ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Εισαγωγική εικόνα για συνταγές με υλικά Γιώτης

«Μαζί κάνουμε την αγάπη γεύση»

Οι γιορτές είναι επιτέλους κοντά μας και μαζί με αυτές θα έρθουμε κοντά, όσο μας επιτρέπουν οι συνθήκες, και με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, που σήμερα μάς έχουν λείψει περισσότερο από ποτέ.

Το οικογενειακό τραπέζι θα λάμψει και πάλι, το άγιο Πάσχα θα φωτίσει τις καρδιές όλων μας και οι γεύσεις της παράδοσης θα πλημμυρίσουν τα σπίτια μας με γνώριμες μυρωδιές και αγάπη.

Γιατί οι αγαπημένες μας γεύσεις ξεχειλίζουν από αγάπη.

Καλό Πάσχα με υγεία, αισιοδοξία και ελπίδα!

Ένα Πάσχα γεμάτο γεύση και αγάπη

Το Πάσχα είναι η σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή αλλά και η πιο όμορφη ευκαιρία να μαζευτούμε με την οικογένειά μας γύρω από το γιορτινό τραπέζι και να απολαύσουμε νόστιμα πιάτα, φτιαγμένα με αγάπη και τα καλύτερα υλικά. Άλλωστε, γι αυτούς που αγαπάμε πάντα μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο.

Φέτος, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να τα δώσουμε όλα στην κουζίνα, ώστε να κάνουμε αυτές τις μέρες πραγματικά ξεχωριστές και ιδιαίτερα απολαυστικές. Αξιοποιώντας τον χρόνο μας δημιουργικά, φτιάχνουμε τα πιο νόστιμα γλυκά και αλμυρά πασχαλινά εδέσματα. Για να μην ψαχνόμαστε τι θα ετοιμάσουμε, συγκεντρώσαμε νόστιμες ιδέες που θα μας βοηθήσουν να οργανωθούμε σωστά και να μη λείψει τίποτα από το γιορτινό τραπέζι. Όρεξη να υπάρχει και από ιδέες, εδώ είμαστε...

Ξεκινάμε από τα κλασικά τσουρέκια, που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι και δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι μας το Πάσχα. Τα ζυμώνουμε συνήθως τη Μ. Τετάρτη και τα φτιάχνουμε πάντα με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις και Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ, για σίγουρη επιτυχία. Η μαστίχα και το μαχλέπι κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει, αλλά επειδή μας αρέσει να πειραματιζόμαστε, προσθέτουμε και Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ στη γέμιση ή ως επικάλυψη.

Για να εντυπωσιάσουμε ακόμη περισσότερο τους αγαπημένους μας φτιάχνουμε και μερικά πιο ιδιαίτερα γλυκίσματα, όπως σιροπιαστούς μπαμπάδες, γεμιστούς με αφράτη Κρέμα Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ. Σε μία τούρτα ή σε έναν κορμό, δεν πρόκειται να αντισταθεί ποτέ κανένας, γι αυτό και τα προτιμάμε ως επιδόρπιο στο αναστάσιμο και στο πασχαλινό τραπέζι. Τα ετοιμάζουμε με δικό μας παντεσπάνι ή για περισσότερη ευκολία με Βάση για τούρτες ΓΙΩΤΗΣ και για τη γέμιση και τη διακόσμηση, δεν το συζητάμε -απαραιτήτως Κρέμα Ζαχαροπλαστικής, Garni, Κακάο, Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ, καθώς και αέρινο ΓΙΩΤΗΣ Créme.

Και μπορεί τα γλυκά της Λαμπρής να έχουν τον πρώτο λόγο, τι θα ήταν, όμως, το Πάσχα χωρίς το πατροπαράδοτο αρνάκι ή κατσικάκι και τα συνοδευτικά του; Ο Πουρές Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ είναι η αγαπημένη μας γαρνιτούρα στο ψητό αρνί ή κατσικάκι, είτε ως έχει είτε εμπλουτισμένος με άλλα υλικά. Έχετε δοκιμάσει, για παράδειγμα, να προσθέσετε γλυκοπατάτες; Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

Αλλά επειδή έχουμε να κάνουμε με γιορτινό τραπέζι, ένα κυρίως με το συνοδευτικό του δεν είναι ποτέ αρκετά. Για το τραπέζι του Πάσχα συνεπώς ετοιμάζουμε δύο και τρία ορεκτικά, που ανοίγουν ακόμη περισσότερο την όρεξη. Η ποικιλία άλλωστε είναι απαραίτητη, για να καλύψουμε όλα τα γούστα αφού τώρα, περισσότερο από ποτέ, θέλουμε οι αγαπημένοι μας να περάσουν μια όμορφη μέρα γεμάτη νόστιμες γεύσεις!

Τι θα λέγατε για πληθωρικά κανελόνια με Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ ή για ένα αρωματικό αλμυρό κέικ που φουσκώνει ιδανικά χάρη στη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ; Και επειδή στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τις πίτες, φροντίζουμε να έχουμε μία ή και δύο επιλογές, όπως μία κλασική πατατόπιτα ή μια διαφορετική πίτα του βοσκού με αρνίσιο κιμά και επικάλυψη από Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ.

Από το τραπέζι μας δεν λείπει ποτέ το ψωμί. Με την ευκαιρία του Πάσχα όμως, δεν σερβίρουμε ένα οποιοδήποτε ψωμί, αλλά ένα στολισμένο Λαμπρόψωμο, που ζυμώνουμε με τα χεράκια μας και το οποίο φουσκώνει όμορφα με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις και Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ.

Ό,τι και αν επιλέξετε να ετοιμάσετε, να θυμάστε ότι το σημαντικό είναι να τα φτιάξετε όλα με αγάπη, γιατί αυτό -να το ξέρετε- θα βγει και στη γεύση!

Αλμυρό κέικ με φρέσκα μυρωδικά και μους ανθότυρου
Αλμυρό κέικ με φρέσκα μυρωδικά και μους ανθότυρου
Υλικά
  • 6 αβγά
  • 350 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 κ. σ. Καστανή Ζάχαρη Fytro
  • 400 γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι ανθότυρο, σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό
Για το σερβίρισμα
  • 2 βρασμένα αβγά καθαρισμένα, σε φέτες μερικά ντοματίνια
  • 200γρ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή άνηθο αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν και τα αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει καλά και προσθέτουμε σταδιακά τα αβγά. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ όταν το μείγμα γίνει αφράτο και ομοιογενές.
  • 2. Ανακατεύουμε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και το δυόσμο και το ρίχνουμε λίγο λίγο σαν βροχή στο μίγμα των αβγών ανακατεύοντας με σπάτουλα. Μετά προσθέτουμε τη γραβιέρα, τον άνηθο, το μαϊντανό και τέλος το ανθότυρο.
  • 3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στενόμακρη φόρμα για κέικ και μεταφέρουμε εκεί το μείγμα. Ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ξεφουρνίζουμε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • 4. Ετοιμάζουμε τη μους του ανθότυρου χτυπώντας στο μούλτι το ανθότυρο με το γιαούρτι και το δυόσμο ή τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη μους στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, βάζουμε τη μους σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και γαρνίρουμε το κέικ με ροζέτες. Διακοσμούμε με ροδέλες αβγού και ντοματίνια.
Μπαμπάδες με κρέμα
Αλμυρό κέικ με φρέσκα μυρωδικά και μους ανθότυρου
Υλικά
Για τη ζύμη
  • 200 ml γάλα
  • 1 φακελάκι Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
  • 450 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. αλάτι
  • 5 αβγά
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος 82%, λιωμένο
Για το σιρόπι
  • 450 ml νερό
  • 465 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml ρούμι μαύρο
Για το σερβίρισμα
  • 1 φάκελος Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ
  • 400 ml γάλα
  • κόκκινα φρούτα
  • φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
Διαδικασία
  • 1. Για το σιρόπι: Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό σε μεσαία θερμοκρασία έως ότου πάρουν μια βράση. Σβήνουμε τη φωτιά 2 λεπτά αφού αρχίσουν να βράζουν και το σιρόπι είναι έτοιμο.
  • 2. Για τη ζύμη: Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το βούτυρο, στον κάδο του μίξερ και με το φτερό ανακατεύουμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και γυαλιστερή. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά σιγά το βούτυρο που έχουμε λιώσει από πριν και έχουμε αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • 3. Σταματάμε το μίξερ, σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος έως ότου διπλασιαστεί ο όγκος της.
  • 4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Μοιράζουμε το μείγμα σε 10-12 βουτυρωμένα μικρά ατομικά φορμάκια για κέικ και τα ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά. Βγάζουμε τα φορμάκια από τον φούρνο και αφήνουμε τους μπαμπάδες να κρυώσουν. Τους ξεφορμάρουμε και τους μεταφέρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.
  • 5. Τρυπάμε τους κρύους μπαμπάδες σε πολλά σημεία με μια οδοντογλυφίδα και τους περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Τους αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
  • 6. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες στο φάκελο. Με ένα μαχαιράκι χαράζουμε τους μπαμπάδες στη μέση (χωρίς όμως να τους κόψουμε στα δύο και τους γεμίζουμε με την κρέμα. Γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα και φυλλαράκια δυόσμου.
Αρωματικό κέικ καρότου με μπαχαρικά, σαντιγί και σιρόπι καραμέλα
Αρωματικό κέικ καρότου με μπαχαρικά, σαντιγί και σιρόπι καραμέλα
Υλικά
  • 250 γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
  • 50 γρ. Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 κ. γ. μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχακάρυδο)
  • 200 γρ. Καστανή Ζάχαρη Fytro
  • 4 αβγά
  • 125 ml ελαιόλαδο + 125 ml αραβοσιτέλαιο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 200 γρ. καρότα τριμμένα
  • 150 γρ. καρύδια
  • 2 συσκευασίες ΓΙΩΤΗΣ Créme
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Σιρόπι Καραμέλα ΓΙΩΤΗΣ
Διαδικασία
  • 1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ºC, στον αέρα. Στρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 22εκ. με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά της. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ, το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ, τα μπαχαρικά και την Καστανή Ζάχαρη Fytro.
  • 2. Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τα αβγά με το λάδι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τα καρύδια ψιλοκομμένα και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τα στέρεα υλικά. Ανακατεύουμε με κουτάλι και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνοντας την επιφάνειά του.
  • 3. Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 25 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέικ για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί. Ξεφουρνίζουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • 4. Χτυπάμε στο μίξερ το ΓΙΩΤΗΣ Crème με τη ζάχαρη άχνη για 5 λεπτά, να φουσκώσει και να αφρατέψει.
  • 5. Όταν το κέικ κρυώσει, το κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Βάζουμε το ένα κομμάτι σε πιατέλα και απλώνουμε επάνω τα 2/3 από την ποσότητα του ΓΙΩΤΗΣ Crème. Περιχύνουμε με Σιρόπι Καραμέλα ΓΙΩΤΗΣ και σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι του κέικ. Απλώνουμε στην επιφάνεια του το υπόλοιπο ΓΙΩΤΗΣ Crème και γαρνίρουμε με Σιρόπι Καραμέλα ΓΙΩΤΗΣ και αν θέλουμε με επιπλέον ψιλοκομμένα καρύδια.
Κανελόνια με Μπεσαμέλ
Κανελόνια με Μπεσαμέλ
Υλικά
  • 1 κουτί κανελόνια
  • ½ κιλό σπανάκι
  • 120 γρ. ξερό κρεμμύδι
  • 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γραβιέρα
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 100 γρ. πάριζα
  • 100 γρ. γαλοπούλα
  • 100 ml κρασί λευκό
  • 2 φάκελοι Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1.500 ml γάλα
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο, σβήνουμε με κρασί και αλατοπιπερώνουμε. Αφού πιουν τα υγρά τους, ρίχνουμε και το σπανάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  • 2. Προσθέτουμε τον άνηθο, τα τυριά, την πάριζα και τη γαλοπούλα και ανακατεύουμε.
  • 3. Γεμίζουμε τα κανελόνια με το μείγμα και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Γεμίζουμε τα ¾ του σκεύους με 500 ml γάλα.
  • 4. Φτιάχνουμε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, προσθέτουμε 1.000 ml γάλα κα την απλώνουμε πάνω από τα κανελόνια. Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί τριμμένο.
  • 5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC, στον αέρα και ψήνουμε τα κανελόνια για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 250ºC και ψήνουμε για 15-30 ακόμη, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Μπούτι κατσίκι με πουρέ γλυκοπατάτας
Μπούτι κατσίκι με πουρέ γλυκοπατάτας
Υλικά
  • 2 κιλά μπούτι κατσίκι με κόκκαλο
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml κρασί λευκό
  • 3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • 1 κιλό γλυκοπατάτες
  • 1 κουτί Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 300 ml γάλα
Διαδικασία
  • 1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130ºC, στον αέρα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπούτι από όλες τις μεριές, μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε το θυμάρι, μεταφέρουμε σε ταψί και ψήνουμε στον φούρνο σκεπασμένο με λαδόκολλα για 5 ώρες.
  • 2. Για τον πουρέ γλυκοπατάτας: Ετοιμάζουμε τον Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ, όπως αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τις γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους. Τις μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία με το βούτυρο και καθόλου νερό, ανακατεύοντας συνέχεια.
  • 3. Μόλις ετοιμαστούν οι γλυκοπατάτες, τις ρίχνουμε στον έτοιμο πουρέ πατάτας, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • 4. Σερβίρουμε το κατσίκι, συνοδεύοντάς το με τον πουρέ γλυκοπατάτας.
Κορμός με κρέμα ζαχαροπλαστικής και επικάλυψη Garni
Κορμός με κρέμα ζαχαροπλαστικής και επικάλυψη Garni
Υλικά
  • 4 αβγά
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 140 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα του χαρτιού ψησίματος
  • 1 φάκελος Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 φάκελος Garni με γεύση Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ
  • 600 ml γάλα
  • Σιρόπι Βύσσινο ΓΙΩΤΗΣ
  • φρέσκα μύρτιλλα
Διαδικασία
  • 1. Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να γίνει λευκό και αφράτο. Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο, χτυπάμε για λίγο ακόμα και σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
  • 2. Κοσκινίζουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ σε ένα μπολ και το ενσωματώνουμε σταδιακά στο μίγμα των αβγών, ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • 3. Στρώνουμε ένα ρηχό ορθογώνιο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλείφουμε το χαρτί με λίγο αραβοσιτέλαιο. Ρίχνουμε το μείγμα για το παντεσπάνι, ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου. Ξεφουρνίζουμε το παντεσπάνι, ακουμπάμε πάνω του ένα καθαρό αντικολλητικό χαρτί και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά. Τραβάμε και πετάμε το πάνω αντικολλητικό χαρτί. Πιάνουμε το παντεσπάνι από τη μικρή πλευρά μαζί με το αντικολλητικό χαρτί και το τυλίγουμε σε ρολό. Το αφήνουμε τυλιγμένο να κρυώσει εντελώς, για να πάρει το σχήμα του ρολού.
  • 4. Ετοιμάζουμε την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ, με τα 400 ml από το γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες στο φάκελο. Ετοιμάζουμε στο μίξερ και το Garni με γεύση Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ, με το υπόλοιπο γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία του.
  • 5. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, ξεδιπλώνουμε το ρολό και απλώνουμε πάνω του ένα λεπτό στρώμα από Σιρόπι Βύσσινο ΓΙΩΤΗΣ. Ύστερα απλώνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και διπλώνουμε σε ρολό. Αφού ισιώσουμε τις άκρες (ίσως χρειαστεί να κόψουμε και λίγο), τοποθετούμε τον κορμό σε μακρόστενη πιατέλα με την ένωση από κάτω. Απλώνουμε στην επιφάνεια του το Garni, διακοσμούμε με φρέσκα φρούτα και σερβίρουμε κόβοντας σε φέτες.
Αρωματικά λαμπρόψωμα με μαστίχα και βούτυρο
Αρωματικά λαμπρόψωμα με μαστίχα και βούτυρο
Υλικά
  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 φακελάκια Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • 1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ κ. γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 2-4 βαμμένα κόκκινα αβγά
  • 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας νερό
  • λίγα γαρίφαλα για το στόλισμα
Διαδικασία
  • 1. Διαλύουμε τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε 1 κ. σ. από τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για να φουσκώσει.
  • 2. Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το μισό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαστίχα. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε τη μαγιά, το γάλα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε τα υγρά στη λακκούβα και, παίρνοντας αλεύρι από τις άκρες, το ενσωματώνουμε στο κέντρο με το υγρό. Προσθέτουμε λίγο - λίγο όσο από το υπόλοιπο αλεύρι που κρατήσαμε χρειάζεται, για να γίνει μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ για το ζύμωμα, αλλά στο τέλος θέλει να ζυμωθεί και λίγο στο χέρι.
  • 3. Ξεχωρίζουμε 1,5 φλιτζάνι περίπου από το ζυμάρι και το βάζουμε στην άκρη, για να φτιάξουμε τα στολίδια. Χωρίζουμε την υπόλοιπη ζύμη στα δύο, για να φτιάξουμε δύο ψωμιά. Πλάθουμε το ζυμάρι σε όποιο σχήμα θέλουμε και το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε στην άκρη.
  • 4. Φτιάχνουμε διάφορα στολίδια με το ζυμάρι που κρατήσαμε, όπως λουλουδάκια, φύλλα, κορδόνια, κ.λπ. Αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο νερό για να μπορούν να κολλήσουν τα στολίδια. Πρώτα πιέζουμε μέσα στη ζύμη τα κόκκινα αβγά στα σημεία που θέλουμε και μετά βάζουμε τα στολίδια. Μπορούμε να στερεώσουμε και κάποια στολίδια με γαρίφαλα.
  • 4. Σκεπάζουμε το ψωμί με πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1-1,5 ώρα περίπου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC. Ξεσκεπάζουμε το ψωμί και αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο αβγού. Ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά και μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 175ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν τα ψωμιά χρυσαφί χρώμα.
Πατατόπιτα με μπεσαμέλ
Πατατόπιτα με μπεσαμέλ
Υλικά
  • ½ πακέτο φύλλα χωριάτικα
  • 1 φάκελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 500 ml γάλα
  • 2 πατάτες βρασμένες σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοταρισμένο με λίγο λάδι
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι
  • 1 φλιτζάνι φέτα λιωμένη
  • 50 γρ. μπλε τυρί λιωμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 2 αβγά
Διαδικασία
  • 1. Ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και ανακατεύουμε μέσα τα αβγά, τη φέτα και το μπλε τυρί λιωμένα, καθώς και το κεφαλοτύρι αφού κρατήσουμε στην άκρη μια μικρή ποσότητα. Δοκιμάζουμε το μείγμα και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα τη γεύση μας.
  • 2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ºC, στον αέρα. Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, τα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο. Κάνουμε μια πρώτη λεπτή στρώση με μείγμα τυριών και μπεσαμέλ. Από πάνω απλώνουμε τις βρασμένες πατάτες, αλατοπιπεώνουμε και πασπαλίζουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι παντού.
  • 3. Στρώνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα της μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το κεφαλοτύρι που κρατήσαμε. Κόβουμε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και ψήνουμε την πίτα στον φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Πίτα του βοσκού με αρνίσιο κιμά και πουρέ πατάτας
Πίτα του βοσκού με αρνίσιο κιμά και πουρέ πατάτας
Υλικά
  • 1 κιλό ψαχνό αρνίσιο κιμά
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτηο
  • 1 φλιτζάνι αρακά
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
Για την επικάλυψη πατάτας
  • 2 συσκευασίες Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ
  • 1200ml γάλα φρέσκο ή εβαπορέ
  • 600ml νερό
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 2 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, μετά το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ξυσμένο καρότο. Ανακατεύουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει αρκετά ο αρνίσιος κιμάς και να μελώσει η σάλτσα του. Προς το τέλος προσθέτουμε τον αρακά και τον μαϊντανό.
  • 2. Για την επικάλυψη της πατάτας: Ετοιμάζουμε τον Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ με το νερό και το γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία του. Προσθέτουμε σχεδόν όλο το τριμμένο τυρί, ανάλογο αλατοπίπερο και το λιωμένο βούτυρο. Τέλος, ενσωματώνουμε τα αβγά ανακατεύοντας ζωηρά τον πουρέ.
  • 3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC. Στρώνουμε τον κιμά σε πυρίμαχο ταψί και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τον έτοιμο πουρέ πατάτας. Αν θέλουμε, μεταφέρουμε τον πουρέ σε κορνέ και καλύπτουμε την επιφάνεια της πίτας με ροζέτες, για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
  • 4. Πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε και ψήνουμε την πίτα στον φούρνο για 30 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει λίγο η επιφάνειά της. Σερβίρουμε την πίτα ζεστή.
Τούρτα Σεράνο
Τούρτα Σεράνο
Υλικά
  • 2 φάκελοι Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 Βάση για τούρτες με γεύση Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ
  • 100 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 1000 ml γάλα
  • 1 πλάκα Κουβερτούρα Γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ
  • 500 γρ. φράουλες
  • Κονιάκ
  • 1 φάκελος Κουβερτούρα σε Νιφάδες ΓΙΩΤΗΣ
  • λίγη ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
  • 1. Σε μια μεγάλη πιατέλα απλώνουμε χαρτί ψησίματος και στρώνουμε 1 Βάση για Τούρτα με γεύση Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ.
  • 2. Σε 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα βάζουμε 2 κ. σ. κονιάκ και σιροπιάζουμε τη βάση με το 1/3 της ποσότητας.
  • 3. Ετοιμάζουμε τους 2 φακέλους Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με γεύση Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, προσθέτουμε το βούτυρο και την Κουβερτούρα Γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ λιωμένα, ανακατεύουμε και απλώνουμε το 1/3 της κρέμας επάνω στη βάση.
  • 4. Βάζουμε από πάνω τη δεύτερη βάση, σιροπιάζουμε, απλώνουμε κρέμα και επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με την τρίτη βάση. Βάζουμε την πιατέλα στο ψυγείο να παγώσει καλά το γλύκισμα (αν θέλουμε το βάζουμε και στην κατάψυξη).
  • 4. Κόβουμε τις φράουλες στη μέση και τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με κονιάκ, να μείνουν για αρκετή ώρα. Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο, πασπαλίζουμε με Κουβερτούρα σε Νιφάδες ΓΙΩΤΗΣ και πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε με τις φράουλες και τη ζάχαρη άχνη.
Τούρτα σοκολατίνα με ξηρούς καρπούς
Τούρτα σοκολατίνα με ξηρούς καρπούς
Υλικά
  • 1 συσκευασία Βάση για τούρτα με γεύση Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ
Για τη γέμιση
  • 1 φάκελος Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Πραλίνα ΓΙΩΤΗΣ
  • 400 ml γάλα
  • 150 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα
  • Σιρόπι Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ
Για τη επικάλυψη
  • 125 γρ. Κουβερτούρα 65% Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
  • 50 ml γάλα
  • 1 κ. σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
Διαδικασία
  • 1. Τοποθετούμε σε μία πιατέλα τη μία Βάση για τούρτα με γεύση Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ και ραντίζουμε με Σιρόπι Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ.
  • 2. Ετοιμάζουμε την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Πραλίνα ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες στο φάκελο και ανακατεύουμε μέσα τα 2/3 από τα αμύγδαλα. Κρατάμε τα υπόλοιπα αμύγδαλα για τη διακόσμηση.
  • 3. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα κρέμας επάνω στο ένα κομμάτι παντεσπάνι και καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι. Ραντίζουμε με Σιρόπι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα ζαχαροπλαστικής.
  • 4. Για την επικάλυψη: Ψιλοκόβουμε την Κουβερτούρα 65% κακάο ΓΙΩΤΗΣ και τη βάζουμε σε μπολ. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να πάρει βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στην κουβερτούρα, μαζί με το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν τα υλικά και γλασάρουμε την επιφάνια της τούρτας. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα αμύγδαλα που έχουμε κρατήσει και προσθέτουμε εάν θέλουμε και άλλους ξηρούς καρπούς ή και ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα.
Τσουρέκι γεμιστό με μαρμελάδα φράουλα και μπισκότο
Τσουρέκι γεμιστό με μαρμελάδα φράουλα και μπισκότο
Υλικά
Για τη ζύμη
  • 570 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 200 ml γάλα
  • 1 γρ. μαστίχα Χίου
  • 5 γρ. μαχλέπι
  • 1 βανίλια
  • λίγο αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 50 ml χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 1 κύβο Φρέσκια Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 ασπράδι αυγού (για επάλειψη)
Για τη γέμιση
  • 1 Μαρμελάδα Φράουλα Fytro
  • 1 φάκελος Τριμμένο Μπισκότο ΓΙΩΤΗΣ
Για το γαρνίρισμα
  • 1 φάκελος Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ (προαιρετικά)
Διαδικασία
  • 1. Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα με το βούτυρο. Προσθέτουμε τη Φρέσκια Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ και ανακατεύουμε έως ότου λιώσει.
  • 2. Βάζουμε το μείγμα της μαγιάς με τα υπόλοιπα υλικά για την ζύμη στον κάδο του μίξερ. Ζυμώνουμε με γάντζο, μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου. Βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, έως ότου να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • 3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και πλέκουμε, ανά δύο, τα τσουρέκια. Τα βάζουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • 4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC. Αλείφουμε τα τσουρέκια με το ασπράδι και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
  • 5. Κόβουμε στη μέση τα τσουρέκια και γεμίζουμε με τη Μαρμελάδα Φράουλα Fytro και το Τριμμένο Μπισκότο ΓΙΩΤΗΣ. Για το γαρνίρισμα, λιώνουμε την Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ σε μπεν μαρί και επικαλύπτουμε τα τσουρέκια.