ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Diet,Menu,,Vegan,Food.,Healthy,Salad,With,Quinoa,,Arugula,,Shrimps

Απ΄ τη βάρκα στο πιάτο μας

Βρισκόμαστε ακόμη σε μια υπέροχη καλοκαιρινή διάθεση που δεν θέλουμε να αποχωριστούμε σε καμιά περίπτωση. Τι θα μαγειρέψουμε; Μα φυσικά ψάρια και θαλασσινά! Είναι νόστιμα, γίνονται μεζεδάκια αλλά και κύρια πιάτα, και μας κάνουν να φανταζόμαστε ότι βρισκόμαστε σε διακοπές ακόμη κι αν είμαστε στην πόλη. Με το μελτεμάκι για σύμμαχο ξεκινάμε.

Τα θαλασσινά μάς προσφέρουν πολλές δυνατότητες. Τα μύδια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή αχνιστά, ή μαγειρεμένα με ρύζι (μυδοπίλαφο) ή με ζυμαρικά. Γίνονται επίσης σαγανάκι και τηγανητά. Το χταπόδι είναι απολαυστικό ψητό στα κάρβουνα αλλά και βραστό, με λαδόξιδο και ρίγανη. Μπαίνει όμως και στην κατσαρόλα και γίνεται κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι, γιουβέτσι, στιφάδο, και κρασάτο.

Τα μικρά καλαμαράκια τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ενώ τα μεγαλύτερα τα κόβουμε σε ροδέλες, και τα προσθέτουμε – σύμφωνα με τη συνταγή μας – σε σαλάτες, ριζότο και μακαρονάδες. Λίγο λευκό κρασί ή ούζο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος θα τους δώσει έξτρα άρωμα. Οι γαρίδες γίνονται τηγανητές, βραστές με λαδολέμονο, και σαγανάκι με κόκκινη σάλτσα. Πολύ αγαπητό πιάτο είναι και η γαριδομακαρονάδα.

Όσο για τα μικρά ψαράκια (γαύρος, αθερίνα, μαρίδα και σαρδέλα) τώρα είναι στην εποχή τους και είναι πεντανόστιμα. Η μαρίδα και η αθερίνα δεν θέλουν καθάρισμα, ενώ ο γαύρος και η σαρδέλα καθαρίζονται πολύ εύκολα. Κόβουμε το κεφάλι, ανοίγουμε το ψάρι με ένα μαχαιράκι χαράσσοντας κατά μήκος της κοιλιάς και αφαιρούμε τα εντόσθια και τη ραχοκοκαλιά. Εύκολα και καλοκαιρινά!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Απ΄ τη βάρκα στο πιάτο μας

Βρισκόμαστε ακόμη σε μια υπέροχη καλοκαιρινή διάθεση που δεν θέλουμε να αποχωριστούμε σε καμιά περίπτωση. Τι θα μαγειρέψουμε; Μα φυσικά ψάρια και θαλασσινά! Είναι νόστιμα, γίνονται μεζεδάκια αλλά και κύρια πιάτα, και μας κάνουν να φανταζόμαστε ότι βρισκόμαστε σε διακοπές ακόμη κι αν είμαστε στην πόλη. Με το μελτεμάκι για σύμμαχο ξεκινάμε.

Τα θαλασσινά μάς προσφέρουν πολλές δυνατότητες. Τα μύδια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή αχνιστά, ή μαγειρεμένα με ρύζι (μυδοπίλαφο) ή με ζυμαρικά. Γίνονται επίσης σαγανάκι και τηγανητά. Το χταπόδι είναι απολαυστικό ψητό στα κάρβουνα αλλά και βραστό, με λαδόξιδο και ρίγανη. Μπαίνει όμως και στην κατσαρόλα και γίνεται κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι, γιουβέτσι, στιφάδο, και κρασάτο.

Τα μικρά καλαμαράκια τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ενώ τα μεγαλύτερα τα κόβουμε σε ροδέλες, και τα προσθέτουμε – σύμφωνα με τη συνταγή μας – σε σαλάτες, ριζότο και μακαρονάδες. Λίγο λευκό κρασί ή ούζο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος θα τους δώσει έξτρα άρωμα. Οι γαρίδες γίνονται τηγανητές, βραστές με λαδολέμονο, και σαγανάκι με κόκκινη σάλτσα. Πολύ αγαπητό πιάτο είναι και η γαριδομακαρονάδα.

Όσο για τα μικρά ψαράκια (γαύρος, αθερίνα, μαρίδα και σαρδέλα) τώρα είναι στην εποχή τους και είναι πεντανόστιμα. Η μαρίδα και η αθερίνα δεν θέλουν καθάρισμα, ενώ ο γαύρος και η σαρδέλα καθαρίζονται πολύ εύκολα. Κόβουμε το κεφάλι, ανοίγουμε το ψάρι με ένα μαχαιράκι χαράσσοντας κατά μήκος της κοιλιάς και αφαιρούμε τα εντόσθια και τη ραχοκοκαλιά. Εύκολα και καλοκαιρινά!

Θρεπτικό πρωινό με βρώμη, καφέ, μέλι, γιαούρτι και μπανάνα
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 4 φλιτζ. νερό
  • 2 φλιτζ. νιφάδες βρώμης Crownfield
  • ½ φλιτζ. καφέ φίλτρου Intenso Bellarom
  • 2 μπανάνες
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό ΓΑΛΠΟ
  • 4 κουτ. σούπας μέλι
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 2 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο
  • 4 βερίκοκα αποξηραμένα, σε μικρούς κύβους
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.

  • 2.

    Προσθέτουμε αμέσως τη βρώμη και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10΄-15΄ μέχρι να μαλακώσει και να μη σβολιάσει. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος της βρώμης ετοιμάζουμε τον καφέ εσπρέσο ή φίλτρου.

  • 3.

    Χωρίζουμε τη βρώμη σε 4 μπολ και προσθέτουμε από πάνω τον καφέ. Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες και τοποθετούμε το μπολ στην άκρη.

  • 4.

    Προσθέτουμε το γιαούρτι στο κέντρο των μπολ και το μέλι. Γαρνίρουμε από πάνω με φέτες μπανάνας, αμύγδαλα, τον παπαρουνόσπορο, τα αποξηραμένα βερίκοκα και σερβίρουμε αμέσως.

     

Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με γαρίδες και θαλασσινά
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • 8 πιπεριές Φλωρίνης
  • 12 ml ε.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 120 γρ. ντοματίνια
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κύβο λαχανικών, αραιωμένο σε 1 ποτήρι ζεστό νερό
  • 1 1/2 φλιτζ. ρύζι νυχάκι μακρόκαρπο Θεσσαλονίκης Νώμα για γεμιστά
  • 500 γρ. γαρίδες Jinga Ocean Sea αποφλοιωμένες προβρασμένες
  • 200 γρ. μύδια, ψίχα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Πλένουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε από τους σπόρους, τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι και κόβουμε ελαφρά να σχηματιστεί μια τσεπούλα. Κρατάμε τα κομματάκια της πιπεριάς που περισσεύουν, τα κόβουμε κυβάκια και τα αφήνουμε στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση. Ψήνουμε τις πιπεριές σε ταψί για 10΄, αφού πρώτα τις αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο.

  • 2.

    Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1΄, προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον μαϊντανό, τον κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 5΄. Ρίχνουμε το ρύζι, αφήνουμε για 3΄ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τα μύδια και αφήνουμε να αναμειχθούν οι γεύσεις.

  • 3.

    Στη συνέχεια ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό και αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 10΄. Αφού η γέμιση έχει χυλώσει και έχει μισοβράσει το ρύζι, γεμίζουμε τις πιπεριές και ψήνουμε για άλλα 10΄ στον φούρνο. Σερβίρονται χλιαρές ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Καλαμαράκια τηγανητά στη φριτέζα αέρος
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 600 γρ. καλαμαράκια κατεψυγμένα
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 2 κουτ. γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • λεμόνι, για το σερβίρισμα
  • πιπέρι καγιέν
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε το air fryer στους 180°C. Πλένουμε τα καλαμαράκια και τα στεγνώνουμε πολύ καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και ανακατεύουμε καλά.

  • 2.

    Χρησιμοποιώντας σπρέι λαδιού ή πινέλο σιλικόνης λαδώνουμε ελαφρά τα καλαμαράκια. Αν δεν τα λαδώσουμε, το αλεύρι θα ψηθεί και θα σκληρύνει και δεν θα αποκτήσουν την τραγανή κρούστα που θέλουμε.

  • 3.

    Ψήνουμε στους 180°C για 12΄. Ανακινούμε τον κάδο ανά 4΄ για να ψηθούν τα καλαμαράκια ομοιόμορφα. Σερβίρουμε με λεμόνι.

Ομελέτα με πατάτες α λα ισπανικά
Υλικά
    Μερίδες: 4
    Για τα λαχανικά
  • 800 γρ. ελληνικές πατάτες, σε κυβάκια
  • 120 γρ. κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
  • ε.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 8-10 φρέσκα αυγά Κ. Μακεδονίας Νώμα
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια. Ταυτόχρονα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε πρώτα το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Στη συνέχεια βάζουμε τις πατάτες και χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε να βράζουν.

  • 2.

    Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά, τα αλατίζουμε και τα χτυπάμε ελαφρώς. Όταν οι πατάτες έχουν σχηματίσει μια ωραία κρούστα, τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις ρίχνουμε στο μπολ με τα αυγά. Στο τηγάνι που τις είχαμε, αφήνουμε λίγο λάδι και αφού ανακατέψουμε λίγο τα αυγά με τις πατάτες, επιστρέφουμε το μείγμα στο τηγάνι

  • 3.

    Ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς και ψήνουμε από τη μια μεριά μέχρι να κάνει μια κρούστα. Έπειτα, με τη βοήθεια ενός πιάτου, τη γυρίζουμε και την αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη μεριά.

  • 4.

    Προσέχουμε να μην την ψήσουμε πάρα πολύ για να μη χάσει τη σπογγώδη υφή της στο εσωτερικό. Η ισπανική εκδοχή θέλει να μένει λίγο υγρή στο εσωτερικό και ξεροψημένη εξωτερικά.

Παέλια θαλασσινών
Υλικά
  • ½ κιλό γαρίδες Jinga Ocean Sea αποφλοιωμένες προβρασμένες
  • 200γρ. μύδια χωρίς το κέλυφος
  • 300γρ. θράψαλο σε ροδέλες
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
  • 250γρ. ρύζι νυχάκι μακρόκαρπο Θεσσαλονίκης
  • 10 λιαστές ντομάτες
  • 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 200γρ. αρακά κατεψυγμένο
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό
  • αλάτι ψιλό Kania
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Βράζετε νερό στον βραστήρα. Μουλιάζετε τον κρόκο Κοζάνης σε ένα φλιτζανάκι του καφέ ζεστό νερό.

  • 2.

    Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, ρίχνετε το θράψαλο και το σοτάρετε. Προσθέτετε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο και ανακατεύετε. Ρίχνετε και το ρύζι και σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει.

  • 3.

    Κατόπιν, προσθέτετε τον αρακά, αλατοπιπερώνετε, σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το οινόπνευμα. Προσθέτετε και μετά λίγο λίγο καυτό νερό, χαμηλώνοντας τη φωτιά και σιγοβράζοντας μέχρι να μαλακώσει το ρύζι για 15 λεπτά περίπου. Ενδιάμεσα προσθέτετε και τις λιαστές ντομάτες.

  • 4.

    Ρίχνετε τις γαρίδες, την ψίχα από τα μύδια και τον περισσότερο μαϊντανό, λίγο καυτό νερό ακόμη αν χρειαστεί και βράζετε για 3-4 λεπτά ακόμη.

  • 5.

    Τέλος, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε επιπλέον μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρετε.

Γαύρος με ντομάτα στον φούρνο
Υλικά
  • 1 κιλό γαύρο
  • 120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 ντομάτες αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
  • 5-6 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ανθό αλατιού
  • κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 1 πρέζα ρίγανη Θεσσαλίας Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Βγάζουμε το κεφάλι και τα εντόσθια από τα ψάρια, τα πλένουμε καλά σε τρεχούμενο κρύο νερό και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι για 10΄ για να στραγγίξουν καλά.
    Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε μια σύβραση βάζοντας το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη να αχνιστούν και να μαλακώσουν.

  • 2.

    Κατόπιν, σβήνουμε με το κρασί και μετά από 2΄-3΄ προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον μαϊντανό και τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Απλώνουμε τη μισή σύβραση στο ταψί, αραδιάζουμε ομοιόμορφα τον γαύρο από πάνω και συμπληρώνουμε με την υπόλοιπη σύβραση από πάνω.

  • 3.

    Τοποθετούμε το ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 10΄. Για το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με λίγη ξερή ρίγανη.