Τα σταφύλια αυτή την εποχή βρίσκονται στα καλύτερά τους. Γλυκά και ζουμερά είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές δημιουργίες. Κι αφού θέλουμε να τα χαρούμε όσο περισσότερο γίνεται, τα αποθηκεύουμε σωστά, ώστε να μένουν φρέσκα.
Το συνηθισμένο λάθος που κάνουμε όλοι είναι να τα αφήνουμε κλεισμένα στη σακούλα του μανάβη. Τα σταφύλια όμως είναι ευαίσθητα στην υγρασία που κρατά η σακούλα, με συνέπεια να χαλάνε πιο γρήγορα. Η λύση είναι πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, να τα τυλίξουμε με χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί η υγρασία. Ακόμα, θυμόμαστε να πλένουμε τα σταφύλια πάντα πριν τα φάμε, και ποτέ πριν τα αποθηκεύσουμε. Φροντίζουμε, επίσης, να τα κρατάμε μακριά από μπανάνες, ντομάτες και ακτινίδια που επειδή παράγουν αιθυλένιο επιταχύνουν την ωρίμανσή τους.
Ιδανικός σύντροφος των σταφυλιών είναι η γραβιέρα. Ο συνδυασμός αυτός μάς χορταίνει, μας δίνει ενέργεια και λειτουργεί υπέροχα είτε ως σνακ μέσα στη μέρα είτε ως μέρος ενός πλήρους ελληνικού πρωινού.
Όσο για τα σύκα, φρέσκα και αποξηραμένα, τα συνδυάζουμε με αλλαντικά και λευκά κυρίως τυριά, τα μαγειρεύουμε με λευκά κρέατα, και τα προσθέτουμε σε τάρτες, φρουτοσαλάτες και παγωτά.
Αυτό το σαββατοκύριακο το αφιερώνουμε στα σύκα και τα σταφύλια και φτιάχνουμε Μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί και σταφύλια, Ψαρονέφρι μαγειρεμένο σε χυμό σταφυλιού με πουρέ μελιτζάνας, Σαλάτα με σύκα, γκοργκοντζόλα και προσούτο, Τάρτα με γαλοπούλα και σταφύλια, Μοσχαράκι με σάλτσα σταφυλιού και κουσκούς, και Το κοτόπουλο του τρύγου.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Αλμυρά και γλυκά με σύκα και σταφύλια

Τα σταφύλια αυτή την εποχή βρίσκονται στα καλύτερά τους. Γλυκά και ζουμερά είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές δημιουργίες. Κι αφού θέλουμε να τα χαρούμε όσο περισσότερο γίνεται, τα αποθηκεύουμε σωστά, ώστε να μένουν φρέσκα.
Το συνηθισμένο λάθος που κάνουμε όλοι είναι να τα αφήνουμε κλεισμένα στη σακούλα του μανάβη. Τα σταφύλια όμως είναι ευαίσθητα στην υγρασία που κρατά η σακούλα, με συνέπεια να χαλάνε πιο γρήγορα. Η λύση είναι πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, να τα τυλίξουμε με χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί η υγρασία. Ακόμα, θυμόμαστε να πλένουμε τα σταφύλια πάντα πριν τα φάμε, και ποτέ πριν τα αποθηκεύσουμε. Φροντίζουμε, επίσης, να τα κρατάμε μακριά από μπανάνες, ντομάτες και ακτινίδια που επειδή παράγουν αιθυλένιο επιταχύνουν την ωρίμανσή τους.
Ιδανικός σύντροφος των σταφυλιών είναι η γραβιέρα. Ο συνδυασμός αυτός μάς χορταίνει, μας δίνει ενέργεια και λειτουργεί υπέροχα είτε ως σνακ μέσα στη μέρα είτε ως μέρος ενός πλήρους ελληνικού πρωινού.
Όσο για τα σύκα, φρέσκα και αποξηραμένα, τα συνδυάζουμε με αλλαντικά και λευκά κυρίως τυριά, τα μαγειρεύουμε με λευκά κρέατα, και τα προσθέτουμε σε τάρτες, φρουτοσαλάτες και παγωτά.
Αυτό το σαββατοκύριακο το αφιερώνουμε στα σύκα και τα σταφύλια και φτιάχνουμε Μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί και σταφύλια, Ψαρονέφρι μαγειρεμένο σε χυμό σταφυλιού με πουρέ μελιτζάνας, Σαλάτα με σύκα, γκοργκοντζόλα και προσούτο, Τάρτα με γαλοπούλα και σταφύλια, Μοσχαράκι με σάλτσα σταφυλιού και κουσκούς, και Το κοτόπουλο του τρύγου.