ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Delicious,Tart,With,Fresh,Figs,And,Goat,Cheese,On,Rustic

Αλμυρά και γλυκά με σύκα και σταφύλια

Τα σταφύλια αυτή την εποχή βρίσκονται στα καλύτερά τους. Γλυκά και ζουμερά είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές δημιουργίες. Κι αφού θέλουμε να τα χαρούμε όσο περισσότερο γίνεται, τα αποθηκεύουμε σωστά, ώστε να μένουν φρέσκα.

Το συνηθισμένο λάθος που κάνουμε όλοι είναι να τα αφήνουμε κλεισμένα στη σακούλα του μανάβη. Τα σταφύλια όμως είναι ευαίσθητα στην υγρασία που κρατά η σακούλα, με συνέπεια να χαλάνε πιο γρήγορα. Η λύση είναι πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, να τα τυλίξουμε με χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί η υγρασία. Ακόμα, θυμόμαστε να πλένουμε τα σταφύλια πάντα πριν τα φάμε, και ποτέ πριν τα αποθηκεύσουμε. Φροντίζουμε, επίσης, να τα κρατάμε μακριά από μπανάνες, ντομάτες και ακτινίδια που επειδή παράγουν αιθυλένιο επιταχύνουν την ωρίμανσή τους.

Ιδανικός σύντροφος των σταφυλιών είναι η γραβιέρα. Ο συνδυασμός αυτός μάς χορταίνει, μας δίνει ενέργεια και λειτουργεί υπέροχα είτε ως σνακ μέσα στη μέρα είτε ως μέρος ενός πλήρους ελληνικού πρωινού.

Όσο για τα σύκα, φρέσκα και αποξηραμένα, τα συνδυάζουμε με αλλαντικά και λευκά κυρίως τυριά, τα μαγειρεύουμε με λευκά κρέατα, και τα προσθέτουμε σε τάρτες, φρουτοσαλάτες και παγωτά.

Αυτό το σαββατοκύριακο το αφιερώνουμε στα σύκα και τα σταφύλια και φτιάχνουμε Μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί και σταφύλια, Ψαρονέφρι μαγειρεμένο σε χυμό σταφυλιού με πουρέ μελιτζάνας, Σαλάτα με σύκα, γκοργκοντζόλα και προσούτο, Τάρτα με γαλοπούλα και σταφύλια, Μοσχαράκι με σάλτσα σταφυλιού και κουσκούς, και Το κοτόπουλο του τρύγου.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Αλμυρά και γλυκά με σύκα και σταφύλια

Τα σταφύλια αυτή την εποχή βρίσκονται στα καλύτερά τους. Γλυκά και ζουμερά είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές δημιουργίες. Κι αφού θέλουμε να τα χαρούμε όσο περισσότερο γίνεται, τα αποθηκεύουμε σωστά, ώστε να μένουν φρέσκα.

Το συνηθισμένο λάθος που κάνουμε όλοι είναι να τα αφήνουμε κλεισμένα στη σακούλα του μανάβη. Τα σταφύλια όμως είναι ευαίσθητα στην υγρασία που κρατά η σακούλα, με συνέπεια να χαλάνε πιο γρήγορα. Η λύση είναι πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, να τα τυλίξουμε με χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί η υγρασία. Ακόμα, θυμόμαστε να πλένουμε τα σταφύλια πάντα πριν τα φάμε, και ποτέ πριν τα αποθηκεύσουμε. Φροντίζουμε, επίσης, να τα κρατάμε μακριά από μπανάνες, ντομάτες και ακτινίδια που επειδή παράγουν αιθυλένιο επιταχύνουν την ωρίμανσή τους.

Ιδανικός σύντροφος των σταφυλιών είναι η γραβιέρα. Ο συνδυασμός αυτός μάς χορταίνει, μας δίνει ενέργεια και λειτουργεί υπέροχα είτε ως σνακ μέσα στη μέρα είτε ως μέρος ενός πλήρους ελληνικού πρωινού.

Όσο για τα σύκα, φρέσκα και αποξηραμένα, τα συνδυάζουμε με αλλαντικά και λευκά κυρίως τυριά, τα μαγειρεύουμε με λευκά κρέατα, και τα προσθέτουμε σε τάρτες, φρουτοσαλάτες και παγωτά.

Αυτό το σαββατοκύριακο το αφιερώνουμε στα σύκα και τα σταφύλια και φτιάχνουμε Μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί και σταφύλια, Ψαρονέφρι μαγειρεμένο σε χυμό σταφυλιού με πουρέ μελιτζάνας, Σαλάτα με σύκα, γκοργκοντζόλα και προσούτο, Τάρτα με γαλοπούλα και σταφύλια, Μοσχαράκι με σάλτσα σταφυλιού και κουσκούς, και Το κοτόπουλο του τρύγου.

Μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί και σταφύλια
Υλικά
  • 6 χοντρές φέτες από Ψωμί ολικής άλεσης
  • 500γρ. Λευκό κατσικίσιο τυρί σε άλμη Νώμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 200γρ. καρυδόψιχα
  • 300γρ. ρόγες από άσπρο σταφύλι
  • 200γρ. ρόγες από μαύρο σταφύλι
  • 1 κουτ. σούπας Βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • θυμάρι για το πασπάλισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μπλεντεράκι πολτοποιείτε καλά τις σκελίδες του σκόρδου με το ελαιόλαδο. Αλείφετε με το μίγμα τις φέτες του ψωμιού από τη μία πλευρά και τις ψήνετε στο γκριλ του φούρνου με τη λαδωμένη πλευρά προς τα πάνω σας για 5 λεπτά.

  • 2.

    Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο και σοτάρετε τις ρόγες του σταφυλιού. Ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια. Σβήνετε με δυο τρεις κουταλιές της σούπας νεράκι και αφήνετε τα σταφύλια να κρυώσουν.

  • 3.

    Σε μια πιατέλα τοποθετείτε τις φρυγανισμένες φέτες του ψωμιού και από πάνω τις φέτες του κατσικίσιου τυριού. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένη καρυδόψιχα, μοιράζετε τα σταφύλια και πασπαλίζετε με το θυμάρι.

Ψαρονέφρι μαγειρεμένο σε χυμό σταφυλιού με πουρέ μελιτζάνας
Υλικά
  • 2 ψαρονέφρια συνολικού βάρους 800γρ.
  • Για τη σάλτσα σταφυλιού
  • 1 νεροπότηρο χυμό από φρέσκα σταφύλια
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα χωριάτικη
  • 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια δενδρολίβανου
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, λιωμένο στο μίξερ
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τον πουρέ μελιτζάνας
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες
  • 2 κουτ. σούπας Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι Κρέμα γάλακτος Milbona
  • 2 φλιτζάνια κασέρι ψιλοτριμμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα δύο ψαρονέφρια, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε και τα ακουμπάτε σε μια πιατέλα.

  • 2.

    Στο ίδιο τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει καλά και να πάρει ένα απαλό, ξανθό χρώμα.

  • 3.

    Ξαναβάζετε μέσα στο τηγάνι τα ψαρονέφρια, ρίχνετε τη μουστάρδα, τα φυλλαράκια του δενδρολίβανου και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε τα υλικά σας με ένα κουτάλι. Προσθέτετε το χυμό του φρέσκου σταφυλιού και περιμένετε να πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και μαγειρεύετε για 10 λεπτά περίπου. Βγάζετε τα ψαρονέφρια από το τηγάνι, ενώ συνεχίζετε να μαγειρεύετε τη σάλτσα, μέχρι να δέσει και να γίνει πηκτή.

  • 4.

    Κόβετε τα ψαρονέφρια σε λεπτές φέτες και τα περιχύνετε με την σάλτσα.

  • 5.

    Για να φτιάξετε τον πουρέ: Τρυπάτε περιμετρικά τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι. Προθερμαίνετε το γκριλ του φούρνου στους 200°C. Ψήνετε τις μελιτζάνες για τουλάχιστον 30-45 λεπτά, μέχρι να μαυρίσουν απέξω και να μαλακώσει η σάρκα τους.

  • 6.

    Τις βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τις καθαρίζετε προσεκτικά από τη φλούδα και το κοτσάνι. Τις βάζετε σε ένα μπολ και τις λιώνετε πιέζοντάς τες απαλά με ένα πιρούνι.

  • 7.

    Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο και το καίτε, μέχρι να αρχίσει να τσιτσιρίζει και να μυρίζει ωραία. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε, μέχρι να σκουρύνει. Ρίχνετε μέσα την κρέμα γάλακτος και ταυτόχρονα τη λιωμένη μελιτζάνα. Μετριάζετε τη φωτιά και ανακατεύετε δυνατά τα υλικά με ξύλινη κουτάλα.

  • 8.

    Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το μοσχοκάρυδο και, τέλος, ρίχνετε το τριμμένο κασέρι. Σερβίρετε το ψαρονέφρι σε πιάτα με τον πουρέ μελιτζάνας σαν γαρνιτούρα.

Σαλάτα με σύκα, γκοργκοντζόλα και προσούτο
Υλικά
  • 8 σύκα ώριμα, κομμένα στη μέση
  • 100 γρ. τυρί γκοργκοντζόλα (ή άλλο μπλε τυρί της αρεσκείας σας) σε χοντρά κομμάτια
  • 1 ματσάκι ρόκα ή αντράκλα (γλιστρίδα) ή άλλη
  • 8 φέτες προσούτο
  • Kαλαμπόκι Sweetcorn Freshona
  • 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • 6-8 κουτ. σούπας Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • Φυσικό θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου με 4 πιπέρια, Μύλος Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Πλένετε στραγγίζετε και αφαιρείτε τα κοτσάνια από τη ρόκα. Το ίδιο κάνετε και για τη γλιστρίδα (αν χρησιμοποιήσετε). Απλώνετε τη ρόκα ή τη γλιστρίδα σε πιατέλα.

  • 2.

    Ετοιμάζετε τα σύκα, το τυρί και το προσούτο και τα μοιράζετε στην πιατέλα πάνω από την πρασινάδα.

  • 3.

    Χτυπάτε με ένα σύρμα το ελαιόλαδο μαζί με το βαλσαμικό ξίδι και λίγο αλατοπίπερο. Όταν θέλετε να σερβίρετε περιχύνετε τη σαλάτα σας με αυτό το ντρέσινγκ και τη σερβίρετε αμέσως στο τραπέζι.

Τάρτα με γαλοπούλα και σταφύλια
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 180γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
  • 3 κουτ. σούπας νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 350γρ. ψαχνά γαλοπούλα ψημένα, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο τσαμπί σταφύλι άσπρο ή μαύρο και άσπρο (τις ρόγες ανακατεμένες)
  • ½ ποτηριού λευκό κρασί
  • ¼ ποτηριού μπράντι
  • βούτυρο και Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ευ
  • 3 κρόκους Αυγά βιολογικής γεωργίας Νώμα
  • 150γρ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Μουσκεύετε τις ρόγες στο μπράντι για τουλάχιστον 2 ώρες.

  • 2.

    Για τη ζύμη: βάζετε το αλεύρι σε μπολ, κάνετε μια λακούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί το μαλακωμένο βούτυρο σε κομματάκια. Προσθέτετε το αλάτι και ζυμώνετε γρήγορα όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας σταδιακά το νερό, μέχρι να έχετε ένα λείο ομοιογενές μίγμα. Το πλάθετε σε μπάλα, το τυλίγετε με μεμβράνη κουζίνας και το αφήνετε να ξεκουραστεί στο ψυγείο 1 ώρα περίπου.

  • 3.

    Στο μεταξύ σοτάρετε με δυο τρεις κουταλιές της σούπας λάδι και βούτυρο τα κρεμμυδάκια και τη γαλοπούλα μέχρι να ροδίσουν.

  • 4.

    Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τις μαριναρισμένες ρόγες των σταφυλιών και περιχύνετε το κρασί. Όταν εξατμιστεί, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.

  • 5.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο με πάχος 2 χιλ. Σκεπάζετε τον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας για τάρτες και τρυπάτε όλη την επιφάνεια με πιρούνι.

  • 6.

    Προψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά. Έπειτα απλώνετε από πάνω το κρύο μίγμα της γαλοπούλας. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τους κρόκους, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το μίγμα πάνω από τη γεμισμένη τάρτα. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200οC και ψήνετε την τάρτα για 10 λεπτά.

Μοσχαράκι με σάλτσα σταφυλιού και κουσκούς
Υλικά
  • 6 μπριζόλες μοσχαρίσιες χωρίς κόκαλο ή 6 φιλέτα
  • Για τη μαρινάδα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο για το μαρινάρισμα
  • 2 κουτ. σούπας μυρωδικά ψιλοκομμένα (φρέσκια ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, κ.λπ.)
  • 1 κουτ. σούπας πιπέρι πράσινο, σε κόκκους
  • Για τη σάλτσα
  • 150-200γρ. (1 φλιτζάνι) ρόγες από κόκκινο σταφύλι, χωρίς κουκούτσια, κομμένες στη μέση
  • 1 ποτήρι (250ml) γλυκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας Βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 1 κουτ. σούπας (κοφτή) Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • Για το συνοδευτικό
  • 300γρ. κουσκούς
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1¼ φλιτζανιού νερό η ζωμό κρέατος
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ρόγες από κόκκινο σταφύλι, κομμένες στα 4
  • ½ φλιτζάνι βερίκοκα ξερά, ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Μαρινάρετε μέσα σε ένα μπολ (όχι μεταλλικό) το κρέας με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το πιπέρι και τα αρωματικά.

  • 2.

    Ετοιμάζετε το κουσκούς: Βράζετε το νερό και προσθέτετε το αλάτι και το βούτυρο. Ρίχνετε το κουσκούς, το ανακατεύετε και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνετε να φουσκώσει. Το κρατάτε ζεστό.

  • 3.

    Σοτάρετε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για λίγα λεπτά. Προσθέτετε τα σταφύλια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη. Προσθέτετε τα βερίκοκα και ανακατεύετε απαλά. Τα μεταφέρετε στην κατσαρόλα με το κουσκούς, προσθέτετε τον μαϊντανό και ανακατεύετε. Ψήνετε σε δυνατή φωτιά το κρέας περίπου για 5 λεπτά από κάθε πλευρά και το τοποθετείτε σε πυρίμαχο σκεύος.

  • 4.

    Σοτάρετε τα σταφύλια στο ίδιο τηγάνι -χωρίς να το καθαρίσετε- για 3-4 λεπτά περίπου. Σβήνετε τα σταφύλια με το κρασί και προσθέτετε το πράσινο πιπέρι. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να μειωθεί ο όγκος της στο μισό. Αναμιγνύετε σε ένα μπολάκι το βούτυρο με το αλεύρι και τα ρίχνετε στο τηγάνι. Ανακατεύετε καλά μέχρι να δέσει η σάλτσα, την αλατίζετε και την κρατάτε ζεστή. Ψήνετε το κρέας στους 200°C για 7-8 λεπτά και το αλατίζετε ελαφρά την τελευταία στιγμή. Σερβίρετε το κρέας μαζί με το κουσκούς και τη σάλτσα.

Το κοτόπουλο του τρύγου
Υλικά
  • 700 – 800γρ. (μηρός) Κοτόπουλο Ελλάδας κομμένο σε κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 φλιτζάνι πετιμέζι
  • 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορους
  • 2 φλιτζάνια ρόγες από σταφύλι
  • αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Σοτάρετε το κοτόπουλο στο ελαιόλαδο, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε να σοτάρετε ελαφρά, χωρίς να το αφήσετε να ροδίσει.

  • 2.

    Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί. Ρίχνετε και το ξίδι. Όταν εξατμιστεί και αυτό, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το πετιμέζι και πασπαλίζετε με τους μαραθόσπορους. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.

  • 3.

    Τέλος ρίχνετε τις ρώγες των σταφυλιών, τις ανακατεύετε και τις αφήνετε για 2-3 λεπτά. Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρετε με τηγανητές πατάτες, ρύζι, ή ζυμαρικό της επιλογής σας.