Τα γεμιστά, το παστίτσιο, το γιουβέτσι, οι πίτες, αλλά και τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γλυκά που ψήνονται στον φούρνο είναι πεντανόστιμα. Αρκούν μερικές σωστές κινήσεις για να τα πετύχουμε.
Για παράδειγμα, θυμόμαστε να μην ανοιγοκλείνουμε το πορτάκι του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος διότι το ψήσιμο επιβραδύνεται και ταυτόχρονα – μέσω του ατμού – φεύγει η απαραίτητη υγρασία που βοηθά το φαγητό να μαγειρευτεί σωστά. Και βέβαια, όταν έχουμε γλυκά που φουσκώνουν, όπως είναι τα κέικ, δεν ανοίγουμε τον φούρνο για κανένα λόγο.
Σημασία έχει όμως και η θέση στην οποία βάζουμε το ταψί. Αν θέλουμε να ροδίσουμε το φαγητό το βάζουμε στην επάνω θέση, στις αντιστάσεις, και το παρακολουθούμε προσεχτικά για να μην καεί. Όταν χρησιμοποιούμε τον αέρα επιλέγουμε τις χαμηλότερες θέσεις για να επιτύχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο. Για φαγητά που διατηρούν τους χυμούς τους και σάλτσες πλούσιες σε υφή και γεύση, επιλέγουμε το ψήσιμο σε σκεύη που έχουν καπάκι, όπως είναι η γάστρα.
Τα λαχανικά στον φούρνο είναι πολύ γευστικά, αποκτούν τραγανή κρούστα και μαλακό εσωτερικό και γίνονται πανεύκολα. Θα τα βάλουμε στο ταψί με ελαιόλαδο, αλάτι, μπαχαρικά και μυρωδικά, θα προσθέσουμε 1 κουτ. της σούπας κορν φλάουρ, θα τα ανακατέψουμε καλά, και θα τα ψήσουμε από 20′ μέχρι 45′, ανάλογα με τα λαχανικά μας και τον φούρνο μας.
Μαθαίνουμε λοιπόν τα μυστικά του φούρνου, εξασφαλίζουμε επιτυχημένο αποτέλεσμα για ό,τι ψήσουμε και παίρνουμε τα εύσημα της νοστιμιάς!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Όλα στον φούρνο: Ένα πλήρες μενού για όλο το Σαββατοκύριακο
Τα γεμιστά, το παστίτσιο, το γιουβέτσι, οι πίτες, αλλά και τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γλυκά που ψήνονται στον φούρνο είναι πεντανόστιμα. Αρκούν μερικές σωστές κινήσεις για να τα πετύχουμε.
Για παράδειγμα, θυμόμαστε να μην ανοιγοκλείνουμε το πορτάκι του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος διότι το ψήσιμο επιβραδύνεται και ταυτόχρονα – μέσω του ατμού – φεύγει η απαραίτητη υγρασία που βοηθά το φαγητό να μαγειρευτεί σωστά. Και βέβαια, όταν έχουμε γλυκά που φουσκώνουν, όπως είναι τα κέικ, δεν ανοίγουμε τον φούρνο για κανένα λόγο.
Σημασία έχει όμως και η θέση στην οποία βάζουμε το ταψί. Αν θέλουμε να ροδίσουμε το φαγητό το βάζουμε στην επάνω θέση, στις αντιστάσεις, και το παρακολουθούμε προσεχτικά για να μην καεί. Όταν χρησιμοποιούμε τον αέρα επιλέγουμε τις χαμηλότερες θέσεις για να επιτύχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο. Για φαγητά που διατηρούν τους χυμούς τους και σάλτσες πλούσιες σε υφή και γεύση, επιλέγουμε το ψήσιμο σε σκεύη που έχουν καπάκι, όπως είναι η γάστρα.
Τα λαχανικά στον φούρνο είναι πολύ γευστικά, αποκτούν τραγανή κρούστα και μαλακό εσωτερικό και γίνονται πανεύκολα. Θα τα βάλουμε στο ταψί με ελαιόλαδο, αλάτι, μπαχαρικά και μυρωδικά, θα προσθέσουμε 1 κουτ. της σούπας κορν φλάουρ, θα τα ανακατέψουμε καλά, και θα τα ψήσουμε από 20′ μέχρι 45′, ανάλογα με τα λαχανικά μας και τον φούρνο μας.
Μαθαίνουμε λοιπόν τα μυστικά του φούρνου, εξασφαλίζουμε επιτυχημένο αποτέλεσμα για ό,τι ψήσουμε και παίρνουμε τα εύσημα της νοστιμιάς!