ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Beef,In,Sauce,With,Mushrooms,And,Chestnuts,And,Risotto.,French

Αλμυρές και γλυκές συνταγές με κολοκύθες, κάστανα και μανιτάρια

Οι κολοκύθες, τα μανιτάρια και τα κάστανα περιγράφουν με τον πιο νόστιμο τρόπο το φθινόπωρο.

Τα κάστανα συνδυάζονται με κρέατα και πουλερικά, ταιριάζουν με τις πατάτες και το κρεμμύδι, ενώ στη ζαχαροπλαστική παντρεύονται με όλων των ειδών τα υλικά, όπως ζύμες, φρούτα, σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.

Όσο αφορά τα μανιτάρια, στην αγορά θα βρούμε τα καλλιεργούμενα λευκά, τα πορτομπέλο, τα πλευρώτους και τις λεντινούλες. Ταιριάζουν πολύ με σκόρδο, κρεμμύδι, κρασί, λεμόνι, δεντρολίβανο και θυμάρι.

Οι κολοκύθες που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά είναι συνήθως δύο ειδών, η μεγάλη στρογγυλή κολοκύθα με το έντονο πορτοκαλί χρώμα, και η πιο μικρή με το πιο απαλό χρώμα, με πιο λεπτό λαιμό και πιο φαρδιά βάση. Το σχήμα της θυμίζει τεράστιο αχλάδι και είναι πιο γνωστή ως κολοκύθα βουτυράτη (butternut squash).

Για να καθαρίσουμε μια κολοκύθα θα την κόψουμε στη μέση με κοφτερό μαχαίρι, θα αφαιρέσουμε με ένα κουτάλι τους σπόρους και τις ίνες, θα την κόψουμε σε φέτες και θα την ξεφλουδίσουμε. Στα σουπερμάρκετ μπορούμε να βρούμε ολόκληρα κομμάτια καθαρισμένης κολοκύθας ή κομμένα σε μικρούς κύβους.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε Μανιταρόπιτα σε σφολιάτα, Τάρτα κολοκύθας με σπανάκι και μπλε τυρί, Αρνάκι κοκκινιστό στην κατσαρόλα με κάστανα και χυμό ροδιού, Κριθαρότο με μανιτάρια, Τούρτα με κάστανο και ανθότυρο, και Κέικ με κολοκύθα και επικάλυψη τυριού.

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Αλμυρές και γλυκές συνταγές με κολοκύθες, κάστανα και μανιτάρια

Οι κολοκύθες, τα μανιτάρια και τα κάστανα περιγράφουν με τον πιο νόστιμο τρόπο το φθινόπωρο.

Τα κάστανα συνδυάζονται με κρέατα και πουλερικά, ταιριάζουν με τις πατάτες και το κρεμμύδι, ενώ στη ζαχαροπλαστική παντρεύονται με όλων των ειδών τα υλικά, όπως ζύμες, φρούτα, σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.

Όσο αφορά τα μανιτάρια, στην αγορά θα βρούμε τα καλλιεργούμενα λευκά, τα πορτομπέλο, τα πλευρώτους και τις λεντινούλες. Ταιριάζουν πολύ με σκόρδο, κρεμμύδι, κρασί, λεμόνι, δεντρολίβανο και θυμάρι.

Οι κολοκύθες που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά είναι συνήθως δύο ειδών, η μεγάλη στρογγυλή κολοκύθα με το έντονο πορτοκαλί χρώμα, και η πιο μικρή με το πιο απαλό χρώμα, με πιο λεπτό λαιμό και πιο φαρδιά βάση. Το σχήμα της θυμίζει τεράστιο αχλάδι και είναι πιο γνωστή ως κολοκύθα βουτυράτη (butternut squash).

Για να καθαρίσουμε μια κολοκύθα θα την κόψουμε στη μέση με κοφτερό μαχαίρι, θα αφαιρέσουμε με ένα κουτάλι τους σπόρους και τις ίνες, θα την κόψουμε σε φέτες και θα την ξεφλουδίσουμε. Στα σουπερμάρκετ μπορούμε να βρούμε ολόκληρα κομμάτια καθαρισμένης κολοκύθας ή κομμένα σε μικρούς κύβους.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε Μανιταρόπιτα σε σφολιάτα, Τάρτα κολοκύθας με σπανάκι και μπλε τυρί, Αρνάκι κοκκινιστό στην κατσαρόλα με κάστανα και χυμό ροδιού, Κριθαρότο με μανιτάρια, Τούρτα με κάστανο και ανθότυρο, και Κέικ με κολοκύθα και επικάλυψη τυριού.

 

Μανιταρόπιτα σε σφολιάτα
Υλικά
  • 800γρ. Φρέσκα μανιτάρια Agaricus, κομμένα σε φέτες
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 πράσα, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κύβους
  • 5 λωρίδες Dry Aged Premium Babon Black Forest Deluxe, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 100ml ντοματοχυμό
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστό πιπέρι
  • 200γρ. τυρί ρεγκάτο, τριμμένο
  • 100γρ. ΓΑΛΠΟ Tυροκομείο Γραβιέρα αιγόπροβεια τριμμένη
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 ασπράδι αβγού
  • λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC στον αέρα. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια με 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

  • 2.

    Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε με άλλες 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο τα πράσα, το σκόρδο, την πιπεριά και το μπέικον για 2-3 λεπτά και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα μανιτάρια. Προσθέτουμε στο μπολ το θυμάρι, τον ντοματοχυμό, το καπνιστό πιπέρι, αλάτι, μαύρο πιπέρι, ανακατεύουμε, αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα.

  • 3.

    Ανοίγουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το ένα φύλλο σφολιάτας, απλώνουμε ομοιόμορφα τη τη γέμιση και κλείνουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας γυρνώντας τις άκρες να σφραγίσουν τη γέμιση.

  • 4.

    Αλείφουμε τη μανιταρόπιτα με το ασπράδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά στην κάτω θέση του φούρνου και τη σερβίρουμε ζεστή.

Τάρτα κολοκύθας με σπανάκι και μπλε τυρί
Υλικά
  • 220γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 175γρ. Βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα, σε κομμάτια 1 εκ.
  • λίγο νερό κρύο
  • 450γρ. κολοκύθα
  • 450γρ. σπανάκι τρυφερό
  • 2 αβγά
  • 250ml Κρέμα γάλακτος Milbona
  • 100γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 150γρ. μπλε τυρί
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 150γρ. φρέσκα φύλλα σαλάτας (ρόκα, παντζαρόφυλλα, βαλεριάνα, νεροκάρδαμο)
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. σούπας ξίδι
  • ½ κουτ. γλυκού σιναπόσπορο
  • 1 πρέζα αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζετε τη βάση: Βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι σε ένα μπολ και, με τις άκρες των δακτύλων, τα ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν και να μοιάζουν σαν τρίμματα. Προσθέτετε 1-2 κουταλιές νερό κρύο και ζυμώνετε λίγο ακόμη για να ενωθεί η ζύμη. Την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να «σταθεί» για μισή ώρα στο ψυγείο.

  • 2.

    Αλείφετε με λίγο βούτυρο μια φόρμα για τάρτες (25 εκ.). Τοποθετείτε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγετε σε ένα στρογγυλό φύλλο. Ξεκολλάτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε το φύλλο της ζύμης μέσα στην ταρτιέρα και καλύπτετε με αυτό τον πάτο και τα πλαϊνά της. Κόβετε τη ζύμη που εξέχει τριγύρω και καλύπτετε την υπόλοιπη με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνετε να σταθεί για 30 λεπτά στο ψυγείο.

  • 3.

    Ετοιμάζετε τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Καθαρίζετε την κολοκύθα από τους σπόρους και τη φλούδα και την κόβετε σε κύβους των 2 εκ. τους οποίους απλώνετε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Χοντροκόβετε το σπανάκι και το σοτάρετε ελαφρά να μαραθεί. Το σουρώνετε καλά. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και την κεφαλογραβιέρα.

  • 4.

    Ετοιμάζετε την τάρτα: Απλώνετε το σπανάκι στην τάρτα και ρίχνετε τα κομμάτια κολοκύθας από πάνω. Λιώνετε με ένα πιρούνι το blue cheese και τo απλώνετε στην τάρτα. Τέλος, περιχύνετε με το μίγμα των αβγών και ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για 40 λεπτά.

  • 5.

    Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το ξίδι και το σιναπόσπορο και περιχύνετε τα φρέσκα φύλλα σαλάτας. Σερβίρετε την τάρτα με τη φρέσκια σαλάτα.

Τούρτα με κάστανο και ανθότυρο
Υλικά
    Για το παντεσπάνι
  • 6 Αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Νώμα, χωριστά ασπράδια από κρόκους
  • 120γρ. Λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 120γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40γρ. μαργαρίνη με βούτυρο λιωμένα + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • ελάχιστο αλάτι
  • Για την κρέμα
  • 6γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 250γρ. γλυκιά κρέμα κάστανου (σε βαζάκια στα ράφια των σούπερ μάρκετ)
  • 250γρ. ΓΑΛΠΟ Ανθότυρο, καλά χτυπημένο
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • Για το γλάσο
  • 200γρ. σοκολάτα γάλακτος, σε κομμάτια
  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • 20γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
  • Για τη διακόσμηση
  • ολόκληρα μαρόν γλασέ
Διαδικασία
  • 1.

    Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα μέτριο, ρηχό ορθογώνιο ταψάκι διαστάσεων 20x30εκ. περίπου. Σε ένα μπολ χτυπάτε με το μίξερ χειρός τους κρόκους και τη ζάχαρη, μέχρι το μίγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτετε το αλεύρι, σταματάτε το μίξερ και συνεχίζετε το ανακάτεμα με μια μαρίζ. Τέλος, ρίχνετε και τα 20γρ. λιωμένη μαργαρίνη με βούτυρο και ανακατεύετε καλά.

  • 2.

    Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια με ελάχιστο αλάτι, μέχρι να φτιάξετε σφιχτή μαρέγκα. Την προσθέτετε στο μίγμα των κρόκων, σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω με τη μαρίζ, με μεγάλες και απαλές κινήσεις για να μη χαθεί ο όγκος της μαρέγκας.

  • 3.

    Με την επιπλέον λιωμένη μαργαρίνη με βούτυρο αλείφετε το χαρτί ψησίματος στο ταψί και αδειάζετε εκεί το μίγμα, στρώνοντάς το ομοιόμορφα. Το ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά. Βγάζετε το ταψάκι από τον φούρνο, αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει για 5 λεπτά και το αναποδογυρίζετε σε μια μεγάλη πιατέλα. Με προσοχή, αφαιρείτε τη λαδόκολλα. Όταν το παντεσπάνι κρυώσει εντελώς το κόβετε σε τέσσερα ίσα κομμάτια.

  • 4.

    Για την κρέμα: Μουσκεύετε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Βάζετε τη γλυκιά κρέμα κάστανου σε μια μέτρια κατσαρόλα και τη ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Στύβετε τα φύλλα ζελατίνης με τα χέρια σας και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσουν. Προσθέτετε το ανθότυρο και ανακατεύετε καλά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει για 10 λεπτά.

  • 5.

    Σε ένα μπολ χτυπάτε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη μέχρι να φτιάξετε σφιχτή σαντιγί. Την προσθέτετε στο μίγμα κάστανου και ανακατεύετε με μια μαρίζ με μεγάλες κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, όχι κυκλικά, μέχρι τα δύο μίγματα να ενωθούν καλά και το τελικό μίγμα να είναι αφράτο και αέρινο, σαν μους.

  • 6.

    Για τη συναρμολόγηση: Σε μια μέτρια σε μήκος μακρόστενη φόρμα του κέικ βάζετε το ένα κομμάτι παντεσπάνι και από πάνω του απλώνετε λίγη από την κρέμα κάστανου. Σκεπάζετε με το άλλο παντεσπάνι και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο, φροντίζοντας όμως να τελειώσετε με παντεσπάνι στην επιφάνεια. Σκεπάζετε τη φόρμα με διάφανη μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 5-6 ώρες, μέχρι να σφίξει η κρέμα.

  • 7.

    Για το γλάσο: Βάζετε τη σπασμένη σοκολάτα σε ένα μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να κάψει αλλά να μην πάρει βράση. Την αδειάζετε καυτή στο μπολ με την κουβερτούρα και ανακατεύετε με μια μαρίζ, μέχρι η κουβερτούρα να λιώσει και να φτιάξετε ένα μίγμα λείο και παχύρρευστο. Προσθέτετε και το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Αφήνετε το γλάσο να κρυώσει και να γίνει αρκετά χλιαρό. Βγάζετε την τούρτα από το ψυγείο, την ξεφορμάρετε προσεκτικά σε πιατέλα σερβιρίσματος και την αλείφετε παντού με το γλάσο. Την ξαναβάζετε στο ψυγείο για άλλες 4 ώρες.

  • 8.

    Πριν σερβίρετε στολίζετε την τούρτα με τα ολόκληρα μαρόν γλασέ και τη σερβίρετε κομμένη σε φέτες.

Κέικ με κολοκύθα και επικάλυψη τυριού
Υλικά
    Για το κέικ
  • 400γρ. κολοκύθα κόκκινη ξυσμένη στον τρίφτη
  • 400γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη ή 1 κουτ. σούπας ξύσμα από φρέσκο
  • 1 πρέζα Αλάτι ψιλό Kania
  • 70γρ. Σταφίδα σουλτανίνα Κρήτης Π.Γ.Ε. Deluxe
  • 10 δαμάσκηνα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 100γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 250ml Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ευ
  • 360γρ. ζάχαρη καστανή
  • 4 αβγά
  • ξύσμα και χυμό από 1 ζουμερό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • Για το γλάσο και τη διακόσμηση
  • 200γρ. τυρί κρέμα
  • 5 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 125γρ. βούτυρο
  • λίγη κανέλα
  • λίγο τζίντζερ σκόνη
  • ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • λίγο καρύδι τριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175-180˚C και λαδώνετε τη φόρμα σας. Την πασπαλίζετε παντού με λίγο αλεύρι και πετάτε όσο δεν κολλήσει στο λάδι.

  • 2.

    Καθαρίζετε και τρίβετε στον τρίφτη την κολοκύθα ή τη βάζετε σε κομμάτια στο multi και την ψιλοκόβετε. Κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι και το ανακατεύετε με το αλάτι, την κανέλα και το τζίντζερ. Σε άλλο μπολ ανακατεύετε τις σταφίδες με τα καρύδια και τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα. Χτυπάτε σε μπολ με αβγοδάρτη το λάδι με τη ζάχαρη να αφρατέψουν λίγο και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού μέσα στον οποίο ανακατεύετε την τελευταία στιγμή τη σόδα.

  • 3.

    Αφήνετε τον αβγοδάρτη και παίρνετε μια σπάτουλα στο χέρι. Ενσωματώνετε στο μίγμα πρώτα την τριμμένη κολοκύθα, μετά το μίγμα με το αλεύρι και μετά το μείγμα με τις σταφίδες. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και να ψηθεί σε βάθος. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό. Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από 5 λεπτά το ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

  • 4.

    Ετοιμάζετε και το γλάσο: Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη άχνη με το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και το τζίντζερ να αφρατέψουν καλά. Προσθέτετε το τυρί κρέμα και χτυπάτε λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν.

  • 5.

    Με μια σπάτουλα παίρνετε μίγμα κρέμας τυριού και το απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του κέικ. Διακοσμείτε με μερικές φλούδες κολοκύθας που φτιάχνετε με το peeler, λίγο ξύσμα από λεμόνι και τριμμένο καρύδι. Αν θέλετε, κόβετε το κέικ στη μέση, απλώνετε την περισσότερη γέμιση στο κάτω μέρος και σκεπάζετε με το δεύτερο. Διακοσμείτε με την υπόλοιπη κρέμα, τις φλούδες κολοκύθας και το καρύδι.

Αρνάκι κοκκινιστό στην κατσαρόλα με κάστανα και χυμό ροδιού
Υλικά
  • 1.500γρ. μπούτι αρνιού χωρίς κόκαλο, σε κύβους
  • 250γρ. Κάστανα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1½ φλιτζάνι Χυμό τομάτας Baresa
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες
  • 7 κλωστούλες κρόκο Κοζάνης τριμμένες σε σκόνη και διαλυμένες σε 2 κουτ. σούπας νερό
  • 1 φλιτζάνι χυμό ροδιού (όχι πετιμέζι ροδιού)
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Σοτάρετε σε μεγάλη κατσαρόλα τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν.

  • 2.

    Πασπαλίζετε το κρέας με αλάτι και πιπέρι και το προσθέτετε στην κατσαρόλα. Σοτάρετε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας και προσθέτετε τον ντοματοπελτέ, την κανέλα, το κύμινο, λίγο αλάτι (αν χρειαστεί) και τον κρόκο.

  • 3.

    Σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

  • 4.

    Προσθέτετε το χυμό ροδιού, τα κάστανα ψημένα και τις σταφίδες. Σκεπάζετε το φαγητό και σιγοβράζετε για 10 λεπτά επιπλέον μέχρι να δέσει η σάλτσα του. Συνοδεύετε το φαγητό με πιλάφι.

Κριθαρότο με μανιτάρια
Υλικά
  • 1 κιλό Φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 μεσαία κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένo
  • 1 κουτ. σούπας κουρκουμά
  • 1 συσκευασία Κριθαράκι Μετσόβου Νώμα
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 4 – 5 φλιτζάνια ζωμό λαχνικών
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια Τυρί Parmigiano Reggiano Deluxe
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμύδι ή σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζετε για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

  • 2.

    Στη συνέχεια, ρίχνετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το μαγείρεμα για τουλάχιστον 6 – 8 λεπτά, μέχρι ο όγκος τους να μειωθεί και να βγάλουν τα υγρά τους στην κατσαρόλα. Συνεχίζετε προσθέτοντας τον κουρκουμά και το κριθαράκι και ανακατεύετε καλά με τα λαχανικά.

  • 3.

    Σβήνετε με το λευκό κρασί και περιμένετε να πάρει μια βράση και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνετε την θερμοκρασία σε μέτρια και προσθέτετε περίπου 1 λίτρο από τον ζωμό. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε για περίπου 11 – 13 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, για να μην κολλήσει το φαγητό στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Προσθέτετε έξτρα ζωμό αν χρειαστεί.

  • 4.

    Όσο πλησιάζετε προς την ολοκλήρωση του μαγειρέματος τόσο περισσότερη προσοχή χρειάζεται για να μην σας κολλήσει το φαγητό. Στη συνέχεια αποσύρετε από την εστία, προσθέτετε το βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύοντας έντονα. Σε αυτό το σημείο το κριθαράκι θα πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό, όχι στεγνό. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και τέλος προσθέτετε το φρέσκο κρεμμύδι ή το σχοινόπρασο για να μην χαθεί η φρεσκάδα του.