ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Grilled,Chicken,Fillet,With,Grilled,Vegetables,On,A,Plate.,Barbecue

Όλα στον φούρνο: Ένα πλήρες μενού για όλο το Σαββατοκύριακο

Τα γεμιστά, το παστίτσιο, το γιουβέτσι, οι πίτες, αλλά και τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γλυκά που ψήνονται στον φούρνο είναι πεντανόστιμα. Αρκούν μερικές σωστές κινήσεις για να τα πετύχουμε.

Για παράδειγμα, θυμόμαστε να μην ανοιγοκλείνουμε το πορτάκι του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος διότι το ψήσιμο επιβραδύνεται και ταυτόχρονα – μέσω του ατμού – φεύγει η απαραίτητη υγρασία που βοηθά το φαγητό να μαγειρευτεί σωστά. Και βέβαια, όταν έχουμε γλυκά που φουσκώνουν, όπως είναι τα κέικ, δεν ανοίγουμε τον φούρνο για κανένα λόγο.

Σημασία έχει όμως και η θέση στην οποία βάζουμε το ταψί. Αν θέλουμε να ροδίσουμε το φαγητό το βάζουμε στην επάνω θέση, στις αντιστάσεις, και το παρακολουθούμε προσεχτικά για να μην καεί. Όταν χρησιμοποιούμε τον αέρα επιλέγουμε τις χαμηλότερες θέσεις για να επιτύχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο. Για φαγητά που διατηρούν τους χυμούς τους και σάλτσες πλούσιες σε υφή και γεύση, επιλέγουμε το ψήσιμο σε σκεύη που έχουν καπάκι, όπως είναι η γάστρα.

Τα λαχανικά στον φούρνο είναι πολύ γευστικά, αποκτούν τραγανή κρούστα και μαλακό εσωτερικό και γίνονται πανεύκολα. Θα τα βάλουμε στο ταψί με ελαιόλαδο, αλάτι, μπαχαρικά και μυρωδικά, θα προσθέσουμε 1 κουτ. της σούπας κορν φλάουρ, θα τα ανακατέψουμε καλά, και θα τα ψήσουμε από 20′ μέχρι 45′, ανάλογα με τα λαχανικά μας και τον φούρνο μας.

Μαθαίνουμε λοιπόν τα μυστικά του φούρνου, εξασφαλίζουμε επιτυχημένο αποτέλεσμα για ό,τι ψήσουμε και παίρνουμε τα εύσημα της νοστιμιάς!

 

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Όλα στον φούρνο: Ένα πλήρες μενού για όλο το Σαββατοκύριακο

Τα γεμιστά, το παστίτσιο, το γιουβέτσι, οι πίτες, αλλά και τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γλυκά που ψήνονται στον φούρνο είναι πεντανόστιμα. Αρκούν μερικές σωστές κινήσεις για να τα πετύχουμε.

Για παράδειγμα, θυμόμαστε να μην ανοιγοκλείνουμε το πορτάκι του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος διότι το ψήσιμο επιβραδύνεται και ταυτόχρονα – μέσω του ατμού – φεύγει η απαραίτητη υγρασία που βοηθά το φαγητό να μαγειρευτεί σωστά. Και βέβαια, όταν έχουμε γλυκά που φουσκώνουν, όπως είναι τα κέικ, δεν ανοίγουμε τον φούρνο για κανένα λόγο.

Σημασία έχει όμως και η θέση στην οποία βάζουμε το ταψί. Αν θέλουμε να ροδίσουμε το φαγητό το βάζουμε στην επάνω θέση, στις αντιστάσεις, και το παρακολουθούμε προσεχτικά για να μην καεί. Όταν χρησιμοποιούμε τον αέρα επιλέγουμε τις χαμηλότερες θέσεις για να επιτύχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο. Για φαγητά που διατηρούν τους χυμούς τους και σάλτσες πλούσιες σε υφή και γεύση, επιλέγουμε το ψήσιμο σε σκεύη που έχουν καπάκι, όπως είναι η γάστρα.

Τα λαχανικά στον φούρνο είναι πολύ γευστικά, αποκτούν τραγανή κρούστα και μαλακό εσωτερικό και γίνονται πανεύκολα. Θα τα βάλουμε στο ταψί με ελαιόλαδο, αλάτι, μπαχαρικά και μυρωδικά, θα προσθέσουμε 1 κουτ. της σούπας κορν φλάουρ, θα τα ανακατέψουμε καλά, και θα τα ψήσουμε από 20′ μέχρι 45′, ανάλογα με τα λαχανικά μας και τον φούρνο μας.

Μαθαίνουμε λοιπόν τα μυστικά του φούρνου, εξασφαλίζουμε επιτυχημένο αποτέλεσμα για ό,τι ψήσουμε και παίρνουμε τα εύσημα της νοστιμιάς!

 

 

Πουγκιά σφολιάτας με πράσο και φέτα
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • 5 πράσα, σε ροδέλες
  • 250 γρ. φέτα ΠΟΠ ΓΑΛΠΟ, θρυμματισμένη
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη Θεσσαλίας Νώμα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι σχοινόπρασο
  • 3 αυγά
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 2 κουτ. σούπας μαύρο σουσάμι
  •   θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει μαγειρεύουμε τα πράσα για 15΄- 20΄. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να κρυώσουν και να διατηρήσουν το χρώμα τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.

  • 2.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

  • 3.

    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα τα πράσα, τη φέτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, το σχοινόπρασο, τα δύο αυγά, αλάτι και πιπέρι (προσοχή στο αλάτισμα γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή). Χωρίζουμε το μείγμα σε 12 ίσες μερίδες.

  • 4.

    Σε καθαρή επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε το κάθε φύλλο σφολιάτας και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε οριζόντια και κάθετα με τέτοιον τρόπο ώστε να πάρουμε 12 ή 16 κομμάτια. Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο κάθε κομματιού, κατόπιν πιάνουμε τις 4 άκρες της σφολιάτας με τα δάχτυλα και τις φέρνουμε προς το κέντρο, πιέζοντας να κλείσουν και να σχηματίσουν πουγκάκια.

  • 5.

    Σε ένα μπολ χτυπάμε το τρίτο αυγό και αλείφουμε με αυτό τα πουγκάκια. Τα πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι και τα ψήνουμε για 25΄-30΄ μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.

Αρνάκι με πατάτες στη γάστρα
Υλικά
    Μερίδες:4-6
  • 2 σπάλες από αρνάκι γάλακτος
  • 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 μικρά κρεμμύδια, στα 4
  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
  • 4 σκελίδες σκόρδου
  • 3 κλωναράκια ρίγανη
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. σούπας απαλή μουστάρδα Kania
  • 2 φρέσκα λεμόνια, τον χυμό
  • ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα μπολ βάζουμε το κρέας, το λαδώνουμε και το αλατοπιπερώνουμε καλά.

  • 2.

    Βάζουμε σε μια γάστρα τις πατάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, τη δάφνη, αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε πάνω τους το αρνί.

  • 3.

    Χτυπάμε τη μουστάρδα με τον χυμό λεμονιών και με το μείγμα περιχύνουμε το κρέας. Προσθέτουμε 200 ml νερό στη γάστρα και κλείνουμε με το καπάκι. Ψήνουμε το αρνί στον φούρνο για 1 ώρα και 30΄. Βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 30΄μέχρι να ροδίσει καλά το κρέας. Σερβίρουμε αμέσως.

Σουφλέ μελιτζάνας
Υλικά
    Μερίδες:4
  • 6 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 3 αυγά Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • 250 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό ΓΑΛΠΟ
  • 120 ml φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5%
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 250 γρ. φέτα
  • 2 ντομάτες, σε ροδέλες
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10΄. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν ελαφρά.

  • 2.

    Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και βράζουμε τη σάλτσα για 8΄-10΄. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά. Αποσύρουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Σε ένα καλά λαδωμένο ταψί κάνουμε μία στρώση μελιτζάνας.

  • 3.

    Ανακατεύουμε τα δύο τυριά θρυμματισμένα και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα τη μελιτζάνα. Περιχύνουμε με σάλτσα και το μισό μείγμα αυγού. Καλύπτουμε με δεύτερη στρώση μελιτζάνας και πασπαλίζουμε με τα τυριά, τη σάλτσα και το υπόλοιπο μείγμα αυγού.  Προσθέτουμε μια ακόμα στρώση μελιτζάνας και ροδέλες ντομάτας.

  • 4.

    Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και φρυγανιά. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ψήνουμε στους 180°C για 45΄. Το σουφλέ σερβίρεται χλιαρό.

Cheesecake με φιστίκι
Υλικά
    Για τη βάση
  • 150 γρ. μπισκότα, τριμμένα στο μούλτι
  • 60 γρ. φιστίκι Αιγίνης, τριμμένο
  • 50 γρ. Βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα, λιωμένο
  • Για τη γέμιση
  • 500 γρ. τυρί κρέμα
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 460 γρ. γιαούρτι
  • 2 κουτ. σουπ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 140 γρ. φιστίκι Αιγίνης, τριμμένο
  • 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 Φρέσκα αυγά αχυρώνα Κ. Μσκεδονίας Nώμα, ελαφρά χτυπημένα
  • Για τη σάλτσα
  • μέλι
  • σπασμένα φιστίκια Αιγίνης
Διαδικασία
  • 1.

    Βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα. Βάζουμε τα μπισκότα και το φιστίκι στο μπλέντερ και τα κάνουμε τρίμμα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα μπισκότα και το λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να θυμίζει βρεγμένη άμμο.

    Μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα με αποσπώμενη βάση με διάμετρο 20-22 εκ. Με τα χέρια μας και με τη βοήθεια ενός ποτηριού με ίσια βάση πιέζουμε το μείγμα στη βάση της φόρμας. Ψήνουμε για 10΄ και έπειτα την αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα.

  • 2.

    Γέμιση: Με ένα σύρμα χτυπάμε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε και το γιαούρτι και το ανακατεύουμε και αυτό. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι, τα φιστίκια, το εκχύλισμα βανίλιας και, αφού τα ανακατέψουμε, προσθέτουμε και τα αυγά τα οποία ενσωματώνουμε στο μείγμα με τη βοήθεια μιας μαρίζ.

  • 3.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 160°C για περίπου 40΄. Είναι έτοιμο όταν μόνο το κέντρο του γλυκού είναι τρεμουλιαστό. Αφήνουμε να κρυώσει 10΄ και με μια σπάτουλα ξεκολλάμε το γλυκό από το πλάι της φόρμας. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Σερβίρουμε με μέλι και φιστίκια.

Κοτόπουλο με μελιτζάνες, ντομάτες, λαζάνια και κασέρι
Υλικά
  • 1 κιλό κοτόπουλο φιλέτο στήθος
  • λαζάνια πλατιά
  • 600-750γρ. κασέρι Ξάνθης
  • 5-6 φρέσκες μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες του 1εκ., ξεπικρισμένες
  • 220ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 2½ κιλά ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 40ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Για τη σάλτσα: Ζεσταίνετε καλά μια πλατιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 10 δευτερόλεπτα. Ρίχνετε τις ντομάτες και μαγειρεύετε για 30 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρετε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον δυόσμο.

  • 2.

    Κόβετε τα στήθη του κοτόπουλου στη μέση, οριζοντίως. Τα σοτάρετε με 20ml ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτά από την κάθε πλευρά. Δεν πειράζει που δεν θα έχουν ψηθεί εντελώς, γιατί θα ψηθούν στο φούρνο. Αλατοπιπερώνετε.

  • 3.

    Σε τηγάνι και σε μέτρια φωτιά τηγανίζετε τις μελιτζάνες στο υπόλοιπο ελαιόλαδο και σε δόσεις, μέχρι να καραμελώσουν και να μαλακώσουν. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  • 4.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε τον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους με λίγη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζετε με λίγο κασέρι και κάνετε μία στρώση με μελιτζάνες και μία με λαζάνια. Ξαναβάζετε σάλτσα, κασέρι, μελιτζάνες και μετά στρώνετε κοτόπουλο. Συνεχίζετε με μελιτζάνες, σάλτσα, μελιτζάνες και κοτόπουλο. Ολοκληρώνετε με την υπόλοιπη σάλτσα και το κασέρι και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα.

Σεφταλιές με κρεμμύδια και κύμινο
Υλικά
    Μερίδες: 4-6
    Για τις σεφταλιές
  • 1 κιλό κιμά χοιρινό
  • 1 αυγό
  • 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, σχεδόν λιωμένο
  • 20 γρ. αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
  • 100 γρ. σταρένιο ψωμί για τοστ Χρυσός Μύλος
  • 20 ml κρύο νερό
  • ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2 μπόλιες αρνίσιες ή χοιρινές
  • Για τα ψητά κρεμμύδια
  • 8 κρεμμύδια μικρά κόκκινα
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σεφταλιές: Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά με το αυγό, το κρεμμύδι και όλα τα μπαχαρικά και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε πολύ καλά. Έπειτα τρίβουμε σε ένα μπλέντερ το ψωμί και το προσθέτουμε στον κιμά μαζί με το κρύο νερό και λίγο ξίδι. Ανακατεύουμε το μείγμα για 2΄-3΄. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1,5 ώρα.

  • 2.

    Στο μεταξύ, βάζουμε τις μπόλιες σε κρύο νερό με ξίδι για 1,5 ώρα. Σουρώνουμε τις μπόλιες και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια 12x12 εκ. Πλάθουμε μακρόστενα δάχτυλα με τον κιμά και τα τυλίγουμε με τις μπόλιες.

  • 3.

    Κρεμμύδια: Σε μία λαδόκολλα βάζουμε τα κρεμμύδια με τη φλούδα τους, τυλίγουμε και με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε πολύ κοντά στη φωτιά (σε κάρβουνα) για 1 ώρα (ή σε προθερμασμένο φούρνο για τον ίδιο χρόνο). Έπειτα ανοίγουμε και τα κόβουμε στη μέση προσθέτοντας κύμινο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε με το κρέας.

  • 4.

    Ψήνουμε τις σεφταλιές σε προθερμασμένο φούρνο στη ρύθμιση αέρα - αντιστάσεις στους 170οC για 45΄ και από τις δύο πλευρές. Τις τοποθετούμε αρχικά με το κλείσιμο της μπόλιας προς τα κάτω. Κατόπιν τις περνάμε από καυτό σχαροτήγανο για 1΄-2΄ να πάρουν χρώμα.

  • 5.

    Σερβίρουμε αμέσως με τα κρεμμύδια.