Το καλοκαίρι η διατροφή μας αλλάζει προφίλ και τα πιάτα που μπαίνουν στο τραπέζι γίνονται πιο ανάλαφρα κρατώντας όμως τη νοστιμιά και τη θρεπτικότητά τους. Τα λαχανικά, τα πουλερικά και το ψάρι πρωταγωνιστούν ενώ περνούν σε δεύτερη μοίρα οι βαριές σάλτσες και τα πολλά καρυκεύματα. Στα ζυμαρικά βάζουμε τυριά που έχουν από τη φύση τους λιγότερα λιπαρά, όπως είναι για παράδειγμα το κατίκι και το ανθότυρο. Φτιάχνουμε βινεγκρέτ με λιγότερο λάδι και περισσότερη μουστάρδα και λεμόνι, και χρησιμοποιούμε περισσότερο τον φούρνο και τη σχάρα και λιγότερο το τηγάνι. Μπορούμε για παράδειγμα να απλώσουμε σε λαδόκολλα τα καλαμαράκια σε ροδέλες και τις πατάτες, να τα αλείψουμε με λάδι και να τα ψήσουμε στον φούρνο αντί να τα τηγανίσουμε.
Αλλά και οι κολοκυθοκεφτέδες θα γίνουν πιο ελαφριοί αν τους ψήσουμε στον φούρνο, στον αέρα, σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Η μελιτζάνα, που είναι το βασικό υλικό σε πολλά πιάτα, έχει ένα μειονέκτημα: την αγάπη της για το λάδι. Αν θέλουμε να μειώσουμε την ποσότητα ελαιόλαδου που ρουφάει κατά το μαγείρεμά της, μπορούμε να υποκαταστήσουμε το τηγάνισμα με ψήσιμο στον φούρνο. Αν θέλουμε λοιπόν να φτιάξουμε μουσακά, παπουτσάκια ή ιμάμ μπορούμε να λαδώσουμε ελαφρά τις μελιτζάνες με ένα πινέλο κι έπειτα να τις ψήσουμε στον φούρνο γυρνώντας τες από τις δυο πλευρές. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου νόστιμο αλλά πιο ελαφρύ.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε πιάτα που μας χορταίνουν χωρίς να μας βαραίνουν: Τάρτα με ψητά λαχανικά, Φιλέτα ψαριού τυλιχτά σε αμπελόφυλλα, Κοτοσαλάτα με μελιτζάνες, ντοματίνια και ξινομυζήθρα, Σάντουιτς µε ψητές πιπεριές Φλωρίνης και µελιτζάνες, µε ανθότυρο και πέστο µαϊντανού, Μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες και κόκκινες πιπεριές, και Πατατοσαλάτα με θράψαλα.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Ανάλαφρες, χορταστικές και υγιεινές συνταγές

Το καλοκαίρι η διατροφή μας αλλάζει προφίλ και τα πιάτα που μπαίνουν στο τραπέζι γίνονται πιο ανάλαφρα κρατώντας όμως τη νοστιμιά και τη θρεπτικότητά τους. Τα λαχανικά, τα πουλερικά και το ψάρι πρωταγωνιστούν ενώ περνούν σε δεύτερη μοίρα οι βαριές σάλτσες και τα πολλά καρυκεύματα. Στα ζυμαρικά βάζουμε τυριά που έχουν από τη φύση τους λιγότερα λιπαρά, όπως είναι για παράδειγμα το κατίκι και το ανθότυρο. Φτιάχνουμε βινεγκρέτ με λιγότερο λάδι και περισσότερη μουστάρδα και λεμόνι, και χρησιμοποιούμε περισσότερο τον φούρνο και τη σχάρα και λιγότερο το τηγάνι. Μπορούμε για παράδειγμα να απλώσουμε σε λαδόκολλα τα καλαμαράκια σε ροδέλες και τις πατάτες, να τα αλείψουμε με λάδι και να τα ψήσουμε στον φούρνο αντί να τα τηγανίσουμε.
Αλλά και οι κολοκυθοκεφτέδες θα γίνουν πιο ελαφριοί αν τους ψήσουμε στον φούρνο, στον αέρα, σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Η μελιτζάνα, που είναι το βασικό υλικό σε πολλά πιάτα, έχει ένα μειονέκτημα: την αγάπη της για το λάδι. Αν θέλουμε να μειώσουμε την ποσότητα ελαιόλαδου που ρουφάει κατά το μαγείρεμά της, μπορούμε να υποκαταστήσουμε το τηγάνισμα με ψήσιμο στον φούρνο. Αν θέλουμε λοιπόν να φτιάξουμε μουσακά, παπουτσάκια ή ιμάμ μπορούμε να λαδώσουμε ελαφρά τις μελιτζάνες με ένα πινέλο κι έπειτα να τις ψήσουμε στον φούρνο γυρνώντας τες από τις δυο πλευρές. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου νόστιμο αλλά πιο ελαφρύ.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε πιάτα που μας χορταίνουν χωρίς να μας βαραίνουν: Τάρτα με ψητά λαχανικά, Φιλέτα ψαριού τυλιχτά σε αμπελόφυλλα, Κοτοσαλάτα με μελιτζάνες, ντοματίνια και ξινομυζήθρα, Σάντουιτς µε ψητές πιπεριές Φλωρίνης και µελιτζάνες, µε ανθότυρο και πέστο µαϊντανού, Μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες και κόκκινες πιπεριές, και Πατατοσαλάτα με θράψαλα.