάρτα φράουλας. Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο χρώματα και αρώματα!

 

 

 

 

Λουκουμάδες γεμιστοί με σοκολάτα
Υλικά
    Για τη γέμιση
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά
  • 100 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη
  • Για τους λουκουμάδες
  • 500 γρ. γάλα
  • 20 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 30 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 5 γρ. αλάτι
  • 520 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • λίγο αραβοσιτέλαιο, για το τηγάνισμα
  • Θυμαρίσιο μέλι Νήσων Αιγαίου, Νώμα, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε πάνω στην κουβερτούρα. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Τοποθετούμε την κρέμα στο ψυγείο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια, τα οποία τα ακουμπάμε πάνω σε λαδόκολλα και τα βάζουμε στην κατάψυξη για αρκετές ώρες.

  • 2.

    Ετοιμάζουμε τους λουκουμάδες: Ζεσταίνουμε λίγο από το γάλα και διαλύουμε μέσα σε αυτό τη μαγιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 1 ώρα.

  • 3.

    Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και την τυλίγουμε γύρω από ένα παγωμένο μπαλάκι σοκολάτας. Βουτάμε τους γεμιστούς λουκουμάδες σε καυτό λάδι και με τρυπητή κουτάλα τούς γυρνάμε συνέχεια μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τους αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τους σερβίρουμε ζεστούς με λίγο μέλι και με λιωμένη σοκολάτα, αν επιθυμούμε

Κεφτεδάκια με παρμεζάνα και σάλτσα ντομάτας χωρίς τηγάνι
Υλικά
    Για τα κεφτεδάκια
  • 400γρ. νωπό κιμά χοιρινό
  • 1 κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 200γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα
  • ½ λίτρο χυμό ντομάτα Baresa
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλο τον κιμά μαζί με το τριμμένο κρεμμύδι και ζυμώνετε καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα το δυόσμο, την παρμεζάνα και μπόλικο πιπέρι. Τα ζυμώνετε όλα καλά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

  • 2.

    Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ρίχνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε απαλά το κρεμμυδάκι μέχρι να μυρίσει ωραία και να γυαλίσει. Ρίχνετε μέσα το φρέσκο χυμό ντομάτας και τον πελτέ. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί και αφήνετε την ντομάτα να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτετε την κανέλα και την πάπρικα και αλατοπιπερώνετε.

  • 3.

    Πλάθετε τον κιμά σε μπαλάκια μεγέθους μικρού καρυδιού. Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα και την ανακινείτε. Μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και διατηρείτε το φαγητό σε χαμηλό βρασμό τουλάχιστον για μισή ώρα ή μέχρι τα κεφτεδάκια σας να γίνουν τρυφερά. Τα σερβίρετε ζεστά.

Cheesecake φέτας με ντοματίνια και ελιές
Υλικά
  • 200γρ. παξιμάδια ΧΡΥΣΟΣ ΜΥΛΟΣ Κυθήρων
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 50γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 250γρ. φέτα λιωμένη με πιρούνι
  • 250γρ. ανθότυρο ΓΑΛΠΟ λιωμένο με πιρούνι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 αβγά
  • 3-4 κλαράκια μαντζουράνας (τα φυλλαράκια)
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • 300γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • μερικές ελιές
  • φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
Διαδικασία
  • 1.

    Σπάτε τα παξιμάδια σε κομμάτια και τα τρίβετε στο μπλέντερ σε δόσεις να γίνουν σκόνη. Ανακατεύετε το τρίμμα του παξιμαδιού με το ελαιόλαδο και το λιωμένο βούτυρο για να πάρετε ένα μίγμα σαν βρεγμένη άμμο. Στρώνετε με αυτό τη βάση μιας φόρμας με αποσπώμενο πάτο.

  • 2.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε τα λιωμένα τυριά σε ένα μπολ με σύρμα, προσθέτετε το γιαούρτι, τα αβγά, ανάλογο αλατοπίπερο, το ξύσμα λεμονιού και τη μαντζουράνα. Χτυπάτε να γίνει ομοιογενές το μίγμα.

  • 3.

    Αδειάζετε το μίγμα πάνω από τη βάση με το παξιμάδι και ψήνετε το cheesecake για 50 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα περιμετρικά.

  • 4.

    Αφήνετε το cheesecake να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί καλά πριν το ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Σερβίρετε στολίζοντας με ντοματίνια, ελίτσες και φυλλαράκια ρίγανης.

Φουσκωτή ομελέτα με σπαράγγια και πατάτες
Υλικά
  • 300 γρ. πατάτες baby, χωρίς φλούδα
  • 5 φρέσκα αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • 80 γρ. αλεύρι
  • 800 ml φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5% ΠΛΗΡΕΣ
  • 400 γρ. σπαράγγια από βαζάκι, ξεπλυμένα, στραγγισμένα
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 75 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. γλυκού απαλή μουστάρδα Kania
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 75 γρ. αρακά κατεψυγμένο
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

  • 2.

    Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν, για περίπου 15΄-20΄, από τη στιγμή που θα πάρει βράση το νερό. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τις κόβουμε σε φέτες πάχους 2 εκ.

  • 3.

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα αυγά με το γάλα, το αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με το τριμμένο μοσχοκάρυδο, εκτός από το ξίδι και το κρεμμύδι.

  • 4.

    Βουτυρώνουμε καλά μια μικρή στρογγυλή φόρμα για κέικ χωρίς τρύπα στη μέση και αδειάζουμε το μείγμα.

  • 5.

    Ψήνουμε για περίπου 20΄ ή μέχρι η ομελέτα να φουσκώσει καλά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το ξίδι.

  • 6.

    Όταν η ομελέτα είναι έτοιμη, τη γαρνίρουμε με τα μαριναρισμένα κρεμμύδια και σερβίρουμε.

Μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπίρας με σκορδαλιά
Υλικά
    Για τον μπακαλιάρο
  • 1 κιλό μπακαλιάρος Ocean Sea, ολόκληρος χωρίς κεφάλι, ξαλμυρισμένος
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 100 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 300 ml μπίρα
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα για το τηγάνισμα
  • Για τη σκορδαλιά
  • 300 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε νερό, καλά στραγγισμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 40 ml ξίδι λευκό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα, το αλάτι και την μπίρα μέχρι να πάρουμε έναν παχύρευστο χυλό. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο σπορέλαιο μέχρι να κάψει. Βουτάμε μέσα στον χυλό τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό λάδι μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  • 2.

    Σκορδαλιά: Στο μπλέντερ βάζουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξίδι, το λεμόνι και το μισό ελαιόλαδο χτυπάμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και λεμόνι. Χτυπάμε ξανά να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε το μπακαλιάρο αμέσως με τη σκορδαλιά.

Τάρτα φράουλας με ντακουάζ αμυγδάλου
Υλικά
    Για 10 τεμάχια
    Για την ντακουάζ αμυγδάλου
  • 90 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 75 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 20 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 90 γρ. ασπράδια αυγών Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • 90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • Για την κρέμα πατισερί
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 300 ml φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5% ΠΛΗΡΕΣ
  • 1 στικ βανίλιας
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 180 γρ. αυγά Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • 25 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 25 γρ. κορν φλάουρ
  • 50 γρ. βούτυρο 82% κρύο
  • Για τη διακόσμηση
  • Φράουλες σε φέτες
  • Άχνη ζάχαρη
Διαδικασία
  • 1.

    Ντακουάζ: Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά σε μια μπασίνα. Στο μίξερ χτυπάμε σε μαρέγκα τα ασπράδια αυγού με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα στερεά και ανακατεύουμε με μια μαρίζ. Μεταφέρουμε το μείγμα σε κορνέ με μεγάλη μύτη και σχηματίζουμε μικρούς δίσκους σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 10΄.

  • 2.

    Κρέμα: Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη βανίλια και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να φτάσει στους 60°C (δηλαδή να είναι αρκετά ζεστό, αλλά να μη φτάσει σε σημείο βρασμού).
    Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα αυγά, το αλεύρι και το κορν φλάουρ με αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μισό μείγμα από το κατσαρολάκι στο μπολ σε λεπτή ροή σαν κορδόνι και χτυπάμε ζωηρά και διαρκώς.

  • 3.

    Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ πίσω στην κατσαρόλα και βράζουμε την κρέμα, ανακατεύοντας με αυγοδάρτη, σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, μέχρι να σφίξει. Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να έχουμε μια λεία, γυαλιστερή κρέμα πατισερί.

  • 4.

    Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ρηχό σκεύος και καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται στην κρέμα. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος προτού την τοποθετήσουμε στο ψυγείο. Σε μια πιατέλα βάζουμε τις ντακουάζ, από πάνω μοιράζουμε την κρέμα και τις φράουλες και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.